Brajović: EU da slijedi primjer NATO i snažnije afirmiše politiku proširenja

Brajović je kazao da je Crna Gora spremna da u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje, pomogne svim državama Zapadnog Balkana i prenese svoja iskustva iz procesa evropske i evroatlantske integracije
11 komentar(a)
Ben Kardin, Ivan Vujović, Foto: Skupština Crne Gore
Ben Kardin, Ivan Vujović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 10.02.2018. 12:48h

Evropska unija (EU) treba da slijedi primjer NATO-a i snažnije afirmiše politiku proširenja nagrađujući one koji su najviše odmakli na putu evropske integracije, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović u razgovoru sa američkim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović se u sklopu nacionalnog molitvenog doručka u Vašingtonu obratio na skupu koji je bio posvećen državama Jugoistočne Evrope, u organizaciji kongresmena Roberta Aderholta.

On je kazao da je Crna Gora spremna da u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje, pomogne svim državama Zapadnog Balkana i prenese svoja iskustva iz procesa evropske i evroatlantske integracije.

Tokom odvojenih sastanaka sa senatorom Benom Kardinom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom, Brajović je istakao da članstvo Crne Gore u NATO najveći uspjeh države na vanjskopolitičkom planu koji štiti i jača sve tekovine referenduma o nezavisnosti.

On je kazao da je članstvo i od presudnog značaja za stabilnost Crne Gore i bezbjednost njenih građana.

Crna Gora je, prema riječima Brajovića, ponosna na svoj međuetnički i međuvjerski sklad, odnos prema manjinama i politiku dobrosusjedskih odnosa.

„Evropska unija treba da slijedi primjer NATO-a i snažnije afirmiše politiku proširenja nagrađujući one koji su najviše odmakli na putu evropske integracije“, kazao je Brajović.

U razgovoru je, kako se navodi, posebno istaknuta neophodnost značajnog povećanja obima američkih investicija u Crnoj Gori.

Kardin je predstavio Izvještaj Komiteta za vanjske poslove Senata koji se tiče Putinovog asimetričnog napada na demokratiju u Rusiji i Evropi, a u kojem je pažnja posvećena i Crnoj Gori.

„Istanuto je zadovoljstvo reformama koje Crna Gora sprovodi, i naglašeno je da država od svoje nezavisnosti vodi konzistentnu politiku posvećenu evroatlantskim vrijednostima i ujedinjenoj Evropi, što je potrebno stalno naglašavati i nagraditi“, kaže se u saopštenju.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson smatra izuzetno značajnim prisustvo predsjednika crnogorskog parlamenta na nacionalnom molitvenom doručku jer, kako je rekao, Crna Gora i na taj način pokazuje svoj odnos prema američkim saveznicima.

On je kazao da je njegovanje trajnog savezništva u najboljem interesu obje države.

„U tom kontekstu pozdravio je spremnost Crne Gore da nastavi da bude stabilan i pouzdan partner“, zakjučuje se u saopštenju.

Bonus video: