Krapović nakon konferencije SDT i policije: Kampanja DPS-a počela zabavljanjem naroda

Potpredsjednika Demokrata sumnjiče da je stvorio kriminalnu organizaciju, podstrekavao funkcionere da zloupotrijebe službeni položaj, pozivao na otpor Vanraspravno vijeće Višeg suda odbilo žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je tražilo da odbornika Demokrata pošalju u pritvor

31806 pregleda 139 reakcija 35 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, saopštio je juče da izjave čelnika Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije - doživljava kao početak predizborne kampanje Demokratske partije socijalista, koje služe isključivo za narodno zabavljanje.

To je kazao nakon konferencije za medije, na kojoj je specijalni tužilac Saša Čađenović rekao da je taj Budvanin osumnjičen za formiranje kriminalne organizacije koja je, zloupotrebom službenog položaja, uticala na političku vlast u toj primorskoj opštini.

“Današnji press SDT-a i SPT (Specijalnog policijskog tima), shvatio sam kao početak predizborene kampanje DPS-a. Onakav teatralan način predstavljanja moje ličnosti kao kriminalca i vođe neke imaginarne grupe ne može poslužiti za bilo šta, osim za narodno zabavljanje. Mislim da će to za hibridni režim u Crnoj Gori na kraju ipak biti autogol, te da će se pokazati kao politički kontraproduktivan potez. Bez obzira na represiju i institucionalno iživljavanje, poručujem da ću se i dalje boriti za demokratizaciju Crne Gore i uspostavljanje vladavine prava, i to još jače i beskompromisnije nego što sam to činio do sada. Vjerujem u Crnu Goru, vjerujem da ćemo svi mi, slobodni građani Crne Gore, uspjeti da pobijedimo kriminal, duple aršine i podjele koje forsira hibridni režim. Uspjećemo da pobijedimo i nakon toga izgradimo društvo u kojem vlada pravda, jednakost i zajedništvo”, kazao je Krapović juče “Vijestima”.

Odbijena žalba

On će se sa slobode braniti od optužbi da je sa više lokalnih funkcionera organizovao “pobunu” u Budvi, kako bi spriječio reakciju policije i onemogućio smjenu vlasti.

To je rezime slučaja juče predstavljenog novinarima, od strane tužilaca i policijskih funkcionera.

Vanraspravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu SDT-a, koje je tražilo da odbornika Demokrata pošalju u pritvor.

Tužilac Čađenović juče je rekao da su, u saradnji sa Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, prikupili dokaze do stepena postojanja osnovane sumnje - da je Krapović na teritoriji Budve formirao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i pozivanje na otpor.

Čađenović
Čađenovićfoto: Savo Prelević

Osim protiv Krapovića, SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv još pet budvanskih funkcionera - Jasne Dokić, Igora Đuraševića, Aleksandra Mijatovića, Dragana Božovića, Nenada Bugarčića zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Krapovića sumnjiče i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i krivično djelo pozivanje na otpor, a ostale sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja.

Komandovao?

Čađenović je kazao da je ta krimi-grupa formirana sa ciljem vršenja neodređenog broja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i pozivanje na otpor - radi sticanja nezakonite moći:

“...Kao i da se u djelovanju kriminalne organizacije koriste privredne i poslovne strukture, uz uticaj kriminalne organizacije na političku vlast, pa su kriminlani plan i članstvo u kriminalnoj organizaciji prihvatili osumnjičeni J. D., I. Đ., A. M., D. B., N. B. i druga za sad NN lica”.

Objasnio je da je Krapović komandovao grupom, podstrekivao službena lica na izvršenje krivičnih djela, ali i druge osobe - građane i službenike Opštine Budva pozivao na otpor zakonitim odlukama i mjerama državnih organa - “kako bi znatno otežao sprovođenje tih odluka i mjera”...

Sumnjiče ga i da je 16. i 17. juna pozivao građane na otpor, odnosno, da dođu u prostoje Opštine Budva i onemoguće službena lica u sprovođenju zakonite naredbe i mjera koje su naredbom određene:

“Tako što će spriječiti ulaz upravnih inspektora Ministarstva javne uprave u prostorije Opštine Budva, što su radnici i službenici Opštine Budva i učinili dana 17.06. kada nijesu dozvolili ulazak Upravnoj inspekciji u zgradu Opštine Budva, usljed čega je došlo do nereda ispred i u zgradi Opštine Budva, što je dovelo do znatnog otežanja sprovođenja Naredbe Minstarstva javne uprave”.

To je učinjeno 17. juna, samo par sati sati nakon što su pripadnici specijalnih policijskih snaga najprije uhapsili opštinske rukovodioce Marka Carevića (Demokratski front) i Krsta Radovića (Demokrate) i u zgradu uveli predstavnike Upravne inspekcije, što je bio jedan od preduslova da predstavnici DPS-a i Crnogorske zauzmu fotelje...

Blokada raskrsnice sa tri automobila Komunalne i jednim iz Vodovoda, trajala je gotovo pola sata.

Izazivali nered

Ostale osumnjičene terete da su zloupotrebljavali svoje službene položaje, prenosili naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije drugim pripadnicima kriminalne organizacije i licima koja su im podređena, ali i da su naređivali da se službena vozila, koja su im povjerena na upotrebu radi vršenja komunalnih poslova i službi od interesa za građane, koriste za izvršenje krivičnih djela.

Čađenović je rekao da do sada prikupljeni dokazi pokazuju da je Krapović podstrekao rukovodioce opštinskih službi da dođu u prostorije Demokrata i od njih tražio da prekorače službena ovlašćenja.

Načelnika komunalne policije i komunalne inspekcije Mijatovića, izvršnu direktoricu Vodovoda i kanalizacije Jasnu Dokić i komandira Službe zaštite i spasavanja Božovića, sumnjiče da su prihvatili plan i službenim vozilima blokirali saobraćajnice i ustanove lokalne samouprave:

“Radi izazivanja nereda i suprostavljanja organima Policije i zakonitim odlukama državnih organa i otežavali njihovo sprovođenje”...

Mijatovića sumnjiče da je službenicima komunalne policije naredio da blokiraju glavnu gradsku raskrsnicu prema Kotoru:

“I teže povrijedili pravo na slobodu kretanja građana, a sve u namjeri da spriječe službena lica Uprave policije Ministarstva javne uprave, u sprovođenju mjera tih državnih organa”.

Božovića da je vatrogascima naredio da specijalnim kamionom za gašenje požara blokiraju prilaz zgradi Opštine Budva - “I tako onemoguće ulazak inspektora Upravne inspekcije i Uprave policije radi sprovođenja mjera nadležnih državnih organa”, a Dokićevu da je Đuraševiću naredila da teretnim vozilom blokira glavnu gradsku raskrsnicu u Opštini Budva;

Komunalci i sredstva prinude

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio je da SDT postupa u tom predmetu jer je isključivo u njihovoj nadležnosti stvaranje kriminalne organizacije.

Katnić
Katnićfoto: Savo Prelević

“Vidite koje su strukture tu bile uključene, ako se sjetite da komunalni policajci imaju ovlašćenja da preduzimaju mjere prinude”...

Nije želio da saopšti da li su Krapović i budvanski funkcioneri bili pod mjerama tajnog nadzora, ali je rekao da imaju konkretne dokaze čiju sadržinu ne može iznositi.

“Mi preduzimamo sve mjere koje su djelotvorne u rješavanju slučaja”. Istakao je da su radnje koje su preduzeli budvanski funkcioneri izuzetno opasne, ali da su spriječeni i najavio skoro podizanje optužnice u tom predmetu.

Istakao je da SDT ne sprovodi istrage pristrasno, već da je bez razlike pokrenut postupak protiv svih osumnjičenih bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali i da po prijavama istražuju i Demokratsku partiju socijalista, Demokrate, Crnogorsku...

Građani ni juče nisu mogli u zgradu Opštine

Opština Budva ni juče - deveti dan zaredom, nije radila. Policijski kordon bio je na glavnom ulazu, a unutar zgrade pripadnici privatnog obezbjeđenja, uz provjeru ličnih karata, propuštali su samo one sa spiska koji, navodno imaju stalno zaposlenje...

Počelo je uređenje kancelarija koje su prekjuče, kada su zaposleni ušli, demolirane.

Napravljene su službene zabilješke od strane zaposlenih, koji su odbijali da uđu u demolirane kancelarije, pošto treba da se istraži ko je polomio inventar i uništio dokumentaciju.

Sindikat je podnio prijavu budvanskoj policiji protiv NN lica iz privatnog obezbjeđenja koji su danima zabranjivali radnicima da dođu na radna mjesta.

Na glavnom ulazu u zgradu Opštine, policajci su i juče zaustavili smijenjene predsjednike Opštine i Skupštine Opštine Marka Carevića i Krsta Radovića. Carević je juče pozvao Nikolu Divanovića (DPS), kojeg je nova većina izabrala za gradonačelnika - da se pojavi ispred građana, ali ovaj nije izašao.

Juče ispred zgrade Opštine Budva
Juče ispred zgrade Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

Carević je poručio građanima da se ne plaše.

“Ustala je čitava Crna Gora. Samo moramo biti civilizovani i ne smijemo dozvoliti da se jedna kap krvi prolije”, poručio je Carević.

Radović je kazao da je stanica policije pretvorena u isljednički centar. Odbornik DF-a Đorđije Vujović pozvao je specijalnog tužioca da ga pozove, jer, kako je kazao, ima sve fotografije i dokaze da je policija uništila kancelarije u Opštini, kao i da su službenici te institucije krivi za bacanje suzavca u salu sportskog centra i ispred pedijatrije Doma zdravlja.

Vujović je juče dao izjavu u policiji i odbio da njima dostavi dokaze, a nakon konsultacije sa kotorskim tužiocem, Vujović će biti pozvan od SDT-a da predoči dokaze.

Bivša urednica TV Budva Iva Bajković juče ujutru je ispred zgrade Opštine Budva dovela magarca, kojem je na vratu bila okačena poruka “Je suis president Divanović”.

foto: Vuk Lajović

Lazović: Ni Mandić ne vjeruje u ono što priča

Šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović kazao je da je prethodnih dana izgovoreno “mnogo ružnih riječi i neistina” na račun njegovog tima, njegove porodice, ali da im neće odgovarati na isti način.

Lazović
Lazovićfoto: Savo Prelević

Običnim spekulacijama nazvao je informacije da je pratio Andriju Mandića... Lazović je rekao da je i više nego siguran da ni Mandić ne vjeruje u to što je rekao - da su ga njegovi ljudi pratili.

Kazao je i da je to dio specijalnog rata, koji je svakodnevno prisutan.

Lazović je kazao i da ne pridaje važnosti prijetnjama koje dobijaju svakodnevno, ali i da su uz pomoć partnerskih službi otkrili ko je sjedio za stolom “na egzotičnoj destinaciji i sa bezbjedne udaljenosti slao prijeteće poruke”.

Rekao je da nije korektno njegove kolege nazivati parapolicijskim snagama, kao i da su neistine da ima obezbjeđenje...

Poslovni prostor - kućica za pse

Poslovni prostor koji je Milivoje Katnić prijavio u imovinskom kartonu kućice su za pse, kazao je on juče.

“Ja volim pse. Psi su inače najveći prijatelji čovjeka. Imamo više pasa i ti poslovni prostori koji se pominju su kućice za pse”. Objasnio je i da su drugi poslovni prostori koje je prijavio, u stvari stare kuće na selu, koje je njegov sin renovirao u namjeri da se bavi turizmom.

Bonus video: