Upravna inspekcija u Budvi utvrdila ono što joj nije bio posao

Inspekcija je konstatovala zakonitost odluka sjednice Skupštine na kojoj su izabrani Snežana Kuč i Vladimir Bulatović i pokušala da im obezbijedi preuzimanje vlasti

29491 pregleda 279 reakcija 24 komentar(a)
Bulatović i Kuč, Foto: Luka Zeković, Printscreen
Bulatović i Kuč, Foto: Luka Zeković, Printscreen

Upravna inspekcija se tokom nadzora u Opštini Budva bavila poslom koji joj po zakonu ne pripada, odnosno konstatovala zakonitost odluka sjednice Skupštine na kojoj su izabrani Snežana Kuč i Vladimir Bulatović i pokušala da im obezbijedi preuzimanje vlasti.

To proizilazi iz rješenja te inspekcije nakon nadzora u SO Budva koje je počelo 16. juna, kako su naveli, po službenoj dužnosti i prijavi Kuč i Bulatovića, koje inspekcija predstavlja kao lokalne funkcionere.

U rješenju koje je potpisala glavna inspektorka Jelena Pajković, u koje su “Vijesti” imale uvid, naređuje se sekretaru Opštine Budva i sekretaru Sekretarijata za lokalnu samoupravu da omoguće ulazak u službene prostorije, kako piše, vršiocima dužnosti predsjednika Skupštine Snežani Kuč i Opštine Vladimiru Bulatoviću, kao i da im se stave na raspolaganje službeni pečati.

Rješenje upravne inspekcije
Rješenje upravne inspekcijefoto: ND Vijesti

U rješenju se navodi da je predmet nadzora kancelarijsko poslovanje, upotreba službenog pečata i obezbeđivanje rada u službenim prostrijama ovlašenim licima.

Objašnjava se da su na sjednici SO 11. juna izabrani Bulatović i Kuč, a smijenjeni Radović i Carević, te da odluka o tome stupa na snagu danom donošenja.

Upravna inspekcija zatim konstatuje da Bulatović i Kuč nijesu na radnom mjestu, da im nije omogućeno korišćenje službenog pečata i službenih prostorija.

Sagovornik “Vijesti” koji je ranije bio angažovan na pravnim poslovima u Vladi, objasnio je da je po zakonu Upravna inspekcija “saglasno svojim ovlašćenjima mogla da naredi evidentiranje akata”, odnosno odluke sjednice u “Slovenskoj plaži” 11. juna jer je opštinska arhiva dužna da primi svaki spis koji se dostavi, a da to mogu da učine i građani.

“Upravna inspekcija je u svom zapisniku navela da je predmet kontrole kancelarijsko poslovanje, upotreba službenog pečata i obezbjeđenje rada u službenim prostorijama. Kancelarijsko poslovanje i upotreba pečata su saglasno zakonu u nadležnosti Upravne inspekcije, ali obezbjeđenje rada u službenim prostorijama nije nijednim pozitivnim propisom definisano kao nadležnost Upravne inspekcije. Međutim, nijednog slova o kancelarijskom poslovanju, što je i razumljivo, jer inspekcija koja je trebalo da kontroliše kancelarijsko poslovanje u svom zapisniku poziva se na odluke, odnosno akta koja nigdje nijesu evidentirana u zvaničnim službenim evidencijama.

Ta, neevidentirana akta, odnosno takve odluke nove većine, za Upravnu inspekciju su pravno valjane. Inspekcija na osnovu takvih akata zakazuje inspekcijski nadzor kod vršioca dužnosti predsjednika Opštine, odnosno kod v. d. predsjednice Skupštine Budva, koje je nova većina u lokalnom parlamentu proglasila za novoizabranu vlast. To je protivno pravu”, objasnio je sagovornik.

Naređujući da se omogući ulazak u službene prostorije v. d. predsjedniku Opštine Budva i v. d. predsjedniku Skupštine Budva inspekcija je izašla iz okvira svojih ovlašćenja”, navodi ekspert za ovu problematiku.

Juče je objavljen “Službeni list” u kome su lokalni propisi, ali u njemu nema odluke o izboru “nove vlasti”.

Bonus video: