"Zdravo Berane" i Demokrate: DPS i DIK pripremaju neviđeno pravno nasilje

"Ali od većinskog sastava Državne izborne komisije, u kojoj odlučuje Sekretarka Vlade Duška Markovića i Sekretar Skupštine Crne Gore kojoj presjedava Ivan Brajović, koalicioni partneri na izborima u Beranma, ne bi bilo iznenađenje da se usude da pogaze zakon zarad interesa partija kojima pripadaju"
110 pregleda 13 komentar(a)
Berane izbori, Foto: Zoran Đurić
Berane izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.02.2018. 13:45h

Demokratska partija socijalista (DPS) u saradnji sa njihovom partijskom filijalom zvanom Državna izborna komisija, pripremaju neviđeno pravno nasilje nad izbornom voljom građana Berana, navodi se u zajedničkom saopštenju koalicije "Zdravo Berane" i Demokrata.

U podnesenim prigovorima DPS predlaže da se ponište izbori na sljedećim biračkim mjestima:

  • na bir. mj. br. 13 "Mašte", jer je jedan birač glasao i ako nije bilo upisan u birački spisak, pri čemu su upravo predsjednik i članovi biračkog odbora iz redova DPS činili većinu i tom licu omogućili da glasa;
  • na bir. mj. br. 51 "Pešca", jer su na izvodu iz biračkog spiska lica koja su glasala putem pisma, potpis o preuzimanju glasačkog listića dala druga lica, i ako im je dobro poznata činjenica da su te osobe starosti od 80-90 godina, i da su imala pravo da uz pomoć drugog lica, u ovom slučaju člana njihove porodice, obave glasanje.
  • na bir. mj. br. 48 "Novo naselje", jer su ustanovili da je na tom biračkom mjestu putem pisma glasalo 13 birača, a da je birački odbor u Zapsiniku konstatovao da je bilo 14 birača. Isto predlažu i ako u izbornom materijalu tog bir. mj. postoji Zapisnik četiri povjerenika za glasanje putem pisma, od kojih su 2 iz DPS-a, da jedan birač nije iskoristio biračko pravo jer nije zatečen kući.
  • na bir. mj. br 21 "Zagorje", sa obrazloženjem da u izbornom materijalu nedostaju glasački listići Demokratske Crne Gore, što je u potpunosti netačno, jer je OIK Berane uvidom u izborni materijal utvrdila i zapisnički konstatovala da se u izbornim materijalu nalaze svih 14 glasačkih listića Demokrata.

"Više nego jasno je da ne postoji niti jedan na zakonu zasnovan razlog za poništenje rezultata glasanja i ponavljanje izbora na navedenim bir. mj., i da bi evntualno prihvatanje prigovora DPS predstavljalo obesmišljavanje izbornog procesa i izigravanje izborne volje građana.Ali od većinskog sastava Državne izborne komisije, u kojoj odlučuje Sekretarka Vlade Duška Markovića i Sekretar Skupštine Crne Gore kojoj presjedava Ivan Brajović, koalicioni partneri na izborima u Beranma, ne bi bilo iznenađenje da se usude da pogaze zakon zarad interesa partija kojima pripadaju. Međutim, upozoravamo DPS da ne pribjegava kukavičkim metodama, jer nema te podmetačine i pravnog trika, koji Berancima može ukrasti pobjedu", kazali su u zajedničkom saopštenju koalicija "Zdravo Berane" i Demokrate.

Bonus video: