Usvojen Zakon o amnestiji

Prihvaćen amandman da se zatvorska kazna ne smanjuje počiniocima teških ubistava

15459 pregleda 118 reakcija 10 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa današnje sjednice, Foto: Screenshot/Youtube

Skupština je danas usvojila Zakon o amnestiji, čiji je sastavni dio postao amandman da se zatvorska kazna ne smanjuje počiniocima teških ubistava.

Za Zakon je glasao 41 poslanik poslanici vladajuće koalicije. Prethodno su poslanici DF-a i posebnog kluba poslanika napustili današnju sjednicu zbog dešavanja u Budvi.

Sastavni dio zakona postao je amandman koji su podnijeli Ivan Brajović (SD), Boris Mugoša (SD), Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović (HGI) kojim je traženo da se amnestija ne odnosi na teška ubistva.

Nakon toga je poslanica Danijel Pavićević (SNP) i poslanic DF-a povukli amandman slične sadržine.

Zakon, čije je usvajanje traženo po skraćenom postupku predložili su DPS, Forca, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Liberalna partija. Predlog nijesu potpisali poslanici Socijaldemokrata. Zakon predviđa smanjenje kazne osuđenima u zatvoru 15 odsto, odnosno deset odsto onima koji još nijesu počeli odsluživanje kazne.

Amandmani opozicije nijesu prihvaćeni.

Lideri DF-a su podnijeli amandman kojim su tražili da se 40 odsto umanji kazna pravosnažno osuđenima koji izdržavaju zatvorsku kaznu, kao i osobama koje još nisu počele izdržavanje kazne i onima koji su osuđeni stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori ili čiji je premještaj izvršen u drugu državu, radi izvršenja zatvorske kazne.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je tražila da iz amnestije budu izuzete osobe koje su na dan stupanja zakona zaključile sporazum o priznanju krivice.

Poslanici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Goran Radonjić svojim amandmanima tražili su da se pravosnažno osuđene osobe za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz člana 287 Krivičnog zakonika, oslobađaju od izvršenja izrečene kazne zatvora i ukidaju im se mjere zabrane vršenja poziva, djelatnosti i dužnosti, briše se osuda i prestaju sve njene pravne posljedice. Tražili su da se oslobode od krivičnog gonjenja osobe protiv kojih je pokrenut postupak za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Iz opozicije su tokom rasprave ocijenili da je Zakon predložen kao dio predizborne kampanje, jer zatvorenici podržavaju DPS, kao i zbog građana koji su nezakonito zatvoreni usljed mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Iz DPS-a su rekli da je glavni razlog predlaganja ovog propisa pretrpanost zatvora u uslovima pandemije, što je vanredni izazov za zatvorski sistem.

Bonus video: