Varhelji: Zapadni Balkan da nastavi sa reformama kako bi napredovao na putu ka EU

“Brži opipljivi rezultati reformi znače brži napredak u pregovorima o pristupanju, kao što je naglašeno u poboljšanoj metodologiji proširenja”, rekao je Varhelji

1764 pregleda 3 komentar(a)
Oliver Varhelji, Foto: BETAPHOTO
Oliver Varhelji, Foto: BETAPHOTO

Države Zapadnog Balkana treba dalje da rade na vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na osnovnim slobodama i ljudskim pravima da bi napredovale prema EU, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

“Zapadni Balkan treba da nastavi da spovodi reforme da bi napredovao na svom putu ka EU. Brži opipljivi rezultati reformi znače brži napredak u pregovorima o pristupanju, kao što je naglašeno u poboljšanoj metodologiji proširenja”, rekao je Varhelji tokom rasprave o Zapadnom Balkanu i Istočnom partnerstvu na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta.

On je ponovio da će EK postignuti napredak ocijeniti u godišnjem paketu izvještaja koji će biti predstavljeni na jesen.

Varhelji je kazao da je Balkan u srcu Evrope i glavni prioritet EK.

Podsjetio je da je od početka godine u EU usvojena nova revidirana metodologija procesa pristupanja, donijeta odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, mobilisan finansijski paket od 3,3 milijarde eura pomoć za regionu i održan samit lidera EU i Zapadnog Balkana.

Bonus video: