Blažić predlaže stvaranje Vlade nacionalnog jedinstva: Bila bi očišćena od zaostalih partijskih kancera

„Takva vlada bila bi sastavljena od sposobnih i mladih predstavnika svih parlamentarnih partija, drugih relevantnih političkih činilaca i eksperata za pojedine oblasti društvenog života. Ona bi predstavljala instrument pomirenja, ali i način da svi politički akteri podijele odgovornosti za sudbinu zemlje i budućnost novih generacija“, poručio je Blažić
114 pregleda 18 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.02.2018. 14:08h

Profesor Đorđije Blažić poručio je danas da će, ukoliko bude izabran za predsjednika Crne Gore, koristiti sva ustavna i zakonska ovlašćenja bez kompromisa i uticaja bilo koje političke partije.

Blažić je, na konferenciji za novinare, kazao da je zabrinut stanjem u državi i budućnošću mladih generacija, zbog čega, kako je istakao, predlaže opciju društevenog pomirenja i konsenzusa stvaranjem Vlade nacionalnog jedinstva.

Takva vlada, kako je istakao Blažić, bila bi očišćena od „zaostalih partijskih kancera koji razaraju zdravo tkivo ovog društva“.

„Takva vlada bila bi sastavljena od sposobnih i mladih predstavnika svih parlamentarnih partija, drugih relevantnih političkih činilaca i eksperata za pojedine oblasti društvenog života. Ona bi predstavljala instrument pomirenja, ali i način da svi politički akteri podijele odgovornosti za sudbinu zemlje i budućnost novih generacija“, poručio je Blažić.

Prema njegovim riječima, takva vlada ne smije biti vulgarizovana “Prelazna Vlada” koju su, kako je naveo, građanimali prilike vidjeti „u najružnijem svijetlu kao “podjelu” plijena njenih aktera i opstrukcija vladajućih oligarhija“.

„Takva vlada nacionalnog jedinstva imala bi tranzicioni karakter i obezbijedila bi uslove za održavanje prvih fer i demokratskih parlamentarnih izbora, čiji bi rezultati relaksirali naelektrisanu političku atmosferu i vratili jedinstvo koje nam je danas potrebno više nego li ikada", ocijenio je Blažić.

On je naglasio da takva Vlada, kako je rekao, ne bi odgovorila izazovima ukoliko bi istrajala na kontinuitet „partitokrasko-oligarhijske vladavine, odnosno sistema partijskih privilegija i partijskog zapošljavanja“.

„Kao predsjedniku Crne Gore, primarni cilj će mi biti da vratim od partija oteti ustavni suverenitet onima kojima i pripada - građankama i građanima Crne Gore. Insistirat ću da se pod zakonodavnu kontrolu stave svi državni organi koji sada nijesu pod zakonodavnom kontroloma od Skupštine Crne Gore, Vlade, Predsjednika Crne Gore i dijelom Ministarstava i drugih organa uprave“, poručio je Blažić.

Kako je istakao, beskompromisno će koristiti do sada potpuno zanemarena ustavna ovlašćenja predstavljanja Crne Gore u zemlji i inostranstvu, jačanje vladavine prava, ljudskih prava i sloboda.

„Beskompromisno ću koristiti i institut predsjedničkog ukaza i prava suspenzivnog veta u svrhu kontrole izvršne vlasti, koja se otela ustavnoj kontroli i izdigla iznad svoje ustavne pozicije i partijski poklopila sve državne organe, makar se to radilo i o Vladi nacionalnog jedinstva“, rekao je Blažić u PR centru.

On je najavio da će insistirati na redukciji sredstava opredijeljenih za finansiranje političkih stranaka i njihovo preusmjeravanje na socijalne potrebe stanovništva.

„Posebno mjesto među njima mora pripasti poštovanju stečenih prava majki sa troje i više djece, ali i poštovanje pricipa jednakosti proširenjem tog prava na sve majke u Crnoj Gori, bez obzira na broj djece koje odgajaju ili su odgajile“, poručio je Blažić.

Menadžer kampanje, Srećko Crnogorac, rekao je da vizuelni identitet kampanje odražava njene osnovne principe, a da je osnovni slogan kampanje „Biraj pravdu“.

„Pravda je osnovni, krovni princip, iz kojeg proizlaze svi drugi. Pravda znači jednakost, bez pravde nema ni znanja, bez pravde nema ni rada. Boje kampanje su plava, bijela i crvena, ne samo zato što asociraju na bolja vremena, već su to boje republike, to su boje građanstva“, pojasnio je Crnogorac.

Najavljeno je da će od ponedeljka krenuti predsjednički karavan u obilazak 23. opštine, čiji je cilj promocija predsjedničkog kandidata i potpisa podrške, kao i da će biti otvorene kancelarije u pet crnogorskih gradova.

Bonus video: