neredi u glavnom gradu

Neredi u Podgorici: Suzavac, kamenice, privođenja

I nakon ponoći su inspektori kriminalističke policije legitimisali građane u blizini podgoričkog CB, a oko zgrade su bile jake policijske snage i vršio se uviđaj.

237868 pregleda 1006 reakcija 320 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Više incidenata se dogodilo večeras ispred i u blizini Centra bezbjednosti Podgorica gdje se nekoliko puta okupilo više građana u znak protesta zbog dešavanja u Budvi.

Policija je više puta upotrijebila suzavac, a građani su iz više navrata gađali policiju kamenicama i drugim tvrdim objektima.

I nakon ponoći su inspektori kriminalističke policije legitimisali građane u blizini podgoričkog CB, a oko zgrade su bile jake policijske snage i vršio se uviđaj.

Danilovgrađanin Milo Kadić, otac jednog od privedenih građana, kazao je Vijestima da ne zna zbog čega je njegov sin Vlatko Kadić uhapšen, jer je samo došao da na miran i demokratski protestuje.

"Nikoga nije vrijeđao, maltretirao, niti se opirao hapšenju ili bilo što uradio. Ako ne može danas neko da prošeta ulicom, ne znam čemu sve to vodi. I nas su dolazili pet puta da legitimišu, a neke i da maltretiraju", kazao je Kadić, koji nedaleko od zgrade CB-a čeka informacije o svom sinu.

Ispričao je i da su mu policajci rekli da ne može prići CB-u, ali da će kasnije moći to da učini.

"Jedan inspektor mi je rekao da bi trebalo da bude pušten. Ja čekam i ostaću ovdje dok god ne bude pušten. Gledao sam snimak, on je čučao, nije se opirao, nije im bježao... Sve ovo što se dešava je katastrofa. Nigdje u svijetu se ne dešava što i kod nas... Policija radi svoj posao, ali treba da imaju neke granice. Narod je noćas ovdje došao goloruk, da demokratski izrazi neslaganje, a oni idu deset na jednog", kazao je on.

Policija je i ranije tražila od građana da napuste ulice oko CB, čak i od onih koji su se tu zatekli, legitimišu ih i nekoliko osoba je sprovedeno u policijsku maricu.

Tome je prethodila jurnjava za nekoliko osoba, koje su bježale od restorana Kerber u pravcu Preko Morače.

U Podgorici je večeras oko 22.30 sati došlo do novog incidenta kada je jedna grupa iz pravca restorana Kerber bacila više objekata prema policijskom kordonu koji je bio na ulici koja vodi ka Centru bezbjednosti.

Policija je intervenisala, a više osoba je privedeno. Situacija se brzo smirila.

"U Podgorici se ispred Centra bezbjednosti okupila grupa od oko 100 građana među kojima i opozicioni političari, kao i pripadnici jedne navijačke grupe. Nakon izdatih upozorenja i naređenja od strane policije, ova grupa lica se udaljila", saopšteno je iz Uprave policije.

Osamnaest osoba privedeno je ranije večeras nakon nereda ispred Centra bezbjednosti Podgorica.

Privedeni su poslanici Demokratskog fronta Marina Jočić i Milun Zogović.

Poslanik Nebojša Medojević je rekao da kao član skupštinskog Odbora za bezbjednost ima pravo da napravi inspekciju postupanja državnih organa iz oblasti bezbjednosti, ali da ga nisu pustili u stanicu policije.

Policija je upotrijebila suzavac nakon što je prema njima bačeno više tvrdih predmeta, od strane građana koji su se oko 20 sati okupili u znak protesta zbog dešavanja u Budvi.

Policija je prethodno naredila okupljenima da se raziđu, ili će u protivnom upotrijebiti sredstva prinude. Nakon toga su krenuli ka građanima, koji su se povukli ka Mašinskoj školi.

Iz Građanskog pokreta URA je saopšteno da je priveden predsjednik mladih i član Predsjedništva GP URA, Milan Đaković.

Privedeni su i Luka Mandić, Marko Vuković, Ognjen Dragašević, Emil Džogović, Omer Šarkić, Dragan Sošić, Janko Plavšić, Anđela Lukačević, Vlatko Kadić, Milivoje Brković, Petar Šćepanović, Filip Pavićević, Zarija Pavićević, Ana Ždrale, Dušan Ljumović.

Ispred stanice policije je bila prisutna Posebna jedinica policije.

Građani su uzvikivali "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit' mora, Milo lopove".

UP: Oštećena službena vozila, povrijeđen policajac

"Večeras oko 20,00 časova ispred zgrade Centra bezbjednosti Podgorica se bez prijavljenog i odborenog javnog okupljanja okupila grupu od oko 70 građana i opozicionih političara kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog dešavanja u Budvi. Policija je odmah izvršila postavku službe i okupljenima izdala više upozorenja i naređenja da se raziđu. Oni su se o izdata naređenja oglušili i uzvratili skandiranjem te nakon toga u pravcu policije počeli da bacaju kamenice. Ovom prilikom je oštećeno više službenih vozila Uprave policije i jedan službenik je povrijeđen", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je, kako dodaju, primijenila zakonska ovlašećnja i upotrijebila sredstva prinude – "hemijska sredstva i fizičku snagu nakon čega je okupljena grupa razbijena."

"U službene prostorije je privedeni su poslanici M.J. i M.Z. i građani L.M, M.V, O.D, E.Dž, O.Š, D.S, J.P, A.L, V.K, M.Ć, M.B, P.Š, F.P, Z.P, A.Ž i D.Lj. U toku su dalje policijsko – tužilačke aktivnosti na procesuiranju učesnika ovih incidenata", saopšteno je iz policije.

Preporučujemo za Vas