Sjednica završena, odbornici nove većine se u pratnji policije vratili u kancelarije, odbili da daju izjave

Odbornici DF-a i SNP-a Đorđe Vujović i Krsto Rađenović zatražili su od privatnog obezbjeđenja da se legitimiše, optužujući da je ono preuzelo parlamentarni život u Budvi

80707 pregleda 893 reakcija 175 komentar(a)
Atmosfera u kojoj nova većina bira novog gradonačelnika Budve: Bez novinara, jako policijsko obezbjeđenje, Foto: Vuk Lajović
Atmosfera u kojoj nova većina bira novog gradonačelnika Budve: Bez novinara, jako policijsko obezbjeđenje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.06.2020. 11:36h

Sjednica SO Budva je završena, a odbornici se se u pratnji policijskih inspektora vratili u kancelarije svojih politickih partija u Zgradu zavoda za izgradnju.

Oni nisu htjeli da daju nikakve izjave.

Na upravo završenoj sjednici Bulatović je obrazložio nekoliko modela na koji način može biti deblokiran račun Opštine.

Sada je pauza do 14 časova kada će početi druga hitna sjednica koju je zakazala Kuč. Medijima, a ni odbornicima nijesu dostavljeni predlozi ko su kandidati za gradonačelnika i šefa parlamenta.

Interventna jedinica na ulazu je zgrade Skupštine opštine Budve, a unutar zgrade su i pripadnici privatnog obezbjeđenja.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović kazao je da se danas ne održava sjednica parlamenta, već korona parti, te da su zgaženi svi zakoni.

“ Kao što su naredili da se građani Budve bace pod noge ovim specijalcima”, kazao je Radović i ponovio da su za stanje u Budvi odgovorni ministarka Suzana Pribilović, Nikola Divanović, Predrag Jelušić i Snežana Kuč.

Nikola Jovanović, sef Carevićevog kabineta kazao je da medijima nije dozvoljen ulazak, čime nije ispunjen osnovni uslov- javnost i prisustvo javnosti na sjednicama.

“Angažovana je promotivna marketinška agencija Info biro da snima ovaj predizborni skup DPS-a. Oni nemaju legitimitet da donose bilo kakvu odluku, jer sve što budu dobijeli je pravno neobavezujuće, predstavlja izvršenje krivičnog djela, pravno nasilje, pravnu hajdučiju i završetak lokalnog državnog udara”, kazao je Jovanović.

Niko od odbornika vladajuće koalicije iz redova DF, Demokrata, SNP, URA, nije htio da uđe u skupštinsku salu, iako su bili na spisku, i time pokazali da ne daju pravni legitimitet sjednici.

Odbornica DPS-a Snežana Kuč, koju je nova odbornička većina imenovala za vd predsjednicu parlamenta, zakazala je za deset časova po hitnom postupku prvu sjednicu lokalnog palamenta na kojoj će biti birani novi sazivi skupštinskih odbora, ali i formalizovati odluku pojačanog prisustva pripadnika obezbjeđenja u Opštini.

Odbornici nove većine vraćeni sa glavnog ulaza i usmjereni su na službeni ulaz.

Policija i tu ih zadržala i proziva.

Odbornici vladajuće koalicije nisu došli, sem nekoliko opštinskih funkcionera koji prozivaju odbornika Stevana Džakovića.

Džaković je ušao na službeni ulaz, a prij toga došlo je do manje čarke sa menadžerom grada Milom Božovićem.

Odbornici DF-a i SNP-a Đorđe Vujović i Krsto Rađenović zatražili su od privatnog obezbjeđenja da se legitimiše, optužujući da je ono preuzelo parlamentarni život u Budvi.

“Šaljemo poruku Dušku Markoviću da poslije 15 . minuta stiže 16.”, poručio je Vujović.

Vujović je odbio da udje u zgradu Opštine jer privatno obezbjeđenje koje je legitimisalo odbornike, nije htjelo da se identifikuje, niti pokaže legitimaciju.

On je kazao da se osjeća ugroženo od strane neidentifikovanih lica te telefonom pozvao stanicu policije da pošalje patrolu i uhapsi osobe bez oznaka.

U zgradu Opštine ušlo svih 17 odbornika nove većine i Vladimir Bulatović.

Jako prisustvo policije
Jako prisustvo policijefoto: Vuk Lajović

Za 14 časova zakazana je druga sjednica na kojij se bira gradonačelnik i predsjednik SO, te razrješava dužnosti potpredsjednik Opštine Marko Marković iz Demokrata.

Spisak pozvanih da prisustvuju sjednici SO Budva
Spisak pozvanih da prisustvuju sjednici SO Budvafoto: Vuk Lajović

Kuč nije uputila zvaničan poziv medijima da prisustvuju sjednicama.

U skupštinsku salu Kuč je dozvolila ulaz, kako piše u odluci koju je donijela, samo odbornicima lokalnog parlamenta.

Kuč je u dopisu navela da neće biti prenosa sjednice i da zbog ograničenog broja mjesta u sali i preporukama NKT- a predstavnicima medija nije dozvoljen ulaz.

Prvi put medijima zabranjeno da prisustvuju izboru gradonačelnika.

Predstavnici medija s zatražili od obezbjeđenja da pozove odbornicu DPS-a kako bi im objasnila zbog čega ne mogu da prisustvuju sjednici, ali taj zahtjev je odbijen.

Bonus video: