Pejović: Crna Gora najviše odmakla u procesu proširenja

„Nalazi iz dokumenta za nas nisu novina i upravo zbog toga u kontinuitetu radimo na unapređenju stanja u identifikovanim ključnim oblastima“
90 pregleda 8 komentar(a)
Andrija Pejović u Strazburu, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Andrija Pejović u Strazburu, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 07.02.2018. 11:28h

Crna Gora je najviše odmakla u procesu proširenja Evropske Unije (EU) na Zapadni Balkan i njena evropska perspektiva je neupitna, poruka je sa sastanaka koje je predsjednik Komisije za međunarodne odnose, evropske i evroatlantske integracije GO DPS-a Aleksandar Andrija Pejović imao u Strazburu tokom predstavljanja Strategije Evropske komisije.

On je istakao da je Vlada Crne Gore prepoznala oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore i da će, uz podršku institucija EU i država članica nastaviti s vidljivim reformama i unapređenjem stanja.

„Nalazi iz dokumenta za nas nisu novina i upravo zbog toga u kontinuitetu radimo na unapređenju stanja u identifikovanim ključnim oblastima“, kazao je Pejović i dodao da se nada da će se EU i u narednom periodu fokusirati na region i nastaviti da vrednuje pojedinačne rezultate.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će uraditi sve kako bi u planiranim rokovima, efikasno i kvalitetno odgovorila zahtjevima pristupnog procesa.

“Europoslanici su kazali da Strategija koju su u Evropskom parlamentu predstavili visoka predstavnica EU Mogerini i komesar Han, pokazuje da Unija ima jasan plan u vezi s integrisanjem Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju Mnistarstva evropskih poslova.

Iako su očekivanja od strategije bila veća, oni su poručili da su ovim dokumentom sve države regiona ohrabrene da nastave s dobrim rezultatima i da će se napredak u pristupanju temeljiti na individualnim postignućima svake od država.

“Europoslanici očekuju da će Crna Gora, kao država koja je na čelu procesa i koja bilježi najbolje rezultate u integrisanju, nastaviti s dobrom dinamikom otvaranja i zatvaranja poglavlja, što će omogućiti da pregovore završi i prije indikativno postavljenih rokova”, saopšteno je iz ovog resora.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali o tome kako Strategiju proširenja iskoristiti za postizanje napretka svake od država regiona.

“Kroz zahtjevne reformske procese tokom posljednje decenije, koji su prevashodno podstaknuti evropskom perspektivom Zapadnog Balkana, države regiona napravile su značajan iskorak u demokratiji”, kaže se u saopštenju.

U Strazburu je poručeno da je važno osnažiti prisustvo EU u regionu kako bi se transformativni uticaj procesa evropske integracije nastavio, a region i Unija pripremili za nova proširenja.

Bonus video: