SDP: Zabrinjava nejednak efekat krize na različite društvene slojeve

Sveobuhvatan boljitak društva zaustavljen je, kako tvrde, zbog toga što Crnu Goru korupcija i autokratija spriječavaju u tome da bude zemlja članica

700 pregleda 0 komentar(a)
Sa online sjednice, Foto: SDP
Sa online sjednice, Foto: SDP

Socio-ekonomski uticaj koronakrize ostaviće nesagledive posljedice na globalnom nivou, ali ono što više zabrinjava je nejednak efekat koje je ona proizvela na različite društvene slojeve, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Jedini održiv odgovor na saniranje njenih posljedica se, kako smatraju, temelji na osnovnom postulatu socijedemokratije – pravičnoj distribuciji dobara.

Iz SDP-a su kazali da je počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista, učestvovao danas na online sjednici čiji je dominantan ton odredila Deklaracija pod nazivom Očuvanje života – očuvanje radnih mjesta; strategija PES-a za oporavak od Covid-19 krize.

SDP, kako su naveli njegovi predstavnici, istrajava na stavu da je Evropska komisija (EK) već djelovala u pravcu sanacije ekonomskog dejstva koronakrize svojim mjerama pomoći ka državama Zapadnog Balkana, ali neke od njih, individualno, nijesu omogućile uslove kojima bi ta pomoć mogla biti još izdašnija.

“Građani Crne Gore su samo ove godine izgubili milijardu eura bespovratne pomoći koja je mogla biti utrošena ne samo na ekonomski oporavak i unapređenje zdravstvenog sistema, već i na iskorjenjivanje drastičnih društvenih razlika”, dodaje se u saopštenju.

Sveobuhvatan boljitak društva zaustavljen je, kako tvrde, zbog toga što Crnu Goru korupcija i autokratija spriječavaju u tome da bude zemlja članica.

“Dok god Crna Gora ne bude usvojila vladavinu prava kao modus vivendi endemska korupcija nas vodi u endemsku bolest dužnika”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: