"za lokalnu saoupravu dup mrtvo slovo na papiru"

Radnička partija: Zaustaviti betonizaciju i devastaciju Nikšića

"Želeći valjda da prikriju svu agoniju nekadašnjeg industrijskog centra, krenulo se u izgradnju stambenih objekata neprikladnog izgleda, koji na ozbiljan način urušavaju arhitekturu grada. U obavezi smo da sugrađanima skrenemo pažnju na neke od primjera", kaže se u saopštenju

3641 pregleda 47 reakcija 6 komentar(a)
Radnička partija, Foto: Ranička partija
Radnička partija, Foto: Ranička partija

Nikšić kao grad koji je prvi u Crnoj Gori imao urbanistički plan, sastavljen od najsavršenijih i najoriginalnijih rješenja, poslednjih godina polako gubi te obrise, tvrde u Radničkoj partiji.

"Uništavanje fabrika, koje su značile bolje sjutra za sve građane, pokrenulo je decenijsko propadanje", kažu oni.

Današnji izgled grada, koji je, kako su naveli u sopštenju, nekada imao viziju, precizno oslikava retrogradnu politiku Demokratske partije socijalista.

"Glavni problem lokalne samouprave je to što nijesu imali dovoljno kapaciteta i znanja da nastave trasiranim putem, ponašajući se kao da je DUP mrtvo slovo na papiru. Želeći valjda da prikriju svu agoniju nekadašnjeg industrijskog centra, krenulo se u izgradnju stambenih objekata neprikladnog izgleda, koji na ozbiljan način urušavaju arhitekturu grada. U obavezi smo da sugrađanima skrenemo pažnju na neke od primjera", kaže se u saopštenju.

Jedan od njih je tvrde oni dozvola za gradnju zgrade na Starom pazarištu kod Osnovnog suda, oko koje od susjednih parcela nema metra prostora.

"Paralelno njoj u ulici Serdara Šćepana zbog izgradnje poslovnog objekta posječen je više decenija star drvored. To je valjda najavilo betonizaciju grada. Da ne griješimo mnogo pokazuje i izgradnja kvarta u ulici Krsta Kostića, čiji sadašnji izgled najviše podsjeća na podgorički City kvart. Takođe ozbiljan problem predstavlja divlje naselje preko puta Katoličke crkve, gdje niču kuće do kojih nema nikakvog kolovoza. Tu najveću odgovornost snosi lokalna samouprava, koja je morala da predstavi plan otkupa tog zemljišta, da izvrši parcelaciju, izgradnju pristupnih saobraćajnica kao i ostale infrastrukture, zatim da građanima proda novoformirane parcele", navodi se u saopštenju.

U ovom političkom subjektu tvrde da  je Dom revolucije, građevina čija je konstrukcija bila simbol moći bivše države, a ujedno i najbolji reprezent brutalističkog stila, za samo godinu dana, u potpunosti je izgubila svoj pređašnji izgled.

"Slažemo se da je dom trebalo privesti namjeni, ali ne tezgarskim načinom. Zaključujemo da je lokalna samouprava privatnim investitorima dala odriješene ruke, da građevinu stave u funkciju, kako bi pred neke od narednih izbora gromoglasno objavili da je Dom revolucije završen. Sigurno je da ono što ostaje od doma, neće više biti inspiracija brojnim arhitektama iz svijeta. Ovo je jedan od primjera gdje rekonstrukcija objekata samo prati puteve ekonomske dobiti", kažu oni.

"Pozivamo sugrađane, da zajedno spriječimo betonizaciju Nikšića i njegovo urbanističko devastiranje. Arhitektura jednog od najljepših gradova do sto hiljada stanovnika, ne smije biti dovedena u pitanje zbog sitnih interesa pojedinaca", kaže se u saopštenju.