Odlične odnose sa Slovačkom jačati kroz snaženje ekonomske saradnje

Premijer je istakao posvećenost Crne Gore evropskim integracijama, i rekao da je zadovoljan najavom otvaranja poglavlja 8.

2150 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka Markovića i Gandela, Foto: AP Photo
Sa sastanka Markovića i Gandela, Foto: AP Photo

Crna Gora i Slovačka imaju odlične bilateralne odnose, koji se dalje mogu jačati kroz snaženje ekonomske saradnje ali i intenzivniju razmjenu znanja u oblasti evropskih integracija, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i novoimenovanog ambasadora Slovačke Borisa Gandela.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio Gandelu na kontinuiranoj podršci i partnerstvu Slovačke.

On je istakao posvećenost Crne Gore evropskim integracijama, i rekao da je zadovoljan najavom otvaranja poglavlja 8.

Prema riječima Markovića, u narednom periodu očekuje se zatvaranje nekoliko poglavlja za koje postoji interna spremnost, što bi dalo novu dinamiku pregovaračkom procesu i omogućilo njegovu finalizaciju u srednjem roku.

„Odlučni smo da snažno radimo na evropskoj agenda, te da damo ključne odgovore na najveće izazove u oblasti vladavine prava i medija“, rekao je Marković.

On je dodao da je Vlada u prethodnom periodu predano radila i na pitanjima važnim za ekonomski napredak i poboljšanje standarda građana.

Gandel je kazao da će Slovačka nastaviti da podržava Crnu Goru kao i da njegova Vlada ostaje posvećena proširenju Unije na Zapadni Balkan.

Sagovornici su pozitivnim ocijenili što je pitanje proširenja ponovo visoko na agendi nove Evropske komisije.

Na sastanku je razgovarano i o izazovima sa kojima se suočavaju sve države zbog pandemije koronavirusa, te načinima na koji se može doprinijeti oporavku ekonomije, prije svega turizma.

Bonus video: