Odloženi panciri, političari će sjesti za sto

U Budvi spuštene tenzije, funkcioneri “dvije vlasti” riješili da razgovaraju o smirivanju situacije. Upravna inspekcija se tokom nadzora u Opštini bavila poslom koji joj po zakonu ne pripada - konstatovala zakonitost odluka sjednice Skupštine na kojoj su izabrani Snežana Kuč i Vladimir Bulatović i pokušala da im obezbijedi preuzimanje vlasti

25677 pregleda 248 reakcija 18 komentar(a)
Policija juče ispred Opštine, Foto: Vuk Lajović
Policija juče ispred Opštine, Foto: Vuk Lajović

Predstavnici političkih partija u Budvi danas bi trebalo da počnu razgovore o tome kako da se prevaziđe trenutna situacija i riješi problem postojanja dvije vlasti u Budvi.

Nakon višednevnih tenzija, hapšenja i angažovanja policije da upravnoj inspekciji obezbijedi “sprovođenje zakona”, juče su predsjednik Opštine Budva Marko Carević (Demokratski front), predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, i njihovi potencijalni v. d. nasljednici, odbornici Vladimir Bulatović (Crnogorska) i Snežana Kuč (DPS) saopštili da počinje dijalog o smirivanju situacije i prevazilaženju tenzija u tom gradu.

Evropska komisija juče je ponovo pozvala političke aktere u Budvi da kroz dijalog nađu rješenje za trenutnu situaciju. Prethodno su takvo očekivanje izrazile ambasadorke Velike Britanije Alison Kemp i SAD Džudi Rajzing Rajnke, nakon što su izrazile zabrinutost zbog dešavanja u Budvi kada je uhapšeno više od 20 osoba.

Portparolka EU Ana Pisonero juče je na Tviteru objavila: “EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine prava i demokratskih principa i da kroz dijalog u duhu međusobnog poštovanja pronađu održivo rješenje trenutne situacije u Opštini Budva”.

Ona je ranije objavila da EK pomno prati razvoj događaja i pozvala “organe za sprovođenje zakona da se suzdrže i pozovu sve strane da smanje tenzije”. Carevićev šef kabineta Nikola Jovanović i potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović saopštili su juče da se međunarodna zajednica uključila u pregovore u Budvi. Oni su poručili da nije uspio državni udar.

Ko će tačno pregovarati, kao i ko će vršiti vlast u Budvi do tada, budvanski zvaničnici i politički aktivisti nijesu bili spremni da potvrde. Spekuliše se da će se od šefovanja opštinom uzdržati i jedni i drugi, a Carević je juče poručio da će institucije lokalne vlasti funkcionisati.

Juče ispred SO Budva
Juče ispred SO Budvafoto: Vuk Lajović

Politički dijalog svih parlamentarnih partija u Budvi, kompromisno je rješenje kojim je, zasada, stavljena tačka na političku krizu, ali i velike tenzije u gradu, koje su prekjuče počele ulaskom Upravne inspekcije u pratnji policije u zgradu Skupštine opštine. Ovim bi trebalo da je okončana i dvodnevna policijska blokada upravne zgrade Opštine, koju su punih 36 sati kontrolisali korodoni policijskih jedinica.

Dogovor je “pao” juče oko 16 časova, kada je zgradu Skupštine opštine trebalo da napuste Carević i Radović. I dok su policijske jedinice bile u pripravnosti, a pristalice se ispred zgrade Opštine okupili jer se spekulisalo da će specijalne jedinice ući i iz opštinskih kancelarija izvesti Carevića i Radovića, oni su se zajedno sa Snežanom Kuč i Vladimirom Bulatović, saopštili da počinje politički dijalog: “U cilju smirivanja tenzija koje su prisutne u gradu, tačnije ispred zgrade i u samoj Opštini, odazvaću se pozivu na dijalog koji će sjutra početi”, kazala je Kuč. To isto su u odvojenim izjavama potvrdili i Carević, Radović, a i Bulatović, nakon čega su zajedno napustili zgradu Skupštine opštine.

Carević i Radović odmah potom su pozvali okupljene da se mirno raziđu. Oni su kazali da će policija i pojačano obezbjeđenje napustiti zgradu Opštine.

“Uspjeli smo da damo jedan veliki doprinos, da pokušamo dijalogom da riješimo ovaj problem. Nije nam cilj da se desi ono što se juče desilo i zato vas molimo da uvažite ono što smo se dogovorili. Mi smo dali izjave ovdje u skupštinskoj sali, dajemo šansu dijalogu koji počinje u 10 sati”, kazao je Carević.

Naglasio je da počinje dijalog svih aktera na političkoj sceni ovdje u Budvi, jer, kako je kazao, žele da prvi put u Crnoj Gori u ovakvim situacijama preovladava potreba za dijalogom.

Carević i Radović sa saradnicima
Carević i Radović sa saradnicima foto: Vuk Lajović

Radović je kazao da su prekjuče pokazali da se ne boje ni pendreka, ni suzavaca ni bilo koje primjene sile.

“Pokažimo opet cijeloj državi da možemo možda dijalogom da riješimo neke stvari. Dajemo maksimalan doprinos rješenju ove situacije i iskreno se nadam da će on biti povoljan prvenstveno za građane Budve”, kazao je Radović.

Oni su izbjegli da odgovore ko će danas biti u kancelarijama gradonačelnika i šefa parlamenta, ko će upravljati gradom dok traje dijalog i do kada će trajati razgovori političkih predstavnika.

Ni jučerašnji dan nije protekao bez incidenata. Sve je počelo rano ujutru kada su Radović i Carević došli na radna mjesta.

Tada je došlo i do prvih incidenata, nakon što je izbio sukob između odbornika DF Đorđija Vujovića i odbornika Demokrata Mijomira Pejovića sa Vladimirom Bulatovićem. Došlo je i do fizičkog kontakta, te vrijeđanja, a pristalice Carevića i Radović pokušale su da probiju kordon i uđu u Opštinu. Policija je tada zatražila od Vujovića i Pejovića da smire okupljene, što su oni i učinili. Incidenti su se nastavili, jer je novoangažovano obezbjeđenje Opštine zabranilo Vujoviću da uđe u Opštinu.

Carević je sa svojim saradnicima ušao u kancelariju, gdje su ga dočekali Kuč i Bulatović, a ubrzo im se pridružio i Radović. I dok su jedni tvrdili da su započeli pregovori, dotle su Kuč i Bulatović medijima saopštili da nemam nikakvog govora o pregovorima, već da su kolegijalno ugostili “bivše predsjednike”.

Budva se nalazi u finanijskoj blokadi i Skupština opštine mora što skorije da zasjeda kako bi se donijela odluka o kreditnom zaduženju i isplati 29,3 miliona eura Vladi Crne Gore, te time deblokirao račun, na kome ima novca za ispatu zarada zaposlenima.

Upravna inspekcija utvrdila ono što joj nije bio posao

Upravna inspekcija se tokom nadzora u Opštini Budva bavila poslom koji joj po zakonu ne pripada, odnosno konstatovala zakonitost odluka sjednice Skupštine na kojoj su izabrani Snežana Kuč i Vladimir Bulatović i pokušala da im obezbijedi preuzimanje vlasti.

To proizilazi iz rješenja te inspekcije nakon nadzora u SO Budva koje je počelo 16. juna, kako su naveli, po službenoj dužnosti i prijavi Kuč i Bulatovića, koje inspekcija predstavlja kao lokalne funkcionere.

Rješenje upravne inspekcije
Rješenje upravne inspekcijefoto: ND Vijesti

U rješenju koje je potpisala glavna inspektorka Jelena Pajković, u koje su “Vijesti” imale uvid, naređuje se sekretaru Opštine Budva i sekretaru Sekretarijata za lokalnu samoupravu da omoguće ulazak u službene prostorije, kako piše, vršiocima dužnosti predsjednika Skupštine Snežani Kuč i Opštine Vladimiru Bulatoviću, kao i da im se stave na raspolaganje službeni pečati.

U rješenju se navodi da je predmet nadzora kancelarijsko poslovanje, upotreba službenog pečata i obezbeđivanje rada u službenim prostrijama ovlašenim licima.

Objašnjava se da su na sjednici SO 11. juna izabrani Bulatović i Kuč, a smijenjeni Radović i Carević, te da odluka o tome stupa na snagu danom donošenja.

Upravna inspekcija zatim konstatuje da Bulatović i Kuč nijesu na radnom mjestu, da im nije omogućeno korišćenje službenog pečata i službenih prostorija.

Sagovornik “Vijesti” koji je ranije bio angažovan na pravnim poslovima u Vladi, objasnio je da je po zakonu Upravna inspekcija “saglasno svojim ovlašćenjima mogla da naredi evidentiranje akata”, odnosno odluke sjednice u “Slovenskoj plaži” 11. juna jer je opštinska arhiva dužna da primi svaki spis koji se dostavi, a da to mogu da učine i građani.

“Upravna inspekcija je u svom zapisniku navela da je predmet kontrole kancelarijsko poslovanje, upotreba službenog pečata i obezbjeđenje rada u službenim prostorijama. Kancelarijsko poslovanje i upotreba pečata su saglasno zakonu u nadležnosti Upravne inspekcije, ali obezbjeđenje rada u službenim prostorijama nije nijednim pozitivnim propisom definisano kao nadležnost Upravne inspekcije. Međutim, nijednog slova o kancelarijskom poslovanju, što je i razumljivo, jer inspekcija koja je trebalo da kontroliše kancelarijsko poslovanje u svom zapisniku poziva se na odluke, odnosno akta koja nigdje nijesu evidentirana u zvaničnim službenim evidencijama.

Ta, neevidentirana akta, odnosno takve odluke nove većine, za Upravnu inspekciju su pravno valjane. Inspekcija na osnovu takvih akata zakazuje inspekcijski nadzor kod vršioca dužnosti predsjednika Opštine, odnosno kod v. d. predsjednice Skupštine Budva, koje je nova većina u lokalnom parlamentu proglasila za novoizabranu vlast. To je protivno pravu”, objasnio je sagovornik.

Naređujući da se omogući ulazak u službene prostorije v. d. predsjedniku Opštine Budva i v. d. predsjedniku Skupštine Budva inspekcija je izašla iz okvira svojih ovlašćenja”, navodi ekspert za ovu problematiku.

Juče je objavljen “Službeni list” u kome su lokalni propisi, ali u njemu nema odluke o izboru “nove vlasti”.

Nikolić: Nema korupcije, nijesu uspostavili povjerenje sa koalicionim partnerima

Politički koordinator DPS-a za Budvu Andrija Nikolić odbacio je navode opozicije o političkoj korupciji.

“Žale se da je jedan od odbornika promijenio političku stranu. Moguće, ali to je njihov problem. Oni su trebali da brinu o povjerenju koje uspostavljaju sa svojim koalicionim partnerima. Političku dinamiku u Budvi nije obezbijedio DPS, nego Crnogorska zajedno sa nezavisnim odbornikom Stevanom Džakovićem, koji je u tom statusu nekoliko godina”, rekao je on na pres konferenciji u Budvi.

Andrija Nikolić i Predrag Jelušić
Andrija Nikolić i Predrag Jelušićfoto: Vuk Lajović

Nikolić tvrdi da su odbornici DPS-a i ostali iz nove skupštinske većine bili izloženi torturi. “Prvo su bili šatori, pa psihička tortura i pokušaj fizičkog nasilja, da bi nas ti ljudi juče uvjeravali kako su oni neke žrtve, jer onemogućavaju nadležnim organima Crne Gore da rade svoj posao. E pa izvinite, možemo da razgovaramo do političkog nivoa da naše političke razlike artikulišemo na način da to bude civilizovano, kada nije to moguće, te razlike ćemo rješavati pred institucijama”, kazao je Nikolić.

On je kazao da se “golom silom i pravnim nasiljem pokušava zadržati pozicija na vlasti, mimo onoga što je odbornička volja većine u SO Budva”. Nikolić je kazao da je svaki korak u Budvi bio “napravljen je u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom SO”.

Lekić: Ko je preuzeo odgovornost za intervenciju policije u Budvi

“Izdvajanja policije iz sistema MUP-a, samim tim i klasičnog mehanizma vlade, otvoren je novi prostor za upravljanje policijom, posebno u osjetljivom dijelu njenih javnih i tajnih intervencija. Zato se postavlja pitanje ko je naredio i preuzeo odgovornost za intervenciju policije u Budvi koja je stvorila sliku mučne agonije u zemlji. Javnost treba da zna da li je Đukanović ili Marković naredio pomenutu intervenciju. Zato je potrebno da se hitno i jasno redefiniše status policije u političkom sistemu prema poznatim demokratskim modelima kako bi se umjesto sadašnje nedefinisane, državolike funkcije, odredio preciznan status prava, obaveza i odgovornosti policije u sistemu crnogorske države”, poručio je juće lider Demosa Miodrag Lekić.

Bonus video: