Kemp: Crnogorsko društvo pokazalo da živi i diše u duhu Njegoševih riječi

„Britanska ambasada se raduje nastavku saradnje i podrške Crnoj Gori na putu ka boljoj budućnosti, zasnovanoj na zajedničkim vrijednostima, i nadamo se jačanju odnosa između naših dviju zemalja“, rekla je ambasadorka Kemp

7027 pregleda 255 reakcija 16 komentar(a)
Kemp, Foto: Facebook
Kemp, Foto: Facebook

Crnogorsko društvo je tokom epidemije koronavirusa pokazalo da živi i diše u duhu riječi vladike Petra II Petrovića Njegoša - u dobru je lako dobar biti, an muci se poznaju junaci, kazala je britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Alison Kemp.

Ona je, kako je saopšteno, iz britanske ambasade, čestitala crnogorskom narodu na dosadašnjem uspjehu u borbi protiv koronavirusa.

Kemp se danas obratila crnogorskoj javnosti povodom proslave rođendana kraljice Elizabete II.

"Ove godine, u skladu sa savjetima o društvenoj distanci, ambasada je odlučila da ne održi svečani događaj na kojem bi proslavili ovaj važan datum, koji se slavi kao nacionalni praznik. Umjesto toga, ambasadorka Kemp je ove sedmice sa saradnicima dala krv Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore, te donacijom prehrambenih proizvoda za 200 porodica najugroženijih situacijom sa koronavirusom Crvenom Krstu Crne Gore obilježila trajno prijateljstvo između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore", posjećaju iz ambasade.

Ambasadorka se osvrnula i na podršku Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori kroz nabavku zaštitnih odijela Ministarstvu odbrane i softvera za videokonferencije Vladi Crne Gore kao i na osiguravanju fokusa na ljudskim pravima kroz saradnju sa civilnim društvom. Takođe, ambasadorka je pozdravila brzu podršku koju je EU pružila Crnoj Gori, te dodala da „iako smo napustili EU, Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje doprinosi ovim budžetima, što uključuje i trenutnu finansijsku podršku koja se pruža Crnoj Gori.“

Ambasadorka Kemp se osvrnula na, kako navode iz ambasade, raznovrsnu programsku podršku britanske ambasade u Podgorici, od saradnje sa UNICEF-om, EBRD-om, te kodifikacijom crnogorskog građanskog zakonika.

Rekla je da ambasada nastavlja saradnju sa Upravom carina i crnogorskom Policijom protiv krijumčarenja cigareta i droge; ali i sa organizacijama za pomoć ženama koje su žrtve nasilja u porodici. Kemp se osvrnula i na obrazovanje za koji kaže da je ključni dio odnosa dvije zemlje. Britanski savjet, kako posjećaju iz ambasade, nastavlja svoje snažno partnerstvo kroz program „Škole za 21. vijek“, a ambasadorka Kemp dodaje da „on uči mlade ljude vještinama koje će im biti potrebne da bi bili aktivni članovi našeg budućeg digitalnog društva“.

Imajući u vidu pritisak koji koronavirus ima na crnogorsku ekonomiju, Kemp je rekla da se raduje što će se pridružiti u dobrodošlici britanskim turistima koji se vraćaju Crnoj Gori.

Ona se osvrnula i na konferenciju o klimatskim promjenama koja je odložena za sljedeću godinu i ukazala na značaj održivog razvoja. "Kao što je Njeno Veličanstvo Kraljica rekla početkom godine, 'pozitivne promjene se mogu ostvariti kada ljudi ostave po strani stare podjele i ujedine se u duhu prijateljstva i pomirenja. Dok gledamo u budućnost i početak nove dekade, vrijedi pomenuti da vrlo često mali, a ne veliki, koraci dovode do održivih promjena'."

„Britanska ambasada se raduje nastavku saradnje i podrške Crnoj Gori na putu ka boljoj budućnosti, zasnovanoj na zajedničkim vrijednostima, i nadamo se jačanju odnosa između naših dviju zemalja“, rekla je ambasadorka Kemp.

Bonus video: