SSCG: Da se odloži sjednica Socijalnog savjeta, traže prisustvo Markovića i Simovića

„Takođe, na navedenoj sjednici pozvan je da prisustvuje i ministar finansija Darko Radunović, čiju potvrdu o prisustvu do danas nijesmo dobili“, naveo je Zarubica u pismu

1029 pregleda 0 komentar(a)
Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica, Foto: Luka Zeković
Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica, Foto: Luka Zeković

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) predložio je da se odloži sjednica Socijalnog savjeta, zakazana za sjutra, kako bi se obezbijedilo prisustvo premijera Duška Markovića i dobio konkretan odgovor o statusu Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica rekao je, u pismu upućenom predsjedniku Socijalnog savjeta, Vukašinu Zogoviću, da je na sjutrašnjoj sjednici predviđena informacija o trenutnom statusu Predloga izmjena i dopuna Zakona o PIO.

„Takođe, na navedenoj sjednici pozvan je da prisustvuje i ministar finansija Darko Radunović, čiju potvrdu o prisustvu do danas nijesmo dobili“, naveo je Zarubica u pismu.

On je, imajući u vidu značaj te tačke dnevnog reda, kao i veliko interesovanje njihovih članova za taj Predlog zakona, predložio da se sjednica odloži na kraće vrijeme, kako bi se obezbijedilo prisustvo Markovića i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića.

„Predlažemo odlaganje u cilju dobijanja konkretnog i konačnog odgovora o predmetnom Predlogu zakona, a samim tim i potvrdu kvaliteta socijalnog dijaloga i međusobnog uvažavanja socijalnih partnera“, navodi se u pismu.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je ranije da se novi zakon o PIO ove godine neće usvajati i objasnio da, zbog uticaja koronavirusa na ekonomiju, neće biti veće budžetske potrošnje.

“U ovoj godini nijesmo planirali zakon o PIO. Vođeni su pregovori, razgovaralo se, ali to ima dosta veliki fiskalni uticaj. Nije u ovom trenutku realno razgovarati o povećanju fiskalnog uticaja na budžet, niti kod tog zakona, niti kod povećanja primanja”, rekao je Radunović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Bonus video: