Otvaranje poglavlja 8 na Međuvladinoj konferenciji Crna Gora - EU

Na Međuvladinoj konferenciji će u ime Crne Gore učestvovati šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić

2678 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije na kojoj će i zvanično biti otvoreno 8. pregovaračko poglavlje – Konkurencija, održaće se u utorak, 30. juna u Briselu.

Iz Vlade je saopšteno da će zbog situacije sa epidemijom koronavirusa i ograničene mogućnosti prisustva, u ime Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji učestvovati šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić. U ime Evropske unije, konferenciji će prisustvovati ambasadorka Irena Andraši, stalna predstavnica Hrvatske pri EU, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju.

Crna Gora je dobila odobrenje država članica EU za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. Održavanju Međuvladine konferencije prethodilo je, kako podsjećaju iz Vlade, pozitivno izjašnjavanje o predlogu za otvaranje poglavlja 8 predstavnika EU zemalja u Radnoj grupi Savjeta EU za proąirenje (COELA) i Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu (COREPER).

"Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć. Pregovori u ovom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza", podsjećaju iz Vlade.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju koje će biti otvoreno, kako se dodaje u saopštenju, predstavljaće potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti Evropske unije da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.

Bonus video: