blanko zahvalio darmanoviću na saradnji i sveukupnoj podršci

Darmanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Meksika

Darmanović je čestitao Blanku na izboru njegove zemlje za članstvo u Savjetu bezbjednosti, rekavši da je Crna Gora veoma zadovoljna uspjesima Meksika u vanjskopolitičkom konteksu.

239 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović i Blanko, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović i Blanko, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Meksika Marka Antonija Garsiju Blanka, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Darmanović je zahvalio ambasadoru na svim aktivnostima koje su imale za cilj da približe dvije države i izrazio je zadovoljstvo veoma dobrim odnosima Crne Gore i Meksika.

Čestitao je sagovorniku na izboru njegove zemlje za članstvo u Savjetu bezbjednosti, rekavši da je Crna Gora veoma zadovoljna uspjesima Meksika u vanjskopolitičkom konteksu.

"Osvrnuvši se na strateške ciljeve Crne Gore na međunarodnom planu, podsjetio je sagovornika da je jedan već ispunjen članstvom u NATO savezu, dok je članstvo u Evropskoj uniji (EU) cilj na čijem ostvarenju Vlada Crne Gore i društvo u cjelini naporno rade. Kazao je da se nada što skorijem proširenju EU, imajući u vidu da je to dokazano najuspješnija politika", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador Blanko je izrazio zadovoljstvo odličnim odnosima Crne Gore i Meksika, zahvalivši ministru Darmanoviću na saradnji i sveukupnoj podršci koja mu je pružena, te je izdvojio činjenicu da su tokom njegovog mandata potpisana četiri bilateralna sporazuma.

"Blanko je ukazao je na značajne mogućnosti saradnje u oblasti turizma, naznačivši da je njegova zemlja šesta po posjećenosti na svijetu. U pogledu kulturne diplomatije, ambasador Blanko je naglasio da taj segment vidi kao važan dio saradnje, te podsjetio da je Ambasada Meksika u Beogradu donirala jedanaest knjiga meksičkih autora Biblioteci Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ambasador je zahvalio na podršci Crne Gore članstvu Meksika u Savjetu bezbjednosti, ukazavši da dvije zemlje imaju značajno međusobno razumijevanje po pitanjima od međunarodnog značaja. Takođe, istakao je da Meksiko prepoznaje uspjehe Crne Gore, te naglasio da će nastaviti da podržavaju utabani put razvoja" navodi se u saopštenju.

Ambasador Blanko je kazao da se tekuće godine navršava 13. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja i u to ime uručio ministru plaketu.