otvoreno pismo zaštitniku ljudskim prava i sloboda

Demokrate pisale Ombdusmanu: Pored povrede prava na rad, Bulatović onemogućio građanima Budva da ostvaruju prava

Oni u pismu navode da su "svjedoci proteklih dana da se, nakon pravne hajdučije u režiji DPS-a, političke partije koje su poražene na redovnih lokalnim izborima u Budvi održanim 16.10.2016. godine, predstavljaju kao legalna lokalna vlast u opštini Budva"

3701 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate Budva, Foto: Demokrate
Demokrate Budva, Foto: Demokrate

Klub poslanika Demokratske Crne Gore uputio je danas pritužbu otvorenim pismom zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću, povodom događaja u Budvi.

Oni u pismu navode da su "svjedoci proteklih dana da se, nakon pravne hajdučije u režiji DPS-a, političke partije koje su poražene na redovnih lokalnim izborima u Budvi održanim 16.10.2016. godine, predstavljaju kao legalna lokalna vlast u opštini Budva".

"Navodni v.d predsjednika opštine Budva Vladimir Bulatović u prvim minutama nakon što je sjeo na mjesto predsjednika opštine Budva atakuje na osnovna ljudska prava zaposlenih u organima i službama opštine Budva. Naime, aktom od 24.06.2020. godine, koji dostavljamo u prilogu, Vladimir Bulatović daje nalog obezbjeđenju opštine Budva da ,,…spriječi ulazak svih osoba u opštinu Budva, osim onih koja su navedena u posebnom spisku…” Famozni spisak lica kojima je jedino dozvoljeno da mogu ući u službene prostorije opštine Budva nalazi se kod privatnog obezbjeđenja koje kontroliše ulaz u prostorije opštine Budva koji je nepotpisan i neovjeren, i niko ne zna ko je autor tog spiska", navodi se u pismu upućenom Ombdusmanu.
Dodaju da na gore opisani način, ne samo da zabranjuje ulazak u službene prostorije opštine Budva, kako kažu, navodno smijenjenim funkcionerima Marku Batu Careviću i Krstu Radoviću, već tu zabranu širi i na sve odbornike i poslanike, kao i na zaposlene službenike i namještenike opštine Budva koji se ne nalaze na spisku.

"Nezabilježen je atak ovog samozvanog predsjednika opštine Budva da tako drsko i protiv svih važećih normi u pravnom poretku Crne Gore i međunarodnim konvencijama, povređuje pravo na rad zaposlenim službenicima i namještenicima opštine Budva, zabranjujući im dolazak na svoja radna mjesta, osim onim čija je imena neko, za sada se ne zna ko, stavio na spisak i dostavio privatnom obezbjeđenju koje kontroliše ulazak u prostorije opštine Budva", navodi se u pismu Demokrata poslanom Zaštitniku ljudskih prava.

Oni dodaju da pored povrede prava na rad, Bulatović je onemogućio građanima Budva da ostvaruju prava pred organima i službama lokalne uprave, "čime se direktno povređuju prava građana opštine Budve na lokalnu samoupravu, koju im garantuje Ustav Crne Gore".

"Zahtijevamo od vas da hitno reagujete i, saglasno Zakonu o Zaštitniku/ci ljudskih prava i Sloboda Crne Gore, nakon što utvrdite da je došlo do povrede ljudskih prava i sloboda na gore navedeni način, donesete Mišljenje sa preporukom za hitno otklanjanje daljeg vršenja povrede ljudskih prava i sloboda prema zaposlenim u opštini Budva, odbornicima SO Budva i legalno izabranim funkcionerima opštine Budva", zaključuje se u pismu.