Prekinuta rasprava u Skupštini: Opozicija traži prisustvo Ivice Stankovića

Predlog Tužilačkog savjeta trebalo je da obrazlaže ovlašćeni predstavnik TS Veljko Rutović što je naišlo na negodovanje poslanika

11866 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Traže njegovo prisustvo skupštinskoj raspravi:Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Traže njegovo prisustvo skupštinskoj raspravi:Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović

Poslanici će u srijedu nastaviti raspravu o izboru Lidije Vukčević za vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Na kolegijumu predsjednika Skupštine dogovoreno je da danas predstavnik Tužilačkog savjeta obrazloži predlog TS, a da sjutra ponovo bude održan kolegijum.

Ovlašćeni predstavnik TS Veljko Rutović je kazao da su Vukčevićevu jednoglasno predložili za VDT jer je, između ostalog, karijerni tužilac sa 25 staža u toj organizaciji, od čega je 23 provela na funkciji zamjenika državnog tužioca.

Njeno napredovanje je, naveo je, zasnovano na odgovornom, stručnom, profesionalnom i visokomoralnom odnosu prema poslu.

"Tokom dugogodišnje tužilačke karijere osposobljena je da radi na svim predmetima za krivična djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ali je posebno specijalizovana za rad na predmetima iz oblasti visoke korupcije i ratnih zločina,gdje je postigla značajne rezuitate", obrazložio je Rutović.

Rasprava u Skupštini o izboru specijalne tužiteljke Lidije Vukčević za vrhovnog državnog tužioca (VDT) prekinuta je ranije nakon insistiranja poslanika opozicije da na sjednicu dođe predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković.

Predlog Tužilačkog savjeta trebalo je da obrazlaže ovlašćeni predstavnik TS Veljko Rutović što je naišlo na negodovanje poslanika, koji su ocijenili da je nedolaskom Stankovića, Parlament dodatno degradiran.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević rekao je da kandidata za VDT može da predloži samo predsjednik Tužilačkog savjeta, te je zatražio da na sjednicu dođe Stanković.

Istakao je da bi rasprava preko ovlašćenog predstavnika, predstavljala izbjegavanje Stankovića od suočavanja sa poslanicima DF-a.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da su poziv uputili Stankoviću, te da su dobili odgovor da će sjednici prisustvovati ovlašćeni predstavnik Tužilačkog savjeta Veljko Rutović.

Miodrag Lekić (DEMOS) je saglasan da treba da dođe Stanković, navodeći da je parlament sveden na nivo mjesne zajednice.

Raško Konjević (SDP) je kazao da to što je umjesto predsjednika Tužilački savjet poslao na plenum člana TS, dovoljno govori do kog nivoa je doveden autoritet Skupštine:

“Zakonodavni dom zove jedan organ da se odazove pozivu da brani svoju tačku dnevnog reda, a taj organ koga mi biramo, kaže da neće da dođe šef tog organa, nego bira koga treba da pošalje”, rekao je Konjević.

Slaven Radunović (DF) je istakao da je činjenica da se u ovako teškoj situaciji u kojoj je država, traže pravne mogućnosti da se ne pojavi neko koga svi očekuju, “sramota za sve ”.

“ Ukoliko se Ivica Stanković ne pojavi da se suoči sa nama koje njegovo Tužilaštvo maltretira četiri godine, onda je on najveća kukavica u Crnoj Gori”, kazao je Radunović.

Nebojša Medojević (DF) je rekao da postupak predsjednika TS znači gaženje Skupštine i Ustava.

On je pozvao Brajovića da prekine sjednicu i pozove Stankovića da dođe.

Brajović je potom prekinuo sjednicu, navodeći da će uskoro biti održan kolegijum predsjednika Skupštine.

Za izbor VDT-a potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika, koja u ovom trenutku u Skupštini ne postoji. Ukoliko Vukčević ne dobije podršku u prvom glasanju, ono može biti ponovljeno tek nakon mjesec dana, a tada će se poslanici izjašnjavati i o kandidatkinji Danki Marković.

Advokatica i službenica beranske Opštine Danka Marković, kako je u izvještaju konstatovao resorni Odbor za politički sistem, upravu i pravosuđe ispunjava uslove za izbor VDT-a.

Bonus video: