Darmanović: Koronavirus opet zabilježen po otvaranju granica, politika Vlade je da nastavlja otvaranje granica

"Crna Gora je zahvaljujući spremnosti i kompetentnosti prvenstveno zdravstvenih, te ostalih nadležnih institucija, uspjela da suzbije epidemiju virusa COVID-19 i značajan period bila je bez prisustva koronavirusa", rekao je Darmanović

10235 pregleda 26 reakcija 24 komentar(a)
Darmanović, Foto: Luka Zeković
Darmanović, Foto: Luka Zeković

Prisustvo koronavirusa u Crnoj Gori je opet zabilježeno nakon otvaranja granica, saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

"Crna Gora je zahvaljujući spremnosti i kompetentnosti prvenstveno zdravstvenih, te ostalih nadležnih institucija, uspjela da suzbije epidemiju virusa COVID-19 i značajan period bila je bez prisustva koronavirusa. Po otvaranju granica njegovo prisustvo je opet zabilježeno, ali je situacija pod kontrolom. Strateška politika Vlade u ovom pogledu je da nastavlja otvaranje granica u cilju što skorijeg oporavka ekonomije, uz održavanje stabilne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja u zemlji", istakao je Darmanović na video konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana koja je održana na poziv evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Darmanović je upoznao sagovornike s mjerama koje je Vlada preuzela i na zaštiti ekonomije.

"U tom smislu, istakao je zahvalnost Evropskoj uniji za finansijsku podršku. On je upoznao sagovornike sa odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela u pogledu kategorizacije i uslovima ulaska u Crnu Goru", ističe se u saopštenju MVP.

Varhelji je saopštio sagovornicima da je Evropska unija (EU) spremna da nastavi s podrškom državama regiona, te da je i na toj liniji potrebna kontinuirana razmjena informacija u pogledu analize potreba.

Iz MVP su rekli i da su učesnici diskutovali na temu epidemiološke situacije u regionu i postepenog otvaranja granica, u cilju bržeg oporavka ekonomija od posljedica pandemije virusa COVID-19.

"Zajednički je ocijenjeno da se jedino saradnjom i razmjenom informacija može što brže dostići željeni cilj. Sagovornici su zajednički ocijenili da je ekonomsku krizu moguće premostiti saradnjom, solidarnošću i povjerenjem, u cilju izbjegavanja drugog talasa virusa COVID-19", piše u saopštenju MVP.

Bonus video: