Odbijen predlog DF-a, Nuhodžić i Veljović tek u ponedjeljak pred poslanicima

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu je kazao da nije racionalno danas zvati ministra Nuhodžića, već smatra da treba prihvatiti predlog poslanika DPS-a da sjednica bude u ponedjeljak

36952 pregleda 153 reakcija 21 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Biljana Matijašević
Sa sjednice Odbora, Foto: Biljana Matijašević

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu glasali su danas o predlogu Demokratskog fronta da se na današnju sjednicu pozove ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Predlog nije prihvaćen, a poslanici DF-a su napustili sjednicu.

Prihvaćen je predlog DPS-a da sjednica bude u ponedjeljak, na koju će zvati Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Predsjednik Odbora Branko Čavor nije prihvatio predlog poslanika Demokratskog fronta da na današnju sjednicu pozove ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžica zbog bezbjednosne situacije u Budvi.

Čavor je kazao da nije racionalno danas zvati ministra, već smatra da treba prihvatiti predlog poslanika DPS-a da sjednica bude u ponedjeljak.

Čavor je rekao da su na sjednicu pozvani i Nuhodžic i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

"Procjenjujem da nema potrebe da pravimo pauzu. Veoma je značajna uloga Odbora za bezbjednost i svi mi treba da se zalažemo za obezbjeđivanje najrealnije i najsigurnije situacije po pitanju bezbjednosti građana. Odbor prvi treba da uputi poziv svim partijama na dijalog i smirivanje situacije", kazao je Čavor.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić tražio je novu sjednicu zbog aktuelne situacije u Budvi. Rekao je da su u tom gradu trenutno ugroženi bezbjednost i zdravlje, kao i da je ugrožena bezbjednost policije, ali i ekonomska bezbjednost jer je lokalna uprava u blokadi.

"Na Kolegijumu predsjednika Skupštine tražili smo danas da dođe ministar unutrašnjih psolova. On nije došao, vidimo da se nastavlja ping-pong između Mila Đukanovica, Predsjedništva DPS-a i NKT-a", kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

"Zbog stanja gdje je policija pokušala da slaže crnogorsku javnost zbog napada na djecu i našla dobrovoljca iz Kotora, mi smo juče dobili dokaz da neka lica u uniformi, ne znam jesu li to policajci, izvršili teroristički napad na djecu zabranjenim bojnim otrovima, koji je mogao imati fatalne posljedice. Moramo ovdje da imamo ministra da bismo tražili ostavke i odgovornost. Mi trazimo pauzu i da insistirate da dođe ministar", dodao je on.

Bulatović i Medojević
Bulatović i Medojevićfoto: Biljana Matijašević

Medojević je kazao kako imaju najavu da će i sjutra u Budvi biti uniformisana lica i paravojne formacije, i da očekuju da će doći do eskalacije sukoba.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović upozorio da će biti tenzija i sjutra i u nedjelju. "Zabranili ste litije, a litija će biti u nedjelju, ako uhapsite mitropolita gurate nas na ivicu građanskih sukoba", kazao je on.

"Teško mi je da slušam o suzavcu kad ste ga vi bacili u parlamentu", kazala je poslanica DPS-a Marta Šćepanović.

Medojević je prekinuo i pitao koji suzavac, iz DF su reagovali da to nije bio suzavac nego petarda.

Šćepanović je rekla da sjednica treba da bude u ponedjeljak i da se vidi ko su ti "huligani koji prave nered u Budvi".

"Imamo situaciju da se za Veljovića i Golubovića iznose neistine, a kad dođu na sjednicu opozicije nema", dodala je ona.

Medojević je dobacio: bojimo se da nas ne pohapse.

"Čak i ovakav parlament, najgori u trideset godina, je bolji nego nikakav. Ovdje ipak razgovaramo. Imali smo i ranije i suzavaca i kamenica, ali smo razgovarali. Nema ko rješavati politicke sporove, osim nas, ne možemo to očekivati od policije", kazao je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić.

On je predložio da sa direktorom policije pokušaju da razgovaraju danas. "Ako će biti ovo što se očekuje tokom vikenda, bolje da danas govorimo o tome nego u ponedjeljak kada atmosfera može biti zagrijanija", dodao je.

"Ako će biti tuče kao što kažete, zašto ministar da dolazi danas? Treba da se izjasnimo o predlozima Bulatovića i Anđušića", kazao je poslanik DPS-a Luiđ Škrelja.

Poslanik SNP-a Srđan Milić pozvao je nadležne državne organe da poštuju Ustav i zakone.

"Nema danas nijedne bitnije stvari, čuo sam da nema najavljenih hapšenja kavačkog i škaljarskog klana, tako da nema razloga da direktor policije ne dođe."

On je kazao da je njegova rodbina bila u sali u Budvi i da će on naći počinioca, ako ne nađu institucije. "Ne želim da dižem tenzije već samo da dođem do onog šišnjara koji je bacio suzavac", kazao je Milić.

"Ovaj odbor ima obavezu da pozove ministra i direktora policije. Vi ćete biti odgovorni za ono što će se desiti, a ako oni ne dođu, oni ce biti odgovorni, vrlo jasno, nema tenzija", kazao je Milić.

Prije izlganja Milića, Boris Mugoša (SD) poručio je da se ne "morališe" i da se djeca ne pominju, jer svi pominju suzavac a niko ne pita kako su ta djeca.

Upozorio je da se ne podižu tenzije. "Ne mogu da vjerujem da ovu uzvišenu profesiju poslanika ne doživljavamo kao da nam je sve dozvoljeno. Nije".

Pozvao je sve, i medije da objektivno sagledavaju situaciju jer svi moraju biti svjesni odgovornosti.

Bonus video: