Knežević: Prije bih se ubio nego da glasam za Vukčevićevu, Stankovića i Katnića

"Oni su od ove države napravili jednu korumpiranu jazbinu. Kaže Katnić da niko ne smije da mu stane na crtu. Je li on Vajat Erp pa sa dva pištolja ide kroz Tužilaštvo”, kazao je poslanik DF-a

15946 pregleda 40 reakcija 31 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot/Youtube
Knežević, Foto: Screenshot/Youtube

Poslanici u Skupštini završili su raspravu o predlogu Tužilačkog savjeta da se za Vrhovnog državnog tužioca izabere Lidija Vukčević.

Poslanik Neđeljko Rudović (DEMOS) je kazao da bi volio da je Vukčevićeva svojim postupanjem i biografijom uvjerila sve u sali, a ne samo poslanike vlasti, da zaslužuje da nosi jednu od najvažnijih funkcija u Crnoj Gori od koje zavisi hoće li biti vladavine prava.

“I od koje zavisi nešto što je najvažnija posljedica -o tome kako ćemo živjeti, da li ćemo moći da napredujemo u pregovorima sa Evropskom unijom i da li ćemo moći da se kvalifikujemo da psotanemo članica EU ili nećemo. Baš zbog takvog postupanja pravosuđa i Tužilaštva mi smo pregovore sa EU faktički obustavili”, rekao je Rudović.

Poslanik DF-a Milan Knežević je kazao da ne bi glasao za Lidiju Vukčević, Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da treba da spasi život nekome u porodici.

“Prije bih se ubio. Oni su od ove države napravili jednu korumpiranu jazbinu. Kaže Katnić da niko ne smije da mu stane na crtu. Je li on Vajat Erp pa sa dva pištolja ide kroz Tužilaštvo”.

Član Tužilačkog savjeta Veljko Rutović je u završnoj riječi kazao da ga raduje činjenica da su poslanici većinski prepoznali stručne reference i moralni kredibilitet kandidatkinje koju je TS predložio.

On je rekao da ne može u Skupštini odgovarati na pitanja poslanika o predmetima “Državni udar”i “Koverat”, već da kao tužilac o njima može govoriti jedino u sudnici i nigdje drugo.

Povodom interesovanja poslanika o dešavanjima u Budvi, kazao je da tužilačka organizacija sa budnom pažnjom motri i na te događaje i da će u zakonom predviđenim rokovima, “bez ikakve selektivnosti, istražiti svaki prijavljeni događaj i donijeti odluku u skladu sa zakonom”.

Tokom današnje sjednice su, kao i juče, glavna tema bila dešavanja u Budvi.

Poslanik DPS-a Nikola Divanović kazao je da mu je od scena u Budvi bilo mučnije kad je vidio političke lidere koji su se “sjatili”, prepoznajući u ovoj situaciji poligon na kome će da prikupe jeftine političke poene.

“U demokratiji postoji pravilo-vlast je onamo gdje je parlamentarna većina. U Budvi suštinsku političku većinu ima procrnogorski blok. Imali ste u Budvi tri ipo godine da upravljate gradom.Bavili ste se državnim, a ne temama od lokalnog značaja. Kad smo procijenili da je stvarno dosta, onda smo podržali inicijativu za smjenu predsjednika Opštine i Skupštine”, kazao je Divanović.

Slaven Radunović (DF) je odgovorio da mu je smiješno da se Divanović i DPS brinu za vladavinu prava.

“Vi ste zabrinuti za vladavinu prava, vi koji pokušavate da vratite ljude koji su 130 miliona eura zadužili Budvu, a da maknete vlast koja je za četiri godine vratila 32 miliona eura vašeg duga koji ste napravili lopovlukom”, kazao je Radunović.

On je poručio da ovoga puta “šef ne može ništa da riješi”, navodeći da su strane ambasade reagovale jer su prepoznale da se narod Budve hrabro borio za svoja prava.

“Vaša lopovska matematika znači da kad izgubite na izorima na kojima građani glasaju i izaberu opoziciju, nastupite vi ...kupite jednog odbornika. Ne znam čime ste ga kupili, možda nisu pare, možda je neki drugi interes”, kazao je Radunović.

Zbog tih riječi od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića dobio je opomenu.

Poslanik DF-a Milun Zogović je kazao da je narod prepoznao da je ujedinjavanje svih antirežimskih potencijala najbolji model za pobjedu nad odnarođenim režimom DPS-a.

“Zato DF izražava spremnost da sa svim relevantnim opozicionim strankama napravi jedinstvenu izbornu listu i da na sljedećim izborima pobijedi diktatorski režim”, istakao je Zogović.

On je kazao da je ovakvom ambijentu doprinijelo zarobljeno, odnarođeno Tužilaštvo koje se jedino bavi vjerskim i političkim progonom u Crnoj Gori.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao da državni organi moraju da riješe situaciju u Budvi.

“Ne mogu braća, sestre, kumovi, komšije da se biju između sebe radi fotelje uz pomoć političkih lidera koji dolaze sa strane i huškaju...”, kazao je Popović.

Govoreći o izboru VDT-a, on je kazao da u ovom trenutku da se “kandiduju Sveti Petar Cetinjski, Njegoš i Majka Tereza ne bi prošli”.

Marina Jočić (DF) je kazala da je za događaje u Budvi zadužena tužiteljka, koja je kćerka sekretara Tužilaštva Nenada Vujoševića, te zato sumnja u njenu objektivnost u radu.

“To je onaj čovjek koji na snimku koji je plasirao Duško Knežević, kaže da je odnio novac Ivici Stankoviću”.

I njoj je uručena opomena zbog poređenja policije i DPS-a sa Gestapom i SS jedinicama koji, kako je kazala kod nas, u spiskovima traže opozicionare i Srbe.

Za izbor VDT-a potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika, koja u ovom trenutku u Skupštini ne postoji.Ukoliko Vukčević ne dobije podršku u prvom glasanju, ono može biti ponovljeno tek nakon mjesec dana, a tada će se poslanici izjašnjavati i o kandidatkinji Danki Marković koja je u prethodnom skupšinskom sazivu bila poslanica SNP-a.

Bonus video: