Marković o dešavanjima u Budvi: Ako ne bude mjesta razumu, država će to riješiti za 15 minuta

"U Budvi će važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje", kazao je predsjednik Vlade

71935 pregleda 2032 reakcija 197 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević

U Budvi će važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje, a ako ne bude mjesta razumu država će to riješiti za 15 minuta, poručio je premijer Duško Marković.

On je odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata u Skupštini, kazao da tenzija u Budvi ima zato što je država trpeljiva i pokušava da obezbijedi razumu da uzme prostora.

"Zar mislite da ćemo dozvoliti neovlašćenim ljudima da maltretiraju ovlašćene narodne predstavnike i da blokiraju instutucije? Ovo što sada dešava nije zato što je država slaba, već zato što je trpeljiva i želi da da priliku razumu, ako ga ne bude imalo država će to riješiti za 15 minuta", rekao je Marković.

Na pitanje zašto DPS preuzima vlast u Budvi dva mjeseca pred izbore, on je odgovorio da odluka o promjeni vlasti u Budvi nije odluka DPS-a i rukovodstva DPS-a.

"Time se kao potpredsjednik DPS-a uopšte nijesam bavio. Formirana je nova lokalna većina. Odbornici koji su većinu davali prethodnoj vlasti, Demokratama i DF-u su jednostavno nezadovoljni u toj koaliciji odlučili da zatražei drugu većinu i preuzmu odgovornost za funkcionisanje lokalne uprave. Znači, to je volja odbornika u Budvi, a ne u vrhu DPS-a. Je li logično da DPS kao opozicija podrži predlog za rušenje onih koji su na vlasti? Opozcija na centralnom nivou svako malo pokušava da promijeni vlast na centralnom nivou. To je prirodno. Šta ste očekivali, da DPS u Budvi kaže – ne. mi nećemo da mijenjamo vlast, da kažemo mi smo zadovoljni Demokratama i DF-om", rekao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje "Vijesti", ocijenio da je u Budvi jedno nasilje političko "za koje vi imate opravdanje".

"Kada su davali većinu Demokratama i DF-u sve je bilo u redu, kada ti isti daju većinu poslaničkoj grupi DPS-a onda je to korupcija, onda je to nezakonito i želite na silu zadržati vlast. Za stanje u Budvi su odgovorne Demokrate i DF, jer ne žele da na demokratski način predaju vlast većini koja je demokratski formirana. To znači kada bi oni bili na vlast na lokalnom ni državnom nivou više sa nje nikad otišli ne bi. Vjerujem da bi predložili i da se mijenjaju zakoni i da nema izbora. Jer je dovoljno što su oni na vlasti, prema tome zakon mora biti jednak za sve. Ne mogu poslanici ovih stranaka da četiri godine ne uđu u parlament, a da u lokalni parlament ulaze kroz prozor i da kažu da je to demokratija", kazao je Marković.

Na pitanje kako može policija da zatvori Opštinu, on je odgovorio da je to odluka predsjednika Opštine i SO jer im ne dozvoljavaju da rade.

"Moraju da stvore uslove da sistem funkcioniše, jer kad su oni ušli tamo uveli su vatrogasce, komunalce, građane sa ulice, treba se provjeriti da li je nešto otuđeno, da li je sačuvana dokumentacija, da li se mogu obavljati lokalne funkcije. O tome odlučuje lokalna vlast, ne odlučuje predsjednik države i Vlade. Kada tako brinete šta radi DPS zašto nijeste brinuli kada se održala sjednica lokalnog parlamenta pod šatorom žene odbornice vučene za kosu. Zašto se tada nijeste oglasili da pozovete na ugrožavanje odborničkih prava i slobode i demokratije u Budvi? Dakle, u Budvi će važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje", poručio je Marković.

Bonus video: