tvrđava besac u virpazaru

Dragišić: Vlada nudi kulturno nasljeđe u zakup

"Profit, koji sigurno neće biti u korist zajednice i države, opet će otići u džepove pojedinaca, dok će država i lokalna zajednica i u ovom slučaju sakupljati mrvice", ističe član Izvršnog odbora barskog odbora Demokrata

1675 pregleda 157 reakcija 13 komentar(a)
Dragišić, Foto: Demokrate
Dragišić, Foto: Demokrate

Vlada namjerava da ponudi u zakup tvrđavu Besac u Virpazaru kako bi je valorizovali, kao da se radi o supermarketu ili placu za izgradnju apartmana za izdavanje, a ne kulturnom nasljeđu, kazao je Nikola Dragišić, član Izvršnog odbora Opštinskog odbora Demokrata u Baru.

"Kada državi zafali 800 miliona, da bi uopšte mogla funkcionisati, izvori prihoda se traže, kako su krenulo i u kulturnim spomenicima, muzejima i crkvama. Apsurdno, ali istinito. Naime, Vlada će ponuditi u zakup Tvrđavu Besac u Virpazaru kako bi je valorizovali kao da je to supermarket ili plac za izgradnju apartmana za izdavanje, a ne kulturno nasljeđe ovoga kraja. Da podsjetim, Tvrđava je kompletno obnovljena 2013. godine, ali pokazalo se izgleda, za nekoga ko će od nje napraviti mjesto za izgradnju apartmana i restorana. Da vladajućoj eliti ništa nije sveto i da bi sve rasprodali, a da se ne vrati državi Crnoj Gori, pokazuje i primjer Mamule i Svetog Stefana. Davanjem u zakup Svetog Stefana dobili smo samo zabranu čak i da prošetamo obližnjom plažom. Profit, koji sigurno neće biti u korist zajednice i države, opet će otići u džepove pojedinaca, dok će država i lokalna zajednica i u ovom slučaju sakupljati mrvice. Da li je država toliko nesposobna, da ovaj lokalitet ne može iskoristiti i ne može sama gazdovati, i u korist u svakog grđanima Virpazara, Crmnice i države Crne Gore. Zar sve što vrijedi moramo dati nekome, a mi postati gosti u svojoj kući", ističe Dragišić.

On je ocijenio da se radi o posljednjem koraku "rasprodaje bukvalno svega što imamo".

"Naplatite vi gospodo stotine miliona eura poreza od tajkuna koji su se bogatili na grbači ovog naroda i eto vam novca. Onda ne morate „valorizovati“ Tvrđavu Besac na ovaj način. Od naplaćenog novca bi mogli i pomoći sve one radnike koji su ostali na ulicama, mogli bi pokrenuti ozbiljne projekte bez davanja u zakup kulturnog nasleđa. Mišljenja sam da je ovo zadnji korak rasprodaje bukvalno svega što imamo. Sve je rasprodato. Ostali još su muzeji, spomenici i crkve", zaključio je Dragišić.

Preporučujemo za Vas