DPS preuzeo vlast dok se pregovaralo

Nova većina prekršila moratorijum da se ništa ne radi dok traju politički razgovori

34965 pregleda 285 reakcija 42 komentar(a)
SDT se bavi procesnim radnjama, umjesto političkom korupcijom: Radović s advokatom, Foto: Luka Zeković
SDT se bavi procesnim radnjama, umjesto političkom korupcijom: Radović s advokatom, Foto: Luka Zeković

“Službeni list Crne Gore” ozakonio je juče odluke paralelne sjednice budvanskog parlamenta održane u konferencijskoj sali Turističkog naselja „Slovenska plaža“, čime je dosadašnju vlast preselio u opoziciju, a Vladimira Bulatovića, lidera Crnogorske i odbornicu DPS Snežanu Kuč i formalno proglasio za vršioce dužnosti čelnika Opštine i Skupštine opštine.

Odluka je objavljena dok su u zgradi Akademije znanja trajali razgovori dviju strana o razrješenju političke krize i smirivanju tenzija.

Ostaje nepoznato na koji način su odluke o razrješenju gradonačelnika Marka Carevića i šefa parlamenta Krsta Radovića ovjerene, jer pečat u skupštinskoj službi nijesu zatekli upravni inspektori koji su prije tri dana, uz asistenciju policije uz hapšenje opštinskih čelnika, ušli u kancelarije.

Da Radović i Carević nijesu predali pečate, te da odluke sa sjednice od 11. juna, koje je dostavila Anđela Ivanović, predsjedavajuća u “Slovenskoj plaži”, potvrdio je i Bulatović koji je juče ujutru prije nego što je započeo dijalog partija, zatražio od sekretarke za lokalnu samoupravu Milijane Vukotić Jelušić da se izrade pečati.

O tome je bilo i riječi na političkom dijalogu, gdje je rečeno da je “Službenom listu” odluka predata još 11. juna i da nova većina ne zna zašto je ona tek sada objavljena.

Ozakonjavanjem v.d. stanja u SO Budva politički dijalog, na kome su insistirale ambasade Velike Britanije, SAD i Evropska komisija, je obesmišljen. Razgovori dviju strana trajali su gotovo čitav dan u zgradi Akademije znanja, a učesnici su se, kako su rekli, obavezali da ne daju izjave novinarima kako ne bi podizali tenzije i animozitete. Oni su uglavnom komenatrisali događaje prethodnih dana i jučerašnje poteze DPS i saveznika, koji su obesmislili dijalog.

DPS je prekjuče saopštio da je nova većina legitimna vlast u Budvi i da samo su u pitanju razgovori da smijenjeni funkcioneri na kulturan način omoguće normalno funkcionisanje grada”.

“Da smijenjeni funkcioneri omoguće normalno funkcionisanje grada”: Predsjednik budvanskog DPS Predrag Jelušić nakon dijaloga
“Da smijenjeni funkcioneri omoguće normalno funkcionisanje grada”: Predsjednik budvanskog DPS Predrag Jelušić nakon dijalogafoto: Vijesti

Da bi otpočeo razgovor obje strane su se bile saglasile da se obustave sve aktivnosti, odnosno da bude status kvo, da se odluke ne objavljuju, niti da se vrši izrada pečata, već da se pokušava naći način za izlazak iz političke krize. Dijalog treba da se nastavi u ponedjeljak.

Juče ujutru nijedan od čelnika „dviju vlasti“ nije ušao u zgradu Opštine Budva, nije bilo ni okupljanja - građana, ni policije.

Međutim, pored objave odluke u “Službenom listu” i pokrenute procedure izrade pečata, policija je juče uhapsila šefove Komunalne policije i Vodovoda.

Načelnik Komunalne policije i komunalne inspekcije Aleksandar Mijatović i rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u budvanskom Vodovodu i kanalizaciji Igor Đurašević uhapšeni su zbog sumnje da su, učestvujući na protestima, zloupotrijebili službeni položaj. Protiv njih je, kako je saopšteno iz Uprave policije, podnijeta krivična prijava i oni su privedeni Specijalnom državnom tužilaštvu koje im je odredilo zadržavanje u policijskim prostorijama. Obojica uhapšenih su članovi Demokrata Crne Gore. Mijatović se sumnjiči da je zloupotrijebio službena ovlašćenja, tako što je 17. juna dao nalog komunalnim policajcima da službenim vozilima blokiraju saobraćajnicu, dok je u tome “aktivno učestvovao i osumnjičeni I.Đ. čime su teže povrijedili prava građana na slobodno kretanje”.

Dodaje se da su oni svakodnevno učestvovali u protestima.

„U ovim protestima učestvovali su i službenici Službe zaštite i spasavanja Opštine Budva i opštinskog vodovodnog preduzeća koristeći službena vozila, a po naređenju osumnjičenog A.M. korišćena su i vozila Komunalne policije“, naveli su iz policije.

Vlast zastrašuje hapšenjem funkcionera Demokrata iz Komunalnog i Vodovoda

Istražitelji specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT saslušali su juče predsjednika SO Budva Krsta Radovića, odbornika Demokrata Gojka Liješevića, a prije njih i sekretarku za lokalnu samoupravu Milijanu Vukotić Jelušić.

Protiv Radovića i Liješevića budvanski DPS je podnio krivičnu prijavu da su predsjedavajući sjednicama lokalnog parlamenta 29. i 30. maja i 3. juna kršili zakon i onemogućili novoj skupštinskoj većini da glasa za smjenu Radovića i Carevića. Radović je nakon saslušanja rekao da je skandalozno da SDT koji treba da se bavi ozbiljnim krivičnim djelima kao što su korupcija, a između ostalog i politička korupcija, istražuje procesne radnje vođenja lokalnog parlamenta.

„Pored toliko nerasvijetljenih afera u Budvi, SDT se bavi procesnim radnjama lokalnog parlamenta i time koliko je ko od odbornika imao replika i koliko je to vremena trajalo. Radi se o pritisku, ne samo prema meni, već i prema gospodinu Liješeviću, Đuranoviću i svima onima koji nemaju člansku kartu DPS-a i ne pripadaju organizovanoj kriminalnoj grupi“, naveo je Radović.

Milijana Vukotić Jelušić saslušana jer je “onemogućila” sjednicu novoj skupštinskoj većini u zgradi SO Budva.

“Rekla sam da je moje postupanje u skladu sa zakonom i internim opštinskim procedurama, bez namjere da ikome uskratim prava.... Ovo je vrlo proračunat postupak, ali da se nadam da će nadležni biti nepristrasni”, kazala je “Vijestima” Vukotić Jelušić.

Bonus video: