DPS: Dokazi o saradnji SPC i DF-a na projektu rušenja vlasti brojni i očigledni

U DPS-u ocjenjuju da se SPC u Crnoj Gori legitimisala kao ravnopravni politički konkurent te partije na narednim izborima

4971 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Reakcija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na bjelodane činjenice: da mitropolit Amfilohije i njegovi saradnici imaju svoju političku agendu koja se poklapa sa antidržavnim djelovanjem stranaka okupljenih oko Demokratskog fronta, te da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti samo lažni povod za proteste, predstavlja nevješto opravdanje za brojne poteze te vjerske zajednice koja se sama legitimisala kao politička, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Dokaze za ovakve tvrdnje dali su, kako ocjenjuju u toj partiji, upravo čelnici SPC i DF-a. "Uz činjenicu da je Crkva nakon vapaja jednog od funkcionera DF, Marka Carevića, da im litijama politički pomogne, samo nekoliko dana kasnije i najavila proteste, do brojnih izjava njenih čelnika koje se po suštini i značenju poklapaju sa tvrdnjama lidera ovog političkog subjekta".

"Prisjetimo se samo nekih:

- Da li da je mitropilt trazio da padne Vlada koja je legitimno, glasovima građana, izabrana? (“Dolje bezakona Vlada!”- 16.01.2020. Tivat);

- Da li je mitropolit već pozivao vjernike da ne glasaju za ovu vlast? (“Ne glasajte za one koji podržavaju Zakon o slobodi vjeroispovijesti” - 24.02.2020. Risan) Da li je mitropolit organizovao 21.01.2020. na Cetinju sastanak, između ostalih, i sa liderom DF, koji je Mitropolija sakrila od javnosti, ali se DF njime pohvalio? (“U posljednje vrijeme, kao i ranije, mnogo puta smo se sastali sa mitropolitom Amfilohijem i veći broj puta smo se sastali sa vladikom Joanikijem", Andrija Mandić);

- Da li je mitropolit lično pokušao da sačuva vlast DF u Budvi, i da li je tim povodom direktno uticao na nezavisnog odbornika Džakovića? (“Sastanak je trajao sat, Amfilohije je tražio da podržim te mlade momke (Demokrate i ove što su sad došli) i Carevića”, Stevan Džaković, 5.06.2020. “Živa istina”, RTCG)

- Da li je lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić, sam rekao da cilj litija nije povlačenje zakona nego tehnička vlada? (“Nije dovoljno da samo povuku Zakon, oni treba da odstupe od vlasti, oni treba da podnesu ostavke, da se formira prelazna vlada i da Crna Gora ide na izbore." - 4.01.2020. Beograd)

- Da li je Andrija Mandić rekao da su Demokratski front i Crkva, (dakle udruženo), pozvali na “uzbunu”, i zahvalio se SPC što je stala sa Frontom “rame uz rame”? (“Mi i naša Crkva pozvali smo na uzbunu i naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za dio srpskog naroda i eparhija, koje su dio SPC, stali sa nama zajedno rame uz rame” - 15.02.2020)", navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije zaključuju da su brojni dokazi "očigledne kooperacije" SPC i DF-a na "projektu rušenja vlasti u Crnoj Gori: od zajedničkih sastanaka i konsultacija do podudarnih izjava".

"Zato, opravdano vjerujemo da je to pravi razlog što ste razumnu i korektnu ponudu vlasti koja se odnosi na Zakon, a koju je pozdravila i EU - odbili. Ona se svakako nije uklapala u vašu predizbornu agendu kojom ste se legitimisali kao naš ravnopravni politički konkurent na narednim izborima," zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: