Bijelo Polje: Novo odjeljenje u Domu starih

Neurološkinja dr Zilha Idrizović istakla je da otvaranje takvog odjeljenja ima i socio-ekonomski značaj jer je riječ o osobama koje su zavisne od tuđe njege i pomoći
162 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto, Foto: Jadranka Ćetković
Okrugli sto, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.02.2018. 18:28h

U domu starih u Bijelom Polju uskoro će biti otvoreno novo odjeljenje za dementne osobe, što će umnogome doprinijeti kvalitetnijem zdravstvenom sistemu cijele sjeverne regije, ocijenila je šefica socijalne službe te ustanove Marijana Smolović.

Smolovićeva je na okruglom stolu koji je organizovala NVO “Futura” iz Podgorice na temu “Njega pacijenata oboljelih od demencije” istakla da se novo odjeljenje sa 20 kreveta, po uzoru na evropske standarde, otvara za mjesec dana.

Poslednjih godina u porastu su zahtjevi za smještaj osoba oboljelih od bolesti demencije i u Domu starih je već oformljen edukovani tim koji radi sa tim osobama u Domu, u kojem trenutno borave ukupno 173 osobe.

Neurološkinja dr Zilha Idrizović istakla je da otvaranje takvog odjeljenja ima i socio-ekonomski značaj jer je riječ o osobama koje su zavisne od tuđe njege i pomoći.

Ona je perecizirala da svaka stota osoba starija od 65 godina ima neki oblik demencije, ocijenivši da je specijalizovana ustanova najbolje rješenje za brigu o dementnim osobama.

“Demencija predstavlja problem u kongitivnom funkcionisanju koji se u prvom redu odnosi u poremećaju pamćenja, ali su i te kako prisutni i poremećaji ponašanja i ti pacijenti u određenom trenutku svog života ne mogu da vode računa, zbog čega su veoma opterećeni njihovi ukućani,i koji su često poslovno angažovani”, kazala je Idrizovićeva.

Orahovac: Registrovano oko 8.000 oboljelih u Crnoj Gori

Alma Orahovac iz NVO “Futura” kazala je da je u Crnoj Gori registrovano oko 8.000 dementnih osoba.

“Savjetovalište te vrste će u maju biti otvoreno u Podgorici. To je u našoj zemlji još tabu tema, pa neke porodice još uvijek skrivaju da imaju člana porodice koji je obolio, tako da je neophodno osvijestiti zajednicu i uputiti porodicu na pravilan tretman bolesnika. Nakon toga porodice mogu donijeti odluku da li žele da takvu osobu smjeste u specijalizovanu ustanovu u kojoj sa njima rade specijalizovana lica”.

Bonus video: