Han na sastanku sa Markovićem: Iskoristite ovu priliku i dostavite rezultate

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović pitao je komesara da li zna da je premijer Duško Marković na mjesto direktora Agencije za sprječavanje korupcije postavio svog bliskog rođaka i da tu instituciju koristi za obračun sa neistomišljenicima vlasti
19 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2018. 18:10h

Evropski komesar Johanes Han kazao je da strategiju potvrđuje snažnu posvećenost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

"Iskoristite ovu priliku i dostavite rezultate", poručio je Han poslije sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

Han je poručio da bojkot parlamenta nije dobra odluka opozicije, navodeći da evropska praksa je da se neslaganja rješavaju unutar institucija.

Komesar je istakao da je Crna Gora pouzdan regionalni akter.

"Ovo je regata, a ne konvoj. Ko je prvi, treba da dobije mjesto u EU", istakao je Han, navodeći da je proces pristupanja zasnovan na individualnim zaslugama.

"Strategiju proširenja doživljavamo kao podsticaj", poručio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Andrija Nikolić na sjednici kojoj prisustvuje komesar za proširenje Johanes Han.

Zajedničkoj sjednici Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose prisustvuju poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicije, predstavnici Vlade i NVO sektora.

Iz predstavnika NVO sektora tu su Boris Raonić, Zlatko Vujović, Momcilo Radulović, Dragan Koprivica, Daliborka Uljarević ali i Gordana Đurovic.

Od poslanika opozicije tu su nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i predstavnici DF-a.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović pitao je komesara da li zna da je premijer Duško Marković na mjesto direktora Agencije za sprječavanje korupcije postavio svog bliskog rođaka i da tu instituciju koristi za obračun sa neistomišljenicima vlasti.

Partijski kolega Radunovića, Predrag Bulatović je uputio pitanje komesaru zašto podržavaju progon DF-a.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao je Hana za granični spor sa Hrvatskom vezano za Prevlaku i koji su mehanimi da Zagreb ne spriječi prijem Podgorice u slučaju da arbitraža bude u korst Crne Gore.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je sa je strategija posebno važna jer prvi put daje vremenaki okvir za prijem.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević pitala je Hana kako komentariše poruku Skupsštine da neće poštovati odluku Osnovnog suda vezano za vraćanje člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić ocijenio je da će Vlada biti pod velikim pritiskom sada da ispunjava kriterijume EU, što je do sada izbjegavala.

Više predstavnika NVO sektora i poslanika pitalo je komesara vezano za problematiku diskriminacije osoba sa invaliditetom, neravnopeavnosti polova i samog problema diskriminavije građana

U svom obraćanju, Han je kazao da bi prijem u EU trebalo da ujedini sve aktere u Crnoj Gori.

Zaista bih želio da isktaknem i pohvalim sto se dio poslanika opozicije vratio u Skupštinu i koristim priliku da pozovem ostale da se i oni vrate, kazao je Han, navodeći da je političkoj diskusiji mjesto u institucijama.

"Ja imam viziju da pripremimo članstvo toliko detaljno i sveobuhvatno, kako bi nove članice od početka bile punopravne članice a ne da, kao neke koje nisu npr.članice Šengen zone", kazao je Han.

Govoreći o problemu odlaksa mladih obrazovanih ljudi iz Crne Gore, komesar je kazao da se treba posvetiti tome da odliv mozgova preraste u cirkulaciju mozgova.

Govoreći o turizmu, on je pohvalio rezultate u ovoj oblasti ali naglasio da oni mogu biti i bolji.

On je istakao da se prihodi jedne države ne mogu zasnivati samo na jednoj grani kao što je to turizam, jer onda postaje ranjiva.

Komentarišući sudske odluke, mora se poštovati i primijeniti odluka suda, poručio je Han.

“Sudska odluka se mora poštovati, bilo da se vi slažete sa njom ili nje", rekao je Han.

Vi imate problem sa članicama EU i sa zemljama koje nisu članice, poručio je Han vezano za bilateralne sporove.

Uopšteno gledano, vi ste najviše napredovali u procesu pristupanja, kazao je Han, posebno hvaleći činjenicu da spoljna politika Crne Gore u skladi sa politikom EU.

Znam da to nije bilo lako, kazao je on.

Pregovori moraju biti završeni do 2023, naglasio je Han.

Nadam se da će Crna Gora i Crnogorci biti stimulisani ovom strategijom da obave posao, poručio je Han.

Galerija

Bonus video: