Varhelji čestitao Crnoj Gori

Otvoreno poglavlje 8, Savjet EU upozorio na davanje državne pomoći MA, KAP-u i finansiranje autoputa

Savjet EU navodi i da je Crna Gora uskladila svoje zakone sa zakonima EU koji se tiču poglavlja 8, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete

19492 pregleda 233 reakcija 17 komentar(a)
Sa Međuvladine konferencije EU i CG, Foto: Twitter EU4ME
Sa Međuvladine konferencije EU i CG, Foto: Twitter EU4ME

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, Crna Gora je u pregovorima s Evropskom unijom otvorila osmo i posljednje poglavlje - Konkurencija.

Tom prilikom je Savjet Evropske unije (EU) ukazao da, iako je Agencija za zaštitu konkurencije procijenila da je državna pomoć Montenegro Erlajnsu i Uniprom KAP-u u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, takva pomoć bila nekompatibilna sa sporazumom.

Oni su ocijenili da u pogledu državne pomoći Montenegro Erlajnsu koja im se dodjeljuje od 2012. godine treba se uskladiti sa Zakonom o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju "Montenegro Airlines", koji je Skupština usvojila u decembru 2019.godine.

U Savjetu EU su ukazali i da je sa Sporazumom i stabilizaciji i pridruživanju nekompatibilna pomoć u finansiranju gradnje autoputa Bar- Boljare, te njegovog rada. Kako se dodaje Crna Gora je uskladila svoje zakone sa zakonima EU koji se tiču poglavlja 8, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete.

Delegaciju EU predvodila je Irena Andrasi, stalna predstavnica Hrvatske koja predsjedava Savjetom EU, dok je crnogorsku delegaciju predvodio šef misije pri EU Bojan Šarkić.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji čestitao je Crnoj Gori na otvaranju poslednjeg poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji.

"To je jasan znak naše posvećenosti Zapadnom Balkanu i politici proširenja. Sada je fokus na reformama, posebno u vladavini prava, kako bi Crna Gora mogla da napreduje dalje na putu ka EU", napisao je Varhelji na Tviteru.

Kancelarija za evropske integracije u Crnoj Gori je istakla da su vrata EU otvorena za države koje na tom putu napreduju

"Konkurencija i zvanično je danas otvorenana Međuvladinoj konferenciji CG i EU, čime je Crna Gora još jednom potvrdila da je posvećena ispunjavanju obaveza prema članstvu, a Evropska unija da su njena vrata otvorena za države koje na tom putu napreduju" navodi se na zvaničnom Tviter nalogu.

Premijer Crne Gore Duško Marković na zvaničnom Tviter nalogu je naglasio da je ovo prekretnica za proces evropske integracije naše države. 

"Pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija i zvanično je danas otvoreno na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i Evropske unije u Briselu, čime je Crna Gora još jednom potvrdila da je posvećena ispunjavanju obaveza prema članstvu, a Evropska unija da su njena vrata otvorena za države koje na tom putu napreduju", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Crnu Goru je na Međuvladinoj konferenciji predstavljao šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić, a u ime EU na konferenciji je učestvovala stalna predstavnica Hrvatske pri EU, ambasadorka Irena Andraši, kao i Kristijan Danijelson, generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju.

Ambasador Šarkić je istakao da je Crna Gora veoma svjesna važnosti otvaranja poglavlja 8, posebno imajući u vidu da je to jedno od najznačajnijih i najizazovnijih poglavlja.

„Otvaranjem ovog poglavlja smo zatvorili izazovnu fazu pregovora nakon osam godina, a naši napori u ovoj oblasti su prepoznati. Vjerujem da će završetak faze otvaranja poglavlja biti zamajac procesu integracije i podsticaj kontinuiranom i marljivom radu na ispunjavanju preostalih obaveza“, kazao je on.

Šakrić je, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio kako hrvatskom predsjedništvu koje, uprkos svim izazovima u posljednjih šest mjeseci, nikada nije zanemarilo proces proširenja, tako i državama članicama i Komisiji na podršci i radu koji je rezultirao otvaranjem poglavlja 8. „Ovo je prekretnica i uspjeh za našu državu koja odlučno korača prema članstvu u EU i ne razmatra alternative. Ne postoji alternativa procesu evropskih integracija i to je jedini okvir koji garantuje stabilnost regiona, a samim tim i Evrope. Zato smo sigurni da je prisustvo EU u regionu od ključnog značaja“, poručio je ambasador Šarkić.

Ambasadorka Andraši je istakla da tempo pregovora o pristupanju Crne Gore EU i dalje zavisi od njenog napretka u ispunjavanju uslova za članstvo.

„Pregovori o pridruživanju očigledno napreduju, polako ali sigurno, i ohrabrujemo vas da nastavite svoje pripreme s novim elanom. Posvećenost koju ste pokazali u proteklom periodu, a posebno vaše bezuslovno prihvatanje nove metodologije proširenja, potvrđuje vaše opredjeljenje da je budućnost Crne Gore u EU, kao i vašu odlučnost da napredujete na tom putu“, rekla je Andraši.

Danijelson je poručio da je poglavlje 8 važna i izazovna oblast pravne tekovine, a da je otvaranje poslednjeg poglavlja važan putokaz. On je podsjetio da ukupni tempo pregovora zavisi od napretka u oblasti vladavine prava. „Sada je lopta u dvorištu Crne Gore. Ohrabruje me činjenica da je Savjet za vladavinu prava u Crnoj Gori, odmah po objavljivanju Non papera, „uzelo loptu“ i radujem se rezultatima u oblastima notiranim u tom dokumentu“.

Kako je dodao, odgovornost je na svim učesnicima ovog procesa, koji aktivno i konstruktivno treba da učestvuju u pristupanju Crne Gore EU. „Sve političke snage u državi treba da donose odgovorne odluke koje će omogućiti Crnoj Gori da nastavi sa sprovođenjem reformi“, kazao je Danijelson.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović je, u izjavi za medije povodom otvaranja poglavlja 8, rekao da je Crna Gora otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja još jednom potvrdila svoj vanjskopolitički kurs, te da nakon članstva u NATO, nastavlja sa potpunom integracijom u zajednicu razvijenih zapadnih demokratija.

„Budućnost Crne Gore je u Evropskoj uniji i uvjereni smo da proces evropskih integracija sadrži transformatorsku moć koja podstiče cjelokupni razvoj države i društva“, rekao je Darmanović. On je dodao da je podstaknuta zaokruživanjem ove faze pregovora, naša država još bliža ostvarenju svog željenog cilja – članstva u Uniji, te da smo, u tom kontekstu, ohrabreni geopolitičkom orijentacijom ove Evropske komisije.

Zahvalio je Hrvatskoj na konzistentnoj podršci evropskoj perspektivi regiona, ali i na uspjehu da agendu proširenja EU drži visoko tokom predsjedavanja Savjetom EU, uprkos teškim izazovima pandemije. „Stabilnost i geopolitička konkurentnost Evrope neraskidivo je povezana sa uspješnim procesom demokratske konsolidacije i evropeizacije našeg regiona“, zaključio je ministar.

Pregovaračica za ovo poglavlje Biljana Jakić u izjavi je navela da otvaranje ovog poglavlja predstavlja važan momenat u dosadašnjem toku pregovora sa EU, jer je otvoreno jedino preostalo neotvoreno poglavlje.

„Otvaranju ovog poglavlja, koje je veoma kompleksno i obuhvata zaštitu konkurencije na tržištu i kontrolu državne pomoći, prethodio je niz reformskih aktivnosti koje su an višegodišnjem nivou realizovane. Aktivnosti su se odnosile na izradu zakonodavnog okvira iz oblasti zaštite konkurencije i državne pomoći, koji je usklađen sa propisima EU“, kazala je Jakić.

Prema njenim riječima, sprovođenjem tih reformi, u Crnoj Gori su stvoreni preduslovi za očuvanje i unaprjeđenje slobodne konkurencije na tržištu, čime će se obezbijediti poslovni ambijent u kome će svi učesnici na tržištu poslovati pod jednakim uslovima, što doprinosi stvaranju ekonomski povoljnog ambijenta za ulaganje i sigurnost investicija.

Održavanju Međuvladine konferencije prethodilo je pozitivno izjašnjavanje o predlogu za otvaranje Poglavlja 8 predstavnika EU zemalja u Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) i Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu (COREPER).

Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

Pregovori u tom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Pristupni pregovori podijeljeni su u 35 poglavlja, ali se pregovora u njih 33.

Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada privremeno zatvorila samo tri.

Pregovori o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji otvoreni su u junu 2012.