Marović: DPS vlada jer opozicija ne može da prevaziđe razlike

Izvršna direktorka Politikon mreže je ocijenila da je od velike važnosti za izborni rezultat da li će se realizovati ideja o građanskom bloku

5696 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Marović, Foto: Zoran Đurić
Marović, Foto: Zoran Đurić

U Crnoj Gori izražena je polarizacija društva i nema napretka u uspostavljanju šireg društvenog dijaloga koji bi vodio zdravijoj atmosferi bez tenzija i poštovanju demokratskih principa, ocijenila je izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović.

Marović je rekla agenciji MINA da se dio opozicije bori za prvo mjesto u opozicionoj trci, a dio da pređe cenzus.

Marović smatra da se sa takvim ciljevima u drugi plan stavljaju oni koji bi trebalo na ključan način da opredijele glasače.

"Više opozicionih kolona i nemogućnost da ove partije prevaziđu razlike i pokažu ozbiljnost u formulisanju zajedničkih ciljeva je jedan od razloga što je Demokratska partija socijalista (DPS) toliko dugo na vlasti“, ocijenila je Marović.

Ona je kazala da vladajuća partija na sve načine osigurava institucionalnu prednost i tamo gdje je nije imala u protekle četiri godine.

Marović je rekla da uslovi za održavanje izbora nijesu unaprijeđeni i da je stanje demokratije na izuzetno niskom nivou.

"Crna Gora nedavno po metodologiji Fridom hausa svrstana u hibridne režime, odnosno u sivu zonu između demokratije i otvorene autokratije, a ne u polukonsolidovane demokratije kao što je to bila kada su održani parlamentarni izbori 2016. godine“, navela je Marović.

Ona je rekla da i ocjene Evropske komisije, o trenutnom stanju u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, potvrđuje da je demokratija u Crnoj Gori na niskom nivou.

Kako je kazala, s obzirom na to da je u Crnoj Gori završena kriza izazvana koronavirusom, vlast će to iskoristiti kao jedan od uspjeha koji bi trebalo da pokaže njenu kredibilnost i sposobnost daljeg rukovođenja reformskim procesima.

„Dio opozicija će se osloniti na nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i na izbornu kampanju će dobrim dijelom uticati i protesti izazvani pojedinim rješenjima iz tog zakona, odnosno njihov nastavak i tokom kampanje ili postizanje kompromisnog rješenja“ , smatra Marović.

Prema njenim riječima, od velike važnosti za izborni rezultat je i to da li će se ideja o građanskom bloku realizovati.

„To bi na neki način povećalo šanse umjerenog dijela opozicije za izborni uspjeh, ali je ovakav scenario gotovo nemoguć, ako se uzmu u obzir dosadašnji predizborni dogovori, odnosno funkcionisanje koalicija na lokalnom nivou“, kazala je ona.

Marović je rekla da je najzad, i bojkot jedna od opcija koja se sporadično može čuti u opozicionim redovima, ali njemu će dio opozicije eventualno pribjeći tek nakon procjene da ne može ostvariti značajniji uspjeh u izbornoj utakmici.

Bonus video: