PODRŠKA SAVJETA CRNOJ GORI I SRBIJI

Svilanović čestitao na vremenskom okviru za pristupanje EU

Nova strategija EU za Zapadni Balkan postavlja vjerodostojnu perspektivu proširenja, zadržavajući fokus na regionalnoj saradnji
5 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: RCC
Goran Svilanović, Foto: RCC
Ažurirano: 07.02.2018. 12:50h

U novoobjavljenoj strategiji Evropske unije za Zapadni Balkan regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su još jednom navedeni kao glavni elementi napretka ekonomija Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, pri čemu je Savjet za regionalnu saradnju (RCC) naveden među onima koji su dali novi podstrek međusobnom dijalogu, saopštio je generalni sekretar Savjeta Goran Svilanović.

„Veoma sam zadovoljan, jer ohrabruje da su napori koje predvodi Savjet uz visok nivo posvećenosti naših regionalnih partnera, kao što je strategija rasta Savjeta ,,Jugoistočna Evropa 2020" i Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, prepoznati kao pokretačka snaga prosperiteta regiona. Moramo nastaviti tim putem s novom energijom i usmjereni na dostignuća zajedničke, jače saradnje, te započeti sa opsežnim reformama koje su pred nama,“ rekao je Svilanović.

„Ključne promjene moraju doći od nas samih, regiona, jer smo mi tvorci naše sopstvene budućnosti. Naš zadatak je da odmah iskoristimo ovaj pozitivni podstrek nastojeći da riješimo bilateralne i multilateralne sporove, još predanije radeći na razvoju našeg regiona,“ rekao je Svilanović uz čestitke Srbiji i Crnoj Gori na konkretnom vremenskom okviru koji je naznačen u strategiji što je rezultat napornog rada i napora uloženih u reformske procese i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Strategijom se takođe predviđa da postojeći sporazumi i obaveze ekonomija Zapadnog Balkana postanu operativni, poput primjene Višegodišnjeg akcionog plana za razvoj regionalnog ekonomskog prostora, koji je pripremio Savjet za regionalnu saradnju, a u julu 2017. godine usaglasili lideri sa Zapadnog Balkana, jer „će njegovo sprovođenje dodatno ojačati trgovinu, investicije i mobilnost unutar regiona kao i između regiona i Evropske unije. Primjena ovog plana će pomoći će da se tržišta integrišu u evropske i svjetske lance vrijednosti i da se promoviše digitalizacija ekonomija iz regiona. Takođe će pomoći da se ubrza razvoj preduzeća i vještina, istraživanja i inovacija kao i 'pametni rast'“, rekao je Svilanović.

Savjet za regionalnu saradnju će, kako je kazao, nastaviti da podržava ekonomije Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da se približe pristupanju EU i pomagati im da ubrzaju napredak u ispunjavanju utvrđenih kriterijuma.

"Aktivnosti koje je Savjet pokrenuo zajedno sa vladama iz regiona, a koje namjeravamo sprovoditi, predstavljaju ozbiljne napore u tom smislu," poručio je Svilanović.