OBAVEZNA INSTRUKCIJA ZA RAD MINI-IZBORNIH ŠTABOVA DPS-A

Afera "Spisak": DPS juriša na siromašne, bolesne i penzionere

U instrukciji piše da treba identifikovati birače koji prvi put stiču biračko pravo, one čija je ekonomsko-socijalna situacija izuzetno teška, penzionere sa penzijom ispod 50 eura

20831 pregleda 323 reakcija 23 komentar(a)
Posebnu pažnju pokloniti penzionerima sa primanjima ispod 50 eura (ilustracija), Foto: Betaphoto
Posebnu pažnju pokloniti penzionerima sa primanjima ispod 50 eura (ilustracija), Foto: Betaphoto

Tokom obezbjeđivanja sigurnih glasova za izbore vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) posebnu pažnju poklanja socijalno ugroženim grupama, među kojima su penzioneri sa primanjima ispod 50 eura, porodicama u kojima niko ne radi, samohranim roditeljima, onima koji su teško bolesni...

To piše u Obaveznoj instrukciji za rad mini-izbornih štabova DPS-a, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Kopija instrukcije mini-štabovima, koji se prave po biračkim mjestima
Kopija instrukcije mini-štabovima, koji se prave po biračkim mjestimafoto: ND Vijesti

U njoj se navodi da mini-štabovi nisu vezani za mjesne odbore partije, već za biračka mjesta i da su oni zaduženi za 20 do 30 birača.

Dokumenta do kojih su došle “Vijesti” pokazuju na koji način vladajuća partija godinama obezbjeđuje izborne pobjede, kalkulišući unaprijed sa sigurnim glasovima i onima koje treba pridobiti.

Ni afera “Snimak” nikada nije pravosnažno okončana nakon što je u javnost objavljen snimak na kome tadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje a sada član Senata DRI Zoran Jelić objašnjava da jedan zaposleni vrijedi četiri glasa.

DPS, pokazuju dokumenta u koja su “Vijesti” imale uvid, koristi i podatke iz Centralnog registra stanovništva na kome su i lične informacije o građanima kojima raspolaže MUP.

Pored angažovanja ministara u ovim poslovima, dokumenta pokazuju na prebrojavanje zaposlenih u državnoj upravi na osnovu ugovora o radu, odnosno uslovljavanje onih koji su na određeno, pripravnici...

U DPS-ovoj obaveznoj instrukciji za rad mini-izbornih štabova iz 2002, koja se, kako je potvrđeno “VIjestima”, koristi i danas, precizira se način rada mini-izbornih štabova u predizbornoj kampanji i na dan izbora sa ciljem da se, kako je navedeno, obezbijedi da svi birači DPS-a izađu na izbore.

“Najvažnija politička aktivnost naše stranke do izbora i na sam dan izbora odvija se u okviru mini-izbornih štabova. Jedino mjerilo naše političke snage, posebno u ovom trenutku, jeste spobnost naše stranke da kroz organizovan rad na terenu identifikuje i izvede na birališta sve svoje birače. U uslovima moguće značajnije apstinencije birača, nesporno je da će izbore dobiti ona stranka koja na birališta izvede sve svoje birače”, piše u instrukciji.

Članovi mini-štabova, kako piše, obavezni su da utvrde da li ima birača DPS-a koji nijesu upisani u birački spisak kako bi se blagovremeno obezbijedili uslovi za to, da identifikuje birače koji su na biračkom spisku a niko ih ne poznaje. Takođe da, kako se navodi, “identifikuje naše mlade birače koji za nastupajuće izbore prvi put stiču biračko pravo, kao i one čije je ekonomsko-socijalna situacija izuzetno teška (niko ne radi u porodici, teška bolest, samohranost...)”.

Dodaje se da članovi mini-štabova utvrđuju i broj studenata i spisak prema mjestima studiranja, broj penzionera sa penzijom ispod 50 eura, spisak nezaposlenih birača DPS-a i onih na privremenom radu u inostranstvu.

Nakon prvog ažuriranja, kako se navodi, predsjednik mini-štabova utvrđuje koliko ima sigurnih glasova, neopredijeljenih sa kojima je ostvarena komunikacija, koliko ima onih koji neće glasati i iz kog razloga, koliko je onih koji će glasati “protivničke stranke”, kao i koliko je onih na biračkom spisku a ne mogu se identifikovati na terenu.

„Na osnovu ovih podataka mini-izborni štab pravi analizu na osnovu koje preduzima aktivnosti u pravcu pridobijanja neopredijeljenih, onih koji ne žele da glasaju, koji se kolebaju, kao i aktivnosti u pravcu pridobijanja glasača protivničkih stranaka, odnosno njihovog pasiviziranja“, piše u instrukciji.

Zaključuje se da “konačan rezultat akcije izvođenja birača mini-štab mora imati neposredno prije zatvaranja biračkog mjesta i odmah ga dostaviti opštinskom izbornom štabu”.

Udarne pesnice DPS-a vršljaju po biračkom spisku, više puta sam suspendovao službenicu

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja 2016. Goran Danilović rekao je da predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović “laže” da su iz te institucije tokom njegovog mandata iznijeti podaci iz Centralnog registra stanovništva.

“Navikli smo da za domaće potrebe Đukanović dnevno saopštava neistine koje potom nikada ne pojašnjava i nikada se ne izvini kada bude uhvaćen u laži. Ipak, ovo u vezi sa biračkim spiskom i njegove navodne zloupotebe u vrijeme dok sam ja bio u Vladi izbornog povjerenja, predstavlja krupnu i brutalnu laž za međunarodne potrebe”, rekao je Danilović “Vijestima”.

Danilović
Danilovićfoto: Boris Pejović

Komentarišići izborne uslove s obzirom na to da je DPS jedina partija koja ima podatke koje sadrži CRS, Đukanović je prije dva dana kazao da u tome nema ničeg nezakonitog. “Dobio sam informaciju da se dio tog materijala, prema pisanju javnosti u onom periodu prelazne vlade, uoči izbora 2016, na neki način našao van zvaničnih evidencija MUP-a”, naveo je lider DPS-a, aludirajući na Danilovića.

“Đukanović mora znati da tu njegovu tvrdnju nije potvrdila ni jedna sudska istanca jer ni ja ni niko od mojih saradnika nikada nismo otuđili birački spisak. U Kordinacionom timu koji smo svojevremeno formirali, a potom u cijelom postupku kontrole, bili su i inženjeri iz Specijalnog tužilaštva. Nažalost, ni tada ni danas nisu mogli biti spriječeni pojedinci koji su radili u Sektoru za informacione tehnologije i koji su udarna pesnica DPS-a u MUP-u da vršljaju po biračkom spisku, zbog čega ga na kraju nisam ni potpisao. Treba li podsjećati da sam više puta uzastopno suspendovao načelnicu službe zbog toga što joj je partijska pripadnost bila bliža od profesionalnog poziva”, kaže Danilović.

On dodaje da “podaci koje koristi DPS nisu ni pokradeni sa jednog mjesta pukim presnimavanjem pojedinih baza podataka, nego se kreiraju paralelno uparivanjem izvornih registara i datoteka koje vode policija, drugi državni organi i banke”.

“To je ozbiljna kriminalna organizacija kojoj se samo dubinskim čišćenjem može stati na put. Đukanović tako uzalut prosipa maglu pred stranim državnicima i pokušava da adresira krivicu na prelaznu vladu. Nažalost, kontrola građana je mnogo dublja od ovoga što izlazi u javnost jer paralelni partijski tim kojega od milošte zovu “čuvari države” dolazi u posjed najintimnijih podataka o ljudima zloupotrebljavajući sve o njima, sve do prekršajnih prijava i porodičnih nesporazuma i nesreća. Dakle, predsjednik DPS-a govori laži kada pokušava da opere vlastitu odgovornost za kupovanje glasova od strane DPS-a kroz sistem praćenja i ucjena mnogih pojedinaca, a sve uz nesebičnu pomoć najodgovornijih funkcionera u pojedinim državnim institucijama”, rekao je Danilović.