Krapovićev bivši saradnik prešao na stranu SDT

Odborniku Demokrata Specijalno tužilaštvo stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja i pozivanja na otpor Jedan od uhapšenih Budvana navodno je ispričao sve o planu blokade institucija i saobraćajnica u Budvi, za šta se sumnjiči Krapović

51542 pregleda 167 reakcija 58 komentar(a)
Krapović, Foto: Screenshot/tv budva
Krapović, Foto: Screenshot/tv budva

Jedan od uhapšenih Budvana, “prešao je” na stranu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i navodno ispričao sve o planu blokade institucija i saobraćajnica u Budvi, u jeku političkih protesta i policijske intervencije, za šta SDT sumnjiči odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu Dragana Krapovića i nekoliko njegovih sugrađana sa kojima je direktno sarađivao i dok je bio predsjednik opštine.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i odbornik te partije u Skupštini opštine (SO) Budva Dragan Krapović pušten je sinoć na slobodu. Sa njim su pušteni i rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u "Vodovodu i kanalizacije" Budva Igor Đurašević (43) i izvršna direktorka Vodovoda Budva Jasna Dokić.

Na neformalnom sastaku u Budvi - dogovorena je, navodno, strategija blokade saobraćajnica i službenog ulaza u zgradu Opštine, a o tome je u SDT-u detaljno pričao jedan od prvih uhapšenih u toj istrazi.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ista osoba kazala je na saslušanju da je od Krapovića dobio uputstva - kako da službenim automobilima Komunalne policije, Vodovoda i Službe zaštite i spasavanja, blokira glavnu gradsku raskrsnicu u Budvi...

To je učinjeno 17. juna, samo par sati sati nakon što su pripadnici specijalnih policijskih snaga najprije uhapsili opštinske rukovodioce Marka Carevića (Demokratski front) i Krsta Radovića (Demokrate) i u zgradu uveli predstavnike Upravne inspekcije, što je bio jedan od preduslova da predstavnici DPS-a i Crnogorske zauzmu fotelje... Njih je novoformirana skupštinska većina izabrala na sjednici u turističkom naselju “Slovenska plaža”.

Pripadnike elitnih policijskih snaga, u osam sati 17. juna na vratima opštine “dočekalo” je vatrogasno i vozilo Komunalne policije...

“Dok su trajali protesti ispred stanice policije gdje su bili Carević i Radović i još nekoliko funkcionera, navodno je, kako je jedan od prvouhapšenih priznao istražiteljima, održan sastanak u nekoj od kancelarija u blizini Opštine, gdje je dogovorena blokada grada”, ispričao je jedan od izvora “Vijesti”.

Rekao je da je dobio eksplicitno naređenje da vozilima Komunalne policije blokira glavnu raskrnicu i da je to saopštio svojim kolegama.

 Raskrsnica u Budvi na dan kad je djelovala 'kriminalna grupa'
Raskrsnica u Budvi na dan kad je djelovala "kriminalna grupa" foto: Vijesti.me

Blokada raskrsnice sa tri automobila Komunalne i jednim iz Vodovoda, trajala je gotovo pola sata. Taj uhapšeni, ispričao je i za navodni plan da se vatrogasnim vozilima blokira stanica policije. Prilikom hapšenja sedmorice iz te lokalne službe, inspektori su, naočigled novinara, pitali “ko je taj koji je namjeravao da blokira policijsku stanicu”...

Potpredsjednik Demokrata - Krapović, sa lisicama na rukama priveden je preksinoć u SDT, nakon čega mu je određeno zadržavanje do 72 sata. SDT ga sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije koja je za cilj imala izvršenje neodređenog broja krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i pozivanje na otpor.

Krapović je navodno naložio opštinskim službenicima da 17. juna blokiraju put, zbog čega je priveden načelnik komunalne policije i inspekcije u Budvi Aleksandar Mijatović (41), jer su, kako je objavila Uprava policije, komunalna službena vozila bila parkirana na raskrsnici, čime je blokiran magistralni put Budva-Tivat i spriječeno redovno odvijanje saobraćaja.

Privedena su i dva komunalna policajca, uhapšeni menadžer Opštine Budva Milo Božović, sekretar za investicija Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef Carevićevog kabineta i savjetnik Đorđe Vujović. Oni su istog dana pušteni a Krapović je tada uputio poruku međunarodnoj zajednici da povedu računa o tome šta se u Crnoj Gori radi. “Nemojte ćutati na nemile scene vojne hunte Mila Đukanovića”, poručio je.

Nekoliko dana kasnije Aleksandar Mijatović, rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u Vodovodu i kanalizacije Budva Igor Đurašević (43) i još dva službenika Komunalne policije, uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i određen im je pritvor. Mijatović i Đurašević takođe su funkcioneri Demokrata.

Krapović je na saslušanju pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, u četvrtak uveče negirao je da je stvorio kriminalnu organizaciju, zloupotrijebio službeni položaj i pozivao na otpor.

Njegov advokat i partijski kolega Vladimir Čađenović rekao je “Vijestima” da je cijeli proces politički motivisan zbog dešavanja u Budvi, kako bi se njena nezakonita vlast i postupanje mimo Ustava Crne Gore “prebacila na onu stranu koja štiti Ustav i koja poštuje volju građana Budve koja je iskazana 2016”. On je potvrdio da je Krapović saslušan u SDT-u: “Stavljaju mu se na teret stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i pozivanja na otpor”, naveo je Čađenović.

Advokatica Andrijana Razić, koja takođe zastupa odbornika, kazala je “Vijestima” da je predmet označen stepenom tajnosti i da ne može govoriti o detaljima saslušanja. Objasnila je i da je izjavila žalbu na rješenje o određivanju zadržavanja njenog branjenika, na koju se čeka odgovor od Višeg suda.

Opozicione partije i nevladina organizacija MANS juče su saopštili da Specijalno tužilaštvo politički instrumentalizovano, osuđujući duple standarde i hapšenje odbornika.

“Besprizorno postupanje SDT u slučaju Krapovića, pokazuje da je ta institucija pretvorena u servis vladajuće partije za ugnjetavanje političkih oponenata. U isto to tužilaštvo Slavoljub Stijepović je ušao i izašao na zadnja vrata nakon otkrivanja afere “Koverta”, a Mila Đukanovića nisu ni pomislili da osumnjiče, a kamoli optuže, čak ni nakon što je javno priznao da njegova partija ima nelegalne izvore finansiranja. Isto to tužilastvo dvije godine nije uradilo ništa u slučaju fiktivnih donacija funkcionera vladajuće partije, kao i donacija sa Konika, a za aferu “Snimak” je, uprkos brojnim dokazima, tvrdilo da je u pitanju verbalni delikt”, naveo je MANS u saopštenju.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić poručio je juče na pres konferenciji da je u državi na snazi klasično institucionalno iživljavanje i terorizam, a institucije su pretvorene u punktove DPS-a i kriminalnih struktura.

Bečić je naveo, kako je rekao, tri primjera institicionalnog iživljavanje – tri organa juče pokazali su da su punktovi DPS-a: “Prvo da počnemo od SDT-a, koje je donijelo rješenje o zadržavanju od 72 sata za našeg Dragana Krapovića, ljudske i političke gromade, što će ući u istoriju tužilačkog srama i besčašća. Sa jedne strane Svetozar Marović, Migo Stijepović i drugi kriminalci uživaju u Podgorici, Beogradu, u bijelom svijetu, uživaju, a stavljaju lisice na ruke čovjeku koji je pobijedio kriminalce 2016. i vratio dugove koje su oni napravili. DPS zna da je on prepreka za nasilno i protivustavno uspostavljanje vlasti u Budvi”, rekao je Bečić.

SNP je takođe osudio hapšenje Krapovića, Mijatovića, Đuraševića i sedam vatrogasaca iz Službe zaštite i spasavanja.

“Da je u pitanju otvorena diktatura, svima nam je jasno, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Nisu narodni predstavnici tu da ih biju, maltertiraju i hapse. Njih je narod izabrao da budu tu gdje jesu i narodna se volja ne može pendrecima mijenjati”, kaže se u saopštenju.

Privođenje potpredsjednika Demokrata u SDT i određivanje zadržavanja do 72 sata je primjer institucionalnog iživljavanja divlje vlasti DPS-a, poručio je direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević.

U Opštini Budva juče su mogli samo zaposleni koje pozovu, što je pisalo u odluci koju je potpisao Vladimir Bulatović (Crnogorska). Njega je nova većina u lokalnom parlamentu imenovala za vršioca dužnosti gradonačelnika, pa su Marko Carević (DF) i Krsto Radović (Demokrate), kao i lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović vraćeni sa ulaza gdje je bio policijski kordon.

Policija odbacuje odgovornost za suzavac bačen među djecu, Demokrate traže ostavke

Policija je juče ponovila tvrdnje da nema veze sa ubacivanjem suzavca u salu gdje su trenirala djeca, nakon što je poslanik Demokrata Boris Bogdanović objavio snimak koji pokazuje, kako je objasnio, da je to učinila policija. U saopštenju UP tvrdi se da je ta izjava Bogdanovića “podmetanje policiji i griža savjesti u spoznaji istine i činjenica da su hemijske sredstva na djecu bacili upravo organizatori okupljanja i incidenata u Budvi”.

“Činjenica da policija nije krivac za događaje koji joj se podmeće je potkrijepljena izjavom očevidaca od kojih je jedan pristalica Demokrata i učesnik u ovim protestima. Očevidac je sam iznio stav o ovom događaju na jednoj društvenoj mreži, što jasno ukazuje da ga policije nije instruisala. Nakon saznanja za ove objave policija je prikupila obavještenja. Po kazivanju očevidaca, čiji su zapisnici uzeti na ove okolnosti, grupa građana koja je učestvovala u izazivanju incidenata je podigla sa pločnika hemijsko sredstvo i ubacila ga kroz prozor sportske sale gdje se održavao trening za djecu”, navodi UP.

Demokrate su juče zatražile ostavku direktora UP i ministra unutrašnjih poslova, navodeći da umjesto da preuzmu odgovornost, oni pokušavaju da komentarom sa Fejsbuk naloga optuže neke izmišljene građane. “DPS je uhvaćen u laži, gdje ga, uostalom, uvijek i prvo tražimo, ali je u instrumentalizovanju policije da služi lažima DPS-a, uhvaćen i Veselin Veljović, direktor Uprave policije”, kaže se u saopštenju.

Posebna jedinica se ophodila prema vatrogascima kao prema posljednjim kriminalcima

Predsjednik sindikata Službe zaštite i spasavanja Budve Ilija Bogetić objavio je da je prije dva dana u njene prostorije upala Posebna jedinica policije, koja se “prema dežurnoj ekipi ophodila kao prema posljednjim kriminalcima i da u najmanju ruku posjeduju oružje, a ne da rade u službi koja je u korist svih građana i institucija”.

rostorije vatrogasaca nakon upada Posebne jedinice
rostorije vatrogasaca nakon upada Posebne jedinice foto: Privatna arhiva

“Ovaj pokušaj da se ukalja ugled i baci ljaga na vatrogasce u Budvi i Crnoj Gori u čemu su umješali politiku i govorili da napadamo državu, a što je gnusna laž jer mi smo ti koji radimo u interesu ove države i sasvim lojalni građani, što i govore naši dosadašnji rezultati na poslu. A što se tiče vatrogasca koji su bili na protestima, nijedan od njih nije bio u uniformi vatrogasne jedinice Budva tako da njegovo pravo na privatnost i nezadovoljstvo je njegova lična stvar pa samim tim i naša služba nije učestvovala u bilo kakvim zakonskim prekršajima. Tako da i sami snose odgovornost za svoje postupke kao svaki građanin koji je prisustvovao bilo kakvom prekršaju, a što je i još jedan od problema jer su te iste ljude zahtijevali da pozovemo u vatrogasnu jedinicu te da ih onda privode da bi ispalo da je vatrogasna jedinica učestvovala u ovim nemirima. Nećemo dozvoliti da naš poziv niko mješa u političke svrhe.Vatrogasci su u službi građana i zaštiti imovine”, navodi se.

Od danas će policajci imati identifikaciju, u ponedjeljak Veljović i Nuhodžić u Skupštini

Već od danas svi policijski službenici sa zaštitnom opremom, uključujući i pripadnike interventnih grupa svih centara bezbjednosti, imaće potrebne oznake i na zaštitnoj opremi koju koriste. Time je riješeno još jedno pitanje važno za kulturu odgovornosti u policijskoj organizaciji, saopštio je juče ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić (DPS).

On je povodom dešavanja u Budvi naveo da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije provjerava zakonitosti postupanja policijaca u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je tom prilikom došlo do nezakonite upotrebe prinude. Nuhodžić je rekao da je Savjet za građansku kontrolu rada policije “prepoznao napore MUP-a i UP u sprovođenju ozbiljnih reformi”.

Za ponedjeljak je zakazana sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na koju će biti pozvani Nuhodžić i direktor UP Veselin Veljović. Poslanici DF-a očekivali su juče Nuhodžića, kao što je prethodni dan dogovoreno na kolegijumu Skupštine. Nebojša Medojević (DF) kazao je da imaju najavu da će i danas u Budvi biti uniformisana lica i paravojne formacije, i da očekuju da će doći do eskalacije sukoba. Predrag Bulatović (DF) upozorio je da će biti tenzija i danas i u nedjelju. “Zabranili ste litije, a litija će biti u nedjelju, ako uhapsite mitropolita gurate nas na ivicu građanskih sukoba”, kazao je Bulatović.

Policajcima koji zlostavljaju građana nije mjesto u UP, a još su tamo batinaši iz 2015.

Akcija za ljudska prava i Institut alternativa pozvali su Vladu, direktora Uprave policije, državno tužilaštvo i ombudsmana da hitno obezbijede poštovanje ljudskih prava na mirno okupljanje, na zabranu zlostavljanja i slobodu izražavanja u Crnoj Gori, u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima. “U ovom vremenu povećanih političkih tenzija i strasti, pozivamo sve da se ponašaju razumno i nenasilno, a državne organe da obezbijede poštovanje ljudskih prava i političkih neistomišljenika. Očekujemo da se politički sukob u Budvi, koji je izazvao proteste, riješi dijalogom, uz pomoć posrednika”, naveli su HRA i IA.

Oni su apelovali na sve koji učestvuju u protestima i koji ih obezbjeđuju da odustanu od bilo koje vrste nasilja. “Napadi kamenicama na policiju se ne mogu opravdati. Isto tako, ponavljanje policijske torture na ulicama Crne Gore je apsolutno neprihvatljivo. Svi nadležni državni organi, a posebno Vlada, morali su odmah osuditi očigledno policijsko zlostavljanje građana u Budvi, koje je zabilježeno video snimcima koje gleda cijeli svijet. Žalosno je da šef delegacije Evropske unije na to treba da podsjeća predsjednika Vlade”, navode HRA i IA.

Oni pozivaju direktora UP, kao i nadležne tužioce, da obezbijede identifikaciju i krivično gonjenje svih policajaca koji se vide na snimcima kako šutiraju i prebijaju ljude koji leže onesposobljeni ili ne pružaju otpor, ili onog građanina samo zbog toga što je izvikivao parolu „ne damo svetinje“.

“Ti i takvi službenici moraju jednom zauvijek da napuste policiju. Podsjećamo da nikada nisu identifikovani i da su u UP još uvijek zaposleni službenici koji su zlostavljali i Milorada Martinovića i ljude u Zlatarskoj ulici i na drugim mjestima u Podgorici 2015, kao i mnogi drugi prije njih, koji su zlostavljali Aleksandra Pejanovića. Policija ne smije biti ekipa za mučenje i odgovorni u policiji za tolerisanje torture moraju da snose posljedice. Danas je Međunarodni dan zabrane mučenja, a Crna Gora ne obezbjeđuje zabranu mučenja i drugog zlostavljanja u skladu sa međunarodnim standardima”, navode Tea Gorjanc Prelević i Stevo Muk, direktori dviju organizacija.

Oni podsećaju da Uprava policije mora da omogući okupljanja i da ih obezbjeđuje i kad se ne slaže sa njihovim porukama.

Bonus video: