Politika ne smije da utiče na RTCG

Han je upozorio da Javni servis treba da ostane zaštićen od političkog pritiska i pozvao opoziciju na prekid bojkota
73 pregleda 8 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2018. 14:59h

Evropska komisija (EK) pomno prati razvoj situacije u RTCG-u i o tome je razgovaraala sa vlastima, a Javni servis uvijek mora ostati nezavisan i zaštićen od političkog pritiska sa svake strane.

To je u odgovoru na pismo čelniika takozvane građanske opozicije kazao komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Johanes Han.

On je u pismu liderima opozicije istakao da bilo koji pritisak na medije i napad na integritet novinara, koji može škoditi njihovom profesionalnom radu, ide protiv vrijednosti slobode medija.

“Javni servisi imaju veoma važnu ulogu u društvu, i uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od nepotrebnog uticaja i političkog pritiska svake strane”, naveo je Han.

Čelnici tzv. građanske opozicije obratili su se Hanu pismom u kojem su upozorili da Demokratska partija socijalista (DPS) brutalno zloupotrebljava Skupštinu i kroz mehanizam samovolje smjenjuje one članove Savjeta RTCG koje ne kontroliše, te umjesto njih u Savjet uvodi partijske vojnike.

“To se dešava suprotno izraženoj zabrinutosti EU, kroz njene izvještaje i poruke najviših zvaničnika. Time se ogoljava činjenica da DPS partijski interes stavlja ispred državnog interesa pristupanja EU, a što podrazumijeva stvaranje uslova za nezavisan Javni servis”, navodi se u pismu koje su potpisali predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, te čelnici Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i Demosa Miodrag Lekić.

Oni su pismo Hanu uputili dan nakon što je Skupština iz Savjeta RTCG-a smijenila Gorana Đurovića, koji će nakon jučerašnje odluke Osnovnog suda u Podgorici biti privremeno vraćen u Savjet. U pismu napominju i da je u Savjet imenovan dojučerašnji visoki rukovodilac DPS-a Slobo Pajović.

Han izražava žaljenje što su lideri takozvane građanske opozicije odlučili da ne učestvuju u parlamentarnoj proceduri koja se tiče članova Savjeta RTCG i nisu branili svoje stanovište u demokratskoj debati u parlamentu.

“Kao izabrani članovi parlamentarne opozicije, vi imate veoma bitnu ulogu u političkom procesu tako što ćete osigurati nephodne mehanizme provjere i ravnoteže. Snažno vjerujem da još uvijek možete ispuniti ovu ulogu u parlamentu”, naveo je on i podsjetio da je u više navrata istakao da žali zbog bojkota parlamenta.

“Iskoristio bih ovu priliku da ohrabrim vaše partije da se vrate u Skupštinu gdje možete da branite svoja stanovišta i posvećenost javnom interesu”, saopštio je on.

Čelnici dijela opozicije su od Hana tražili da iskoristi autoritet i ukaže visokim vladinim zvaničnicima da moraju raskidati sa lošim praksama. “I poništavanjem i onih malih napredaka koji se u određenim oblastima naprave zarad očuvanja svog monopola moći”, navodi se.

Han će danas u parlamentu predstaviti strategiju EK o proširenje, ali su predstavnici takozvane građanske opozicije poručili da neće doći zbog bojkota parlamenta.

Bonus video: