Pendrek čuva Budvu

I juče zaključana zgrada Opštine, Marić kaže da “neproglašeno vanredno stanje predstavlja uspostavljanje opasne prakse”. Specijalno tužilaštvo istražuje Carevićeve poslove i odluke vlasti Demokrata i DF-a. Skupštinski Odbor za bezbjednost će se u ponedjeljak baviti situacijom u Budvi. Podnijete prijave protiv 54 osobe zbog „izazivanja incidenata”, povrijeđeno devetoro policajaca

13280 pregleda 213 reakcija 22 komentar(a)
Juče u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Juče u Budvi, Foto: Vuk Lajović

U Budvi je trenutno neproglašeno vanredno stanje što je uspostavljanje opasne prakse, jer policija nema zakonski osnov da blokira rad Opštine, smatra izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić.

Nakon nereda u srijedu, juče je kao i prije tri dana ponovo zaključana zgrada Opštine kao jedno od rješenja smirivanja tenzija u uzavreloj metropoli. Situacijom u Budvi trebalo bi da se bavi skupštinski Odbor za bezbjednost na sjednici u ponedjeljak, koja još nije zakazana i na koju će biti pozvan ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić (DPS), saznaju “Vijesti”.

U dokumentu koji su Marku Careviću (Demokratski front) i Krsto Radoviću (Demokrate) predočili pripadnici privatnog obezbjeđenja, kada su juče ujutru pokušali da uđu u zgradu, navodi se da su Vladimir Bulatović (Crnogorska) i Snežana Kuč (DPS) naložili da lokalna uprava neće raditi zbog izuzimanja dokumentacije od strane Specijalnog državnog tužilaštva. U zgradu, kako piše, mogu ući samo službenici koji bi pomogli istražiteljima.

I juče ulaz u Opštinu bio zatvoren
I juče ulaz u Opštinu bio zatvorenfoto: Vuk Lajović

Bulatović i Kuč su odlukom nove skupštinske većine novi lokalni rukovodioci, dok DF i Demokrate to ne priznaju jer je odluka, kako tvrde, nezakonita. “Postoje situacije kada se u opštini može uvesti prinudna uprava od strane Vlade, ali ta situacija još nije nastupila. Ministarstvo javne uprave je moralo da okarakteriše sjednicu većine, koja je održana bez zakonskih pretpostavki, i time preduprijedi brojne posljedice koje imamo. Sada imamo jednu vrstu neproglašenog vanrednog stanja u Budvi, što je uspostavljanje opasne prakse”, rekao je Marić “Vijestima”.

Dodaje da vanredno stanje u datoj situaciji mogla bi uvesti samo Skupština Crne Gore, ako se na drugi način ne može obezbijediti redovno funkcionisanje neke zajednice. “U konkretnom slučaju odgovorne političke elite bi sve završile za pregovaračkim stolom i stvaranjem potrebnih pretpostavki za brze izbore”, kaže Marić.

Carević i Radović, kako su najavili, i danas će u 7.45 časova doći na radna mjesta, ali još nije poznato da li će ih i ovoga puta dočekati policija, jer iz Opštine juče nije stiglo obavještenja da li će zaposlenima nakon nekoliko dana biti omogućen rad, niti građanima da mogu ovjeriti brojna dokumenta koja su moguća samo u građanskom birou.

“Tražim zakonski osnov da ne mogu da radim. Krši se Ustav i zakon, posebno od strane policije”, kazao je Carević. On i Radović pozvali su građane da i danas dođu ispred Opštine ali da ne prave incidente.

Carević pozivan u policiju četiri puta
Carević pozivan u policiju četiri putafoto: Vuk Lajović

Savjet za građansku kontrolu rada policije je, kako je objavljeno na njihovom sajtu, od Uprave policije tražio objašnjenje da li je ulaz u Opštinu onemogućen na osnovu procjene bezbjednosnih rizika i da ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira ili nečeg drugog.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici Đorđije Blažić ocijenio je da se na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi može skratiti mandat odbornicima: “Ali, to nije poenta priče. Poenta priče je da se drže predizborne tenzije”, rekao je Blažić za portal “Volim Podgoricu”.

Zbog incidenata u srijedu, odnosno gađanja jajima, omalovažavanja i ometanja policajaca tri osobe iz Budve su prekršajno kažnjene sa po 400, 1.150 i 1.000 eura.

Subota bi mogla biti ključni dan, jer je Kuč zakazala po hitnom postupku, dvije sjednice lokalnog parlamenta. Na prvoj će se odbornici izjašnjavati o razrješenju i imenovanju članova skupštinskih odbora, ali i odluci da se zbog bojazni po bezbjednost lica i imovine Opštine angažuje dodatno obezbjeđenje. Na drugoj - o izboru gradonačelnika i šefa parlamenta, te razriješiti dužnosti Marka Markovića (Demokrate), koji je za vrijeme Carevića bio potpredsjednik Opštine.

Ovo će biti prvo suočavanje odborničke većine od 17 odbornika iz redova DPS, SD, Crnogorske i nezavisnog Stevana Džakovića sa odbornicima iz redova DF, Demokrata, GP URA, SNP, nakon 17. juna, kada je Upravna inspekcija u pratnji policija izbacila, a potom i uhapsila opštinske funkcionere, do prekjučerašnje intervencije policijskih snaga.

Sjekloća zadržan, 54 osobe procesuirane, povrijeđeno devetoro policajaca

Policija je juče saopštila da su u Budvi, Podgorici, Nikšiću i Baru ukupno krivično i prekršajno procesuirali 54 osobe zbog „izazivanja incidenata od kojih je lišeno slobode 41“. U incidentima je, kako su saopštili, povrijeđeno devet službenika Uprave policije, oštećeno je 10 službenih vozila UP, a materijalna šteta je nastupila i na zgradama Opštine Budva i Centra bezbjednosti Budva.

Osnovni državni tužilac u Kotoru odredio je zadržavanje od 72 časa bokseru Nikoli Sjekloći (42), koji se sumnjiči za napad na službeno lice.

“Vijesti” su objavile snimak hapšenja Sjekloće u ulici nadomak Autobuske stanice, a Demokrate su optužile policiju da je Sjekloću pretukla.

Tužilac je odredio zadržavanje i za S. S (20), M. T(35), P. P (46), N. Ć (27), S. G(35), takođe uhapšenih tokom nereda.

Policija je juče saopštila da je utvrdila da je Z.L. ubacio suzavac u objekt u Budvi gdje treniraju djeca, a ne njeni službenici kako je objavljeno ranije.

Kotorsko tužilaštvo provjerava prekoračenje ovlašćenja, policajac psovao poslanika

Kotorsko tužilaštvo utvrđuje da li su policajci prilikom intervencije u Budvi zlostavljali građane, ili počinili neko drugo krivično djelo.

To je “Vijestima” odgovoreno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru.

“Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi utvrdilo da li su policijski službenici prilikom intervencije u Budvi izvršili krivično djelo zlostavljanje ili neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, piše u odgovorima koje potpisuje portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Ana Marinović.

“Vijesti” su to tužilaštvo pitale da li će pokrenuti predmet kako bi se utvrdilo da li su službenici UP, tokom intervencija u Budvi 24. juna, naročito tokom primjene sile prema Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću, prekoračili službena ovlašćenja.

Tog dana policija je na više lokacija u Budvi primijenila silu prema građanima. Tokom policijske intervencije povrijeđen je Đurašević, koji je inspektoru tražio da mu vrati mobilni telefon.

Na objavljenim snimcima vidi se kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil. Nekoliko sati kasnije, situacija se smirila, nakon što su građani rastjerani suzavcem, ali je policija nastavila da patrolira i privodi pojedince. Na jednom od snimaka vidi se kako prolazi mladić podignutih ruku, kome zatim pritrčavaju policajci, obaraju ga na ulicu i šutiraju.

Policajci su slično postupali i u jednom budvanskom kafiću, ali su se pravdali time da su građani bacili suzavac i na njih i da su ih gađali kamenicama.

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio je da se utvrdi ko su osobe sa snimka iz budvanskog naselja Golubovina, na kome se vidi kako policija tuče jednu osobu koja leži na podu kafića. “Savjet je uvjeren da je u policiji uspostavljena nova kultura odgovornosti i da će svako pojedinačno neprofesionalno postupanje biti prepoznato i sankcionisano”, saopšteno je iz Savjeta.

Oni su tražili i informaciju o primjeni policijskih ovlašćenja prema poslaniku Demokrata Momu Koprivici, nakon što su Demokrate objavile da je isprskan sprejem preksinoć na protestu u Nikšiću. Navode da je načelnik CB Nikšić dostavio službenu zabilješku policajca D.R. koja je dostavljena Demokratama.

“U njoj se navodi da sam počeo da ih psujem, što nije tačno jer su na nas marširali i psovali i za to postoje svjedoci i snimak, na kome se sve čuje”, rekao je poslanik.

Policajac tvrdi da se sprejom branio od psovke: Momo Koprivica
Policajac tvrdi da se sprejom branio od psovke: Momo Koprivicafoto: Luka Zeković

Tužilaštvo zloupotrebljava prijave MANS-a po političkom diktatu

Marko Carević, sekretari za investicije i komunalno Mladen Mikijelj i Srđan Gregović dali su izjave u Specijalnom policijskom odjeljenju u “Limenci” u okviru istrage koja se vodi po prijavi MANS-a za zloupotrebu službenog položaja.

SDT, na čijem je čelu Milivoje Katnić, je prije dva dana tražilo od Vladimira Bulatovića da im dostavi dokumentaciju o tenderima na kojima je podgorička kompanija “Asfalt beton” dobijala poslove gradnje gradskih saobraćajnica, a podizvođač bila firma Carevićeva firma “Carinvest”. To je drugo saslušanje Carevića u SPO, koji je i dva puta hapšen u Budvi.

Vadi predmete iz fioke po potrebi: Katnić
Vadi predmete iz fioke po potrebi: Katnićfoto: Boris Pejović

Iz MANS-a su juče objavili da posljednja dešavanja u Budvi predstavljaju ogoljeno, brutalno nasilje partijske policije nad građanima Crne Gore: “Najnoviji snimci na kojima se vidi da pripadnici policije šutiraju i tuku već onesposobljene i svezane građane, predstavljaju užasavajući dokaz brutalne političke zloupotrebe zarobljenih institucija”. Dodaju da je prijetnja premijera Duška Markovića “da se država za 15 minuta može obračunati sa političkim protivnicima je direktna potvrda da će se režim služiti svim sredstvima da sačuva vlast”.

“U politički obračun se uključilo Specijalno tužilastvo koje u fioci drži sve krivične prijave MANS-a protiv vrha režima i pokreće postupke samo po političkom diktatu. Najgora pravda je selektivna pravda...”, kazali su iz MANS-a.

Institut alternativa, Centar za istraživačko novinarstvo, Media centar i CGO u zajedničkom saopštenju izražavaju zabrinutost zbog dešavanja u Budvi. Navode da “umjesto otvorenosti za dijalog i kompromis, vlast prijeti, podstiče tenzije, provocira reakcije i revolt građana ove opštine, ali i širih zainteresovanih aktera”.

Orav tražio smirivanje atmosfere i vladavinu prava, reagovale ambasadorke Kemp i Rajnke

Premijer Duško Marković razgovarao je juče sa šefom Delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom o situaciji povodom nereda u Budvi i više crnogorskih opština, saopšteno je iz Vlade. Premijer je “osudio napade na pripadnike UP kao direktan pokušaj urušavanja demokratskih vrijednosti i ugrožavanja mira i bezbjednosti naših građana”, podsjetivši da je reakcija na obaveza policije, ali da će biti ispitani svi eventualni slučajevi prekoračenja ovlašćenja i sankcionisani. Orav je, navodi se, izrazio zabrinutost zbog rastućih tenzija u Budvi i njihovim posljedicama u ostalim opštinama. “Pozvao je sve političke aktere na smirivanje tenzija i na efikasnu istragu potencijalne nesrazmjerne upotrebe sile od strane policije”, navodi Vlada.

Šef Delegacije EU je podsjetio i na poziv Brisela da svi politički akteri pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine prava, kao i da se uzdrže od jednostranih radnji i odluka. On je, navodi se, posebno istakao važnost stvaranja atmosfere koja omogućava iskren politički dijalog, kao i mirno i uredno sprovođenje predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora. I iz Evropske komisije ponovo su pozvali sve političke aktere u Budvi na suzdržanost i poštovanje vladavine prava. Iz EK su “Vijestima” rekli da EU pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori, a posebno u Opštini Budva.

“U tom kontekstu, pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava”, rekla je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez. Ona je dodala da svakim mogućim kršenjima zakona trebalo bi da se bave nadležni organi države, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim standardima. “Kao što je ranije rečeno, EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine prava i demokratskih principa i da pokažu političku zrelost da sami pronađu održivo rješenje trenutne situacije kroz dijalog i u duhu međusobnog poštovanja”, navela je Pisonero Hernandez. Ponovo su reagovale i ambasadorke SAD i Velike Britanije Džudi Rajzing Rajnke i Alison Kemp porukama na Tviteru. Američka ambasadorka pozvala je sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog, izbjegnu nasilje po svaku cijenu i da zajedno rade na uspjehu predstojećih izbora u Crnoj Gori. Ona je navela da su slobodni, pošteni i takmičarski izbori temelj demokratije. Kemp je izrazila zabrinutost povodom događaja u Budvi i istakla da je “veoma važno da se protesti odvijaju mirno i u skladu sa zakonom, a da je reakcija vlasti proporcionalna”.

Krapović vezan doveden u SDT

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović sinoć poslije 20 časova, sa lisicama na rukama, priveden je na saslušanje u Specijalno tužilaštvo. On je od srijede uveče bio u policijskom zadržavanju, nakon što je pušten iz budvanske policije gdje je priveden tokom nemira.

Krapovića, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, ispituju u sklopu istrage u kojoj su lišeni slobode i načelnik Komunalne policije i inspekcije Opštine Budva Aleksandar Mijatović (41), rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u “Vodovodu i kanalizacije” Budva Igor Đurašević (43) i još dva službenika Komunalne policije.

Prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni su za stvaranje krimianlne organizacije.

U SDT je privedena i izvršna direktorka Vodovoda Budva Jasna Dokić u okviru istrage koja je pokrenuta oko blokade zgrade Opštine i glavne raskrsnice 17. juna i stvaranja kriminalne organizacije. Određeno joj je zadržavanje do 72 sata.

Priveden je i načelnik Službe zaštite i spasavanja Dragan Božović. Tužilaštvo se nije zvanično oglašavalo tim povodom.

Bonus video: