Evropski parlament usvojio izvještaj o Zapadnom Balkanu: Poziv na borbu protiv korupcije i promociju pomirenja

Insistira se i dalje na postepenom usklađivanju spoljne i bezbjednosne politike zemlja u procesu pristupanja sa politikom EU kao i na uključivanju predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u predstojeću Konferenciju o budućnosti Evrope

4291 pregleda 6 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: Screenshot/Youtube
Tonino Picula, Foto: Screenshot/Youtube

Evropski parlament usvojio je večeras izvještaj o Zapadnom Balkanu kojim se poziva na borbu protiv korupcije, promociju pomirenja u regionu kao i na uspostavljanje adekvatnog finansiranja zemlja u procesu pristupnja EU.

Predlagač je izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula koji je ranije ocijenio da se ovim dokumetom šalje snažna podrška Parlamenta procesu proširenja kao jedne od najuspješnijih EU strateških politika.

"Sjajne vijesti za kraj plenarnog zasjedanja - EP je usvojio moj Izvještaj o preporukama za proširenje na Zapadnom Balkanu s 532 glasa za i 70 protiv. Zahvalan sam na uvjerljivoj podršci kolega tekstu kojeg sam predstavio i politici proširenja uopšte", napisao je Picula na Twiteru.

On je rekao da se ovim dokumentom naglašava činjenica da je punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u interesu i EU i regiona.

Izveštaj o Zapadnom Balkanu predstavlja poziciju Evropskog parlamenta kada je riječ o nastavku politike proširenja.

Ukazuje na mogućnost paralelnog odvijanja procesa unutrašnje reforme i proširenja EU i definiše punopravno članstvo kao konačan cilj procesa pristupanja.

EP traži veće "političke podsticaje" za zemlje Zapadnog Balkana i daje podršku postepenom uključivanju zemalja kandidata u EU sektorske političke programe i prije dobijanja članstva.

Insistira se i dalje na postepenom usklađivanju spoljne i bezbjednosne politike zemlja u procesu pristupanja sa politikom EU kao i na uključivanju predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u predstojeću Konferenciju o budućnosti Evrope.

Evropski parlament se zalaže i za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u prevazilaženju unutrašnjih političkih polarizacija i bojkota rada parlamenata u regionu.

EP posebno ukazuje na važnost da se osude kampanje, prijetnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva djela istraže i procesiraju, a novinarima obezbijede sigurni uslovi za rad.

"Treba pojačati EU angažman u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i tražiti od zemalja Zapadnog Balkana da se obavežu na pomirenje i mirno rješavanje dugogodišnjih razmirica", navodi se u Izvješataju.

Bonus video: