SUZAVCI, PENDRECI, HAPŠENJA - SVE ŠTO JE OSTALO OD DRŽAVE

Gola sila: Čije zakone policija sprovodi u Budvi

Policija u Budvi više puta primijenila silu prilikom rastjerivanja građana koji su protestovali zbog situacije u toj opštini. Privedeno na desetine osoba u Budvi i Podgorici - među uhapšenima gradski funkcioneri i narodni poslanici. Građani vrijeđali i gađali Vladimira Bulatovića, premijer Duško Marković iz Skupštine poručio i “da će u Budvi važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje”

35053 pregleda 627 reakcija 107 komentar(a)
Policija ispred CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Policija ispred CB Podgorica, Foto: Savo Prelević

Umjesto da u jeku turističke sezone Budvom šetaju turisti, juče su patrolirale jake policijske snage koje su šutirale građane na zemlji tokom hapšenja i suzavcem rastjerivali revoltirane zbog načina na koji je smijenjena vlast u Budvi, sumnje u političku korupciju i selektivan pristup u zgradu Opštine.

Policija je privela 17 osoba, među kojima su i lokalni funkcioneri kojima je zabranjen ulazak na radna mjesta - Marko Carević (Demokratski front), Krsto Radović (Demokrate), njegov kolega, odbornik Dragan Krapović, Đorđije Vujović i Đorđe Pribilović (DF), kao i odbornik SNP-a Krsto Rađenović i Dragan Božović, načelnik Službe zaštite i spasavanja. Neki su sinoć pušteni, a Vujović je kazao da je privedeno oko 50 osoba. Oni su sinoć pušteni, ali je Krapović potom priveden u SDT u Podgorici.

Povrijeđen je jedan mladić i jedan službenik Uprave policije nakon sukoba policije i građana - ka policiji su letjele kamenice, gradonačelnik koga je ozakonio “Službeni list” Vladimir Bulatović (Crnogorska) umalo je linčovan pa ga je policija odvela u Centar bezbjednosti, nakon što su ga građani nazivali pogrdnim imenima a njegov službeni automobil gađali jajima.

To je epilog odluke nove skupštinske većine dva mjeseca pred redovne lokalne izbore da pošto-poto preuzme vlast u prijestonici turizma. Premijer Duško Marković objasnio je da je to “volja odbornika u Budvi, a ne u vrhu DPS-a”. On je iz Skupštine poručio i “da će u Budvi važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje, a ako ne bude mjesta razumu, država će to riješiti za 15 minuta”.

I juče čuvali Opštinu: Budva
I juče čuvali Opštinu: Budvafoto: Vuk Lajović

Premijer je to kazao dok je trajala policijska intervencija. Tenzije u Budvi su podignute od jutra, najprije ispred službenog ulaza u zgradu Opštine Budva kada je neko javio da je policija primijenila silu. Građani su se u juče ponovo tamo okupili nakon što budvanskoj vlasti, izabranoj na lokalnim izborima, nije dozvoljeno da uđe u opštinsku zgradu. Policija prije dva dana to nikome nije dozvoljavala, dok se juče ulazilo po spisku koji je sačinio Bulatović, a svime je upravljalo privatno obezbjeđenje.

Neko od građana bacio je kamen u pravcu policije, nakon čega su funkcioneri koji su se nalazili između kordona policije i građana upozorili da se to ne radi. Krsto Radović je kazao da ne smiju dozvoliti da se isprovocira masa, “jer je to cilj onih koji su unutar zgrade”.

Načelnik jedne od opštinskih službi Nino Kaluđerović je policajcima kazao i da je trebalo da opkole opštinu 2010. kada su iz nje ukradeni milioni, navodeći da su u tome učestvovali i oni koji su sada u zgradi.

Haos je nastao kada je isteklo radno vrijeme, pa je Bulatović oko 15.30 časova krenuo kući. Bijesna masa dočekala ga je ispred zgrade, vrijeđajući ga i pokušavajući da dođu do njega, pa ga je policijski kordon sproveo u Odjeljenje bezbjednosti koje je nedaleko od Opštine. Građani su se međutim preselili ispred zgrade policije i tražili da se suoči sa njima, policija je naredila da se raziđu, a kada se to nije desilo, ispaljen je suzavac i počeo je sukob. U jednom trenutku su građani i nasrnuli na policijske inspektore ispred policije, ali nije bilo ozbiljnog fizičkog sukoba. Oni su pozivali policijske inspektore “da se sa njima obračunaju”.

Tom prilikom povrijeđen je Đorđe Đurašević, kada je prema njemu inspektor primijenio silu. Veliki broj građana došao je ispred zgrade Doma zdravlja gdje se nalazio Đurašević, koji je nakon ukazane pomoći u Domu zdravlja, transportovan u risansku bolnicu.

Iz Uprave policije saopšteno je da utvrđuju prekršajnu i krivičnu odgovornost Đuraševića “u vezi sanapadom na policijskog službenika”.

Nešto prije 17 sati situacija se smirila, nakon što su građani rastjerani suzavcem, ali je policija nastavila da patrolira i privodi pojedince. Na snimku koji je objavila TV Vijesti vidi se kako prolazi mladić podignutih ruku, kome zatim pritrčavaju policajci, obaraju ga na ulicu i šutiraju.

Slično postupanje je bilo i u jednom budvanskom kafiću. Pojedini policajci rekli su “Vijestima” da su građani bacili suzavac i na njih, te da su ih gađali kamenicama.

Inspektori Uprave policije za privredni kriminal ušli su juče u zgradu Opštine Budva i započeli kontrolu pripadnika obezbjeđenja, za koje se prethodnih dana spekulisalo da je nezakonito dovedeno.

Marković: Ne mogu poslanici da bojkotuju državni parlament a da u lokalni ulaze kroz prozor

Premijer Duško Marković rekao je juče u Skupštini da tenzija u Budvi ima zato što je država trpeljiva i pokušava da obezbijedi razumu da uzme prostora.

“Zar mislite da ćemo dozvoliti neovlašćenim ljudima da maltretiraju ovlašćene narodne predstavnike i da blokiraju institucije? Ovo što sada dešava nije zato što je država slaba, već zato što je trpeljiva i želi da da priliku razumu, a ako ga ne bude imalo, država će to riještit za 15 minuta”, rekao je Marković novinarima.

Na pitanje zašto DPS preuzima vlast u Budvi dva mjeseca pred izbore, on je odgovorio da odluka o promjeni vlasti u Budvi nije odluka DPS-a i rukovodstva DPS-a. “Time se kao potpredsjednik DPS-a uopšte nijesam bavio. Formirana je nova lokalna većina. Odbornici koji su većinu davali prethodnoj vlasti, Demokratama i DF-u su jednostavno nezadovoljni u toj koaliciji odlučili da zatraže drugu većinu i preuzmu odgovornost za funkcionisanje lokalne uprave. Znači, to je volja odbornika u Budvi, a ne u vrhu DPS-a. Je li logično da DPS kao opozicija podrži predlog za rušenje onih koji su na vlasti? Opozicija na centralnom nivou svako malo pokušava da promijeni vlast na centralnom nivou. To je prirodno. Šta ste očekivali, da DPS u Budvi kaže – ne, mi nećemo da mijenjamo vlast, da kažemo mi smo zadovoljni Demokratama i DF-om”, rekao je Marković.

Marković
Markovićfoto: Savo Prelević

On je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, ocijenio da je u Budvi jedno nasilje političko “za koje vi imate opravdanje”.

“Kada su davali većinu Demokratama i DF-u, sve je bilo u redu, kada ti isti daju većinu poslaničkoj grupi DPS-a onda je to korupcija, onda je to nezakonito i želite na silu zadržati vlast. Za stanje u Budvi su odgovorne Demokrate i DF, jer ne žele da na demokratski način predaju vlast većini koja je demokratski formirana. To znači kada bi oni bili na vlast na lokalnom ni državnom nivou više sa nje nikad otišli ne bi. Vjerujem da bi predložili i da se mijenjaju zakoni i da nema izbora. Jer je dovoljno što su oni na vlasti, prema tome zakon mora biti jednak za sve. Ne mogu poslanici ovih stranaka da četiri godine ne uđu u parlament, a da u lokalni parlament ulaze kroz prozor i da kažu da je to demokratija”, kazao je Marković.

Na pitanje kako može policija da zatvori Opštinu, on je odgovorio da je to odluka predsjednika Opštine i SO jer im ne dozvoljavaju da rade.

“Moraju da stvore uslove da sistem funkcioniše, jer kad su oni ušli tamo uveli su vatrogasce, komunalce, građane sa ulice, treba se provjeriti da li je nešto otuđeno, da li je sačuvana dokumentacija, da li se mogu obavljati lokalne funkcije. O tome odlučuje lokalna vlast, ne odlučuje predsjednik države i Vlade. Kada tako brinete šta radi DPS, zašto nijeste brinuli kada se održala sjednica lokalnog parlamenta pod šatorom žene odbornice vučene za kosu. Zašto se tada nijeste oglasili da pozovete na ugrožavanje odborničkih prava i slobode i demokratije u Budvi? Dakle, u Budvi će važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje”, poručio je Marković.

Poslanik DPS-a i potpredsjednik odbora te partije u Budvi Nikola Divanović saopštio je juče da “političkim gubitnicima u Budvi neće biti oprošteno što su bili spremni da svoje političke funkcije i svoje fotelje brane na način što će u Budvi isturiti živi zid”.

Lekić pitao Markovića da li je rukovodio akcijom maltretiranja

Poslanički klub Demokrata juče je ombudsmanu uložio pritužbu zbog, kako su naveli, “povrede ljudskih prava i sloboda tokom aktuelnih dešavanja u opštini Budva”. Oni u pismu navode da su “svjedoci proteklih dana da se nakon pravne hajdučije u režiji DPS-a, političke partije koje su poražene na redovnih lokalnim izborima u Budvi održanim 16. 10. 2016. godine, predstavljaju kao legalna lokalna vlast u opštini Budva.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je na konferenciji za novinare ispred Uprave policije da će se suprotstaviti svim demokratskim sredstvima zloupotrebi institucija kao što su Specijalno policijsko odjeljenje i SDT. On je pozvao međunarodnu organizaciju da reaguje.

Poslanik Miodrag Lekić (Demos) pitao je u Skupštini premijera da li smatra da je “politički pogrešno, i nemoralno, gurati građane u raskole na ivici unutrašnjih sukoba i žrtava”, navodeći intervenciju u Budvi, za koju se ne zna ko je naredio.

“I u tom dijelu ste neozbiljni. Ili ste vi rukovodili ovom akcijom maltretiranja i prebijanja prethodnih dana u Budvi?”, pitao je Lekić i dodao da je situacija u Budvi veoma ozbiljna i riskantna.

On je pitao i ima li ijedne afere u regionu da nema krak prema Crnoj Gori, pa i afera na Malti gdje je ubijena novinarka, gdje se ozbiljnije bave tim nego “što se vi bavite ubistvom Duška Jovanovića”.

Marković je odgovorio da je situaciju u Budvi Lekić digao do nivoa dramatičnosti i da “ćemo se svi pohvatati za vratove”.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budve, Mijomir Pejović, uputio je načelniku odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, Milanu Adžiću, zahtjev za hitno preduzimanje mjera i dostavu podataka povodom posljednjih događaja u Budvi.

Građanski pokret URA osudio je, kako su saopštili, “nedavnu upotrebu terora nad građaninom ispred Opštine Budva. Pozvali su Savjet za građansku kontrola rada policije da ekspresno reaguje kako bi se slučaj razjasnio. “Ono što je sa snimka evidentno jeste da mladić ne pruža nikakav otpor, a sila koju neuniformisani ljudi primjenjuju na njemu je nedopustiva i sramotna. Ovo što se radi u Budvi prevazišlo je svaku mjeru i ovo više nema bilo kakvog opravdanja. Policijski i teror privatnog obezbjeđenja u procesu uspostavljanja nelegitimne vlasti u Budvi je čist kriminal i ovo je prevazišlo sve okvire na koje bi građanin mogao da odreaguje trezveno. Pozivamo časne ljude iz redova policije da otkažu poslušnost mafiji i prestanu da brane tekovine kriminalne bande”, saopšteno je iz URA.

I u Podgorici bačen suzavac, Mandić pozvao na “zajednički odgovor”

Više osoba privedeno je sinoć ispred Centra bezbjednosti Podgorica, među kojima i poslanici Demokratskog fronta Milun Zogović i Marina Joćić. Ispred zgrade CB-a okupilo se oko 20 sati više građana u znak protesta zbog dešavanja u Budvi. Okupljanja ispred zgrada policije je bilo i u više drugih crnogorskih gradova - u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Baru...

Ispred CB Podgorica
Ispred CB Podgoricafoto: Savo Prelević

Policija je u Podgorici i Nikšiću upotrijebila i suzavac nakon što je prema njima bačeno više tvrdih predmeta kada su krenuli da rastjeru građane nakon što se okupljeni nisu razišli. Više poslanika DF-a sinoć se okupio ispred zgrade CB-a.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, koji se nalazi na liječenju u Beogradu, poručio je juče popodne da opozicija hitno mora naći zajednički odgovor na “teror u Budvi”. “Ovo je onaj momenat kada je neophodno da svi stanemo jedni uz druge, da lideri i drugi predstavnici opozicije daju zajednički odgovor i krenemo u konkretnu kciju”, kazao je Mandić.

UP: Počinjena materijalna šteta, građani gađali policiju, neki bili pripiti

Iz Uprave policije je saopšteno da je ispred CB Budva došlo do incidenta nakon što je Bulatović izašao ispred zgrade Opštine, kada su ga građani zasuli kamenicama i drugim predmetima i vrijeđali, pa je on policijskim vozilom prevezen u CB.”Okupljeni građani, od kojih je određeni broj bio i u alkoholisanom stanju, na najgrublji način su ugrožavali bezbjednost ovog lica, ostalih građana kao i bezbjednost policijskih službenika izazivajući nerede.

Uprkos tome što je policija u više navrata izdala naređenja i upozorenja da se okupljeni građani raziđu, oni su nastavili sa izazivanjem incidenata. Pripadnici policije su ovom prilikom zasuti kamenicama i dimnim bombama od strane okupljenih, nakon čega je policija upotrijebila hemijsko sredstvo kako bi se uspostavio stabilan javni red i mir.

Osim toga, ovom prilikom je povrijeđen jedan policijski službenik. Takođe, na zgradi CB Budva i na zgradi Opštine je nastala materijalna šteta. Oštećena su i službena vozila. Na ulicama ovog grada prevrnuti su kontejneri, te je polomljen i dio gradskog mobilijara”, navodi UP.

Preporučujemo za Vas