Na razgovore sa Đukanovićem ne ide nijedna opoziciona partija: Pobjeda u Tivtu kao zamajac za državni nivo

I SDP odbio poziv Đukanovića, koji narednih dana najvjerovatnije raspisuje izbore. Vladajuća partija već procijenila šta joj se isplati

24619 pregleda 344 reakcija 23 komentar(a)
U istom sastavu na poziv Brajovića, a sada i Đukanovića: Vladajuća koalicija o izbornim uslovima, Foto: Boris Pejović
U istom sastavu na poziv Brajovića, a sada i Đukanovića: Vladajuća koalicija o izbornim uslovima, Foto: Boris Pejović

Na današnje razgovore povodom datuma održavanja parlamentarnih izbora, ne ide nijedna opoziciona partija nakon što je juče i Socijaldemokratska partija odbila poziv predsjednika Mila Đukanovića.

Predsjednik države će tako, pošto u vili “Gorica”, bude ugostio lidere koalicionih partija već narednih dana raspisati parlamentarne izbore, čiji su najvjerovatniji termini posljednja sedmica avgusta (23. ili 30. avgust) ili prva septembra (6. septembar).

Nedugo zatim Đukanović bi trebalo da objavi i novi termin za lokalne izbore u Tivtu, koji su bili predviđeni za april, ali su odloženi zbog epidemije.

Tivatski izbori očekuju se sredinom avgusta, saznaju “Vijesti”.

Na “krilima” očekivane pobjede, DPS zatim planira kampanju za parlamentarne, a zatim i lokalne izbore u više opština - Budva, Kotor, Gusinje i Andrijevica.

Iako je bilo kalkulacija da će do kraja mjeseca biti raspuštena i Skupština Crne Gore kako bi se opozicija onemogućila da vodi kampanju koristeći direktne TV prenose sjednica, juče nije bilo potvrde te informacije. Ustav propisuje da se Skupština raspušta u slučaju vanrednih izbora, a već sjutradan predsjednik raspisuje izbore.

Da se ipak bliži kraj mandata parlamentu, koji u procedutri ima više od 50 predloga zakona i 20-ak izvještaja, potvrđuje i ostavka na poslaničko mjesto lidera Nove i člana Predsjedništva Demokratskog fronta Andrije Mandića.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

On je juče saopštio da podnosi ostavku na poslaničko mjesto i da će ga naslijediti predsjednik podgoričkog odbora Radoš Zečević, “kako bi klub DF-a radio u punom kapacitetu”.

Mandić je ostavku na poslaničko mjesto podnio i krajem prethodnog saziva Skupštine, početkom jula 2016. Tada ga je u poslaničkim klupama zamijenio funkcioner Nove iz Berana, Radojica Živković.

I sada kao i tada, Mandić je objavio da želi da se posveti terenskom radu. Nakon ostavke lider Nove će godinu dana primati funkcionersku naknadu, na koju će pravo imati i Zečević.

DF je ranije saopštio da ne ide na konsultacije na koje ih je pozvao Đukanović, a čiji je cilj dogovor oko datuma parlamentarnih izbora.

Ta koalicija, kao i većina opozicionih partija saopštili su ranije da je poziv fingiran i da je DPS već utvrdio termin izbora a da navodni razgovori služe za demokratsko maskiranje.

SDP je juče odbio poziv Đukanovića, a predsjednica partije Draginja Vuksanović Stanković je u odgovoru, kako je saopšteno iz te partije, navela da bi inicijativu pozdravili da joj je prethodio završetak dijaloga koji je pokrenuo predsjednik Vlade o izbornim uslovima.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Luka Zeković

“Više je nego očigledno da je datum održavanja parlamentarnih izbora već određen u internim političkim konsultacijama sa vladajućom partijom, pa cijenim da naš razgovor na tu temu ne bi mogao da promijeni već donijetu odluku”, saopštila je Vuksanović Stanković u odgovoru predsjedniku Đukanoviću.

Konsultacije povodom određivanja datuma parlamentarnih izbora, koje je inicirao Đukanović, biće održani sjutra u vili “Gorica”.

Dolazak su potvrdili predstavnik DPS čiji je Đukanović lider, predsjednici koalicionih partnera - Socijaldemokrata Ivan Brajović, Bošnjačke stranke Rafet Husović, Liberalne partije Andrija Popović i Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Takođe i predstavnici albanskih partije Nazif Cungu, Nik Đeljošaj i Mehmet Zenka.

Uglavnom isti učesnici razgovarali su o izbornim uslovima kada je Brajović sazvao sastanak krajam maja, koji je opozicija takođe bojkotovala.

Direktorka Centra za monitoring i istraživanja (CeMi), Ana Nenezić rekla je da će od procjene DPS da li će im više odgovarati objedinjavanje izbora ili jedna produžena kampanja koja pokriva dva izborna dana, u kratkom vremenskom periodu, zavisiti da li će se parlamentarni i lokalni izbori održati u istom danu.

Nenezić
Nenezićfoto: Boris Pejović

“Da li će se u tom slučaju istog dana održati i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Gusinju i Andrijevici zavisi od nekoliko faktora od kojih vjerujem da je ključni direktna procjene DPS-a da li će im više odgovarati objedinjavanje izbora ili jedna produžena kampanja koja pokriva dva izborna dana, u kratkom vremenskom periodu. Zakonski rokovi i procedure svakako ostavljaju ovu mogućnost i u tom smislu ne postoje prepreke da se izbori održe u istom danu”, kazala je Nenezićeva “Vijestima”.

Ona je istakla da, međutim, sve dosadašnje najave donosilaca odluka, kao i druge raspoložive informacije ukazuju da bi se redovni parlamentarni izbori mogli održati prije isteka zakonskog roka: “U tom slučaju, bilo bi za očekivati da se redovni parlamentarni izbori održe istog dana kada i lokalni izbori u Tivtu”.

Nenezićeva je istakla da rok za održavanje lokalnih izbora u Tivtu treba da je 30. avgust 2020. godine, ukoliko budu održani u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Nenezić: Za izbore se troše milioni, tokom krize bi trebalo da budu istog dana

Ana Nenezić je podsjetila na preporuke relevantnih međunarodnih organizacija da parlamentarni i lokalni izbori budu u istom danu, jer je to u skladu sa elementarnim demokratskim principima i principom društvene i ekonomske racionalnosti, “posebno sada, ako se ima u vidu postojeća ekonomska situacija i najavljena ekonomska kriza”: “Sredstva koja su potrebna za organizaciju i održavanje izbora su značajna, govorimo o milionskim iznosima, te je svakako potrebno izbjeći nepotrebna budžetska opterećenja što se naravno može postići i održavanjem parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu”.

Podsjeća da je krajnji rok za održavanje redovnih parlamentarnih izbora 18. oktobar 2020.

“Kako su se lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Gusinju i Andrijevici održali istovremenom sa parlamentarnim izborima 2016. godine, za očekivati je da se ovi izbori održe istog dana i u ovom izbornom ciklusu”, kazala je Nenezićeva.

Bonus video: