ASK: Raspisivanjem izbora počeli rokovi za izvršavanje obaveza

Od dana raspisivanja izbora je na snazi ograničenje mjesečne potrošnje budžetskih potrošačkih jedinica, zabrana korišćenja prostorija pod neravnopravnim uslovima, ograničenje zapošljavanja na određeno, navode iz ASK

2064 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Raspisivanjem izbora počeli su rokovi za organe vlasti koji su dužni da izvršavaju obaveze propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kazali su iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su podsjetili da je Predsjednik Crne Gore raspisao izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore i odbornike u skupštinama opština Andrijevica, Gusinje, Budva i Kotor, za 30. avgust.

“Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora u Skupštini opštini Tivat je određeno da 30. avgust bude i datum održavanja izbora za odbornike te lokalne samouprave”, naveli su iz ASK-a.

Prema njihovim riječima, danom raspisivanja izbora su počeli da teku rokovi za organe vlasti koji su obavezni da izvršavaju obaveza propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koje se odnose na transparentnost upotrebe javnih resursa u periodu trajanja izborne kampanje.

“Propisano je da budžetske potrošačke jedinice sedmodnevno izvještavaju, odnosno objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu, da Ministarstvo finansija i opštine objavljuju izvode iz državnog i lokalnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve”, podsjeća se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da je propisano da Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavljuje podatke o raspodjeli socijalnih davanja, a da su svi organi dužni da dostavljaju Agenciji odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa radnim propisima, koje se objavljuju na sajtu Agencije.

Prema njihovim riječima, zakonom su propisane i zabrane, odnosno ograničenja za obveznike, od kojih je određen broj zabrana na snazi od dana raspisivanja izbora (za razliku od zabrana koje važe u toku cijele izborne godine ili u kontinuitetu).

“Od dana raspisivanja izbora je na snazi ograničenje mjesečne potrošnje budžetskih potrošačkih jedinica, zabrana korišćenja prostorija pod neravnopravnim uslovima, ograničenje zapošljavanja na određeno”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da su propisane obaveze i zabrane za političke subjekte kojima bude potvrđena izborna lista ili koji započnu kampanju prije potvrđivanja izborne liste, a sve u interesu unaprjeđenja integriteta i transparentnosti prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju.

“Kompletan popis obaveza i zabrana za političke subjekte sa kalendarom izvršavanja zakonskih obaveza će biti objavljen u Planu kontrole i nadzora, koji je Agencija dužna da donese u zakonskom roku od deset dana od dana objavljivanja odluke o raspisivanju izbora”, dodaje se u saopštenju.

ASK će, kako su kazali, pažljivo pratiti izvršenje navedenih zakonskih obaveza, kontinuirano davati obveznicima smjernice, savjete i mišljenja u vezi sa primjenom zakona, a u slučaju njegovog neizvršavanja pokretati zakonom predviđene postupke.

Bonus video: