Sjednica prekinuta, bez glasanja o Predlogu zakona o istopolnom partnerstvu

Predlog zakona o istopolnom partnerstvu, za čije usvajanje je potrebna podrška 41 poslanika, nije dobio potrebnu većinu u julu prošle godine

28264 pregleda 200 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Poslanici danas nisu glasali o Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Sjednica je prekinuta i biće nastavljena sjutra

Predlog zakona o istopolnom partnerstvu, za čije usvajanje je potrebna podrška 41 poslanika, nije dobio potrebnu većinu u julu prošle godine.

Demokratski front (DF) ni ovaj put neće podržati zakon koji istopolnim parovima omogućava jednaka prava kao heteroseksualnim, zakon neće podržati ni manjinske partije BS, HGI, kao ni poslanici posebnog kluba - Aleksandar Damjanović, Goran Danilović, Goran Radonjić, Anka Vukićević, Željka Savković.

Podršku su danas iz Skupštine najavili DPS, Andrija Popović (Liberalna partija), u svoje ime Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije, te Boris Mugoša (Socijaldemokrate). Da će podržati zakon ranije je kazao Neđeljko Rudović (Demos).

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da su protiv zakona oni koji najglasnije govore o tome kako su njihova prava ugrožena.

Predlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.

Partneri imaju pravo na međusobno nasleđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite.

Bonus video: