Ministarka Pribilović ćuti o kaznama i privilegijama

Trojica zvaničnika koji su ranije pravosnažno osuđeni za krivično djelo korupcije, odnosno lažno svjedočenje, više nisu javni funkcioneri, dok je nepoznanica da li su državni službenici koji su lažno svjedočili i dalje u državnoj upravi

24648 pregleda 54 reakcija 6 komentar(a)
Pribilović, Foto: Boris Pejović
Pribilović, Foto: Boris Pejović

Trojica zvaničnika koji su ranije pravosnažno osuđena za krivično djelo korupcije, odnosno lažno svjedočenje, više nisu javni funkcioneri, dok je nepoznanica da li su službenici koji su lažno svjedočili i dalje u državnoj upravi.

Ne zna se i da li je većina njih i na koji način disciplinski kažnjena nakon osuda.

Predsjednik Vladine Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Mevludin Nuhodžić (DPS) obavijestio je poslanika Aleksandra Damjanovića da su Nebojši Obradoviću, Milanu Bankoviću i Miroslavu Kukavičiću odlukom tog tijela prestali mandati na lični zahtjev, a ranije i Emilu Durumbašiću.

Banković, Durumbašić i Obradović
Banković, Durumbašić i Obradovićfoto: Građanski pokret URA

Kakav je status službenika, za koje je nadležno Ministarstvo javne uprave, ministarka Suzana Pribilović odbila je da odgovori Damjanoviću.

U pitanju su funkcioneri i službenici čija se imena vezuju za slučaj zloupotrebe državnih resursa, poznat kao “Ramada”, tokom koga su u javnost isplivali podaci o plaćanju računa Socijaldemokrata iz budžeta Direkcije za željeznice, te lažnom svjedočenju tokom suđenja u predmetu o tim zloupotrebama. U oba slučaja odgovornost je izbjegao lider Socijaldemokrata Ivan Brajović, a minimalnim kaznama osuđeni su niži funkcioneri i činovnici, uglavnom njegove partijske kolege.

Afera “Ramada” počela je 2016. kada je tadašnji šef kluba samostalnih poslanika Mladen Bojanić objavio da posjeduje dokaze o zloupotrebi državnih resursa SD Ivana Brajovića.

On je na pres konferenciji u Skupštini u junu 2016. saopštio da je Direkcija željeznica platila račun za konvenciju SD u hotelu “Ramada”.

To je iz Direkcije negirano, tvrdili su da imaju dokaze koji pokazuju da je sve po zakonu, ali je tokom sudskog postupka pred Višim sudom dokazano suprotno. Nebojša Obradović, tadašnji direktor te Direkcije pravosnažno je osuđen za zloupotrebu položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine.

Sutkinja tog suda Ana Vuković je u obrazloženju presude navela da su “pri­stra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom” svjedočili Brajović, funkcioner SD-a Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić”.

Podgoričko ODT nije reagovalo po službenoj dužnosti, a predmet lažnog svjedočenja formiralo je po prijavi Mladena Bojanića.

Gotovo tri godine predmet se šetao od ODT Podgorica do Višeg tužilaštva, mijenjani su postupajući tužioci...

Rukovoditeljka ODT Ljiljana Klikovac nije našla elemente krivičnog djela, pa je nakon više poništavanih rješenja i usmjerenja iz više tužilačke instance podignut optužni akt u kome nije bilo Brajovića.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Nenad Vujanović je zatim osudio za lažno svjedočenje šest vladinih funkcionera i službenika uslovnom kaznom zatvora od dvije godine, odnosno pet mjeseci zatvora.

Osuđeni su Milan Banković, generalni direktor Direktorata za željeznicu, Miroslav Kukavičić, pomoćnik direktora Željeznice Crne Gore, Kimeta Merulić, šefica kancelarije za finansijsko-računovodstvene poslove MORT-a, Tanja Dašić, savjetnica u Direktoratu za željeznički saobraćaj, Jugoslav Becić - Direkcija za željeznice i Emil Durumbašić - poslovni direktor Socijaldemokrata SD;

S obzirom na to da Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje disciplinsku odgovornost u ovakvim slučajevima, pa i otkaze, Damjanović je od kabineta premijera Duška Markovića tražio informaciju o osuđenima.

Obaviješten je da su uputi proslijeđeni Nuhodžiću i Pribilović.

U odgovoru Nuhodžića od 22. juna piše da su rješenjem Vlade Obradović 2018, a Banković i Kukavičić prestali 18. juna ove godine biti funkcioneri.

Durumbašić, koji jei sada direktor SD, je još novembra 2016. ostao bez javne funkcije jer je prestao mandat vicepremijera koga je savjetovao.

Nebojša Obradović je ostavkom prije dvije godine preduprijedio smjenu, pa je prebačen na službeničko mjesto u sektor finansija, a zatim infrastrukture Ministarstva saobraćaja. Tamo je zbog osude za korupciju dobio samo opomenu, potvđeno je ranije iz Vlade.

Damjanović: Kazna treba da bude opomena za buduće zloupotrebe

 Damjanović sa kolegama u Skupštini
Damjanović sa kolegama u Skupštinifoto: Savo Prelević

“Povodom pravosnažno presuđenog slučaja političke korupcije poznatom kao ‘Ramada’, uključujući i presude za lažno svjedočenje lica zaposlenih u Vladi, odnosno državnoj upravi, elementarno je očekivati jasnu disciplinsku odgovornost aktera ove afere. To najmanje iz dva razloga, i to u dijelu prelaska sa riječi na djela o odgovornosti državnih funkcionera i službenika, o čemu dugo govori predsjednik Vlade, ali i zbog činjenice da se ključni akter ‘izvukao’ od odgovornosti pa se šalje poruka da se slične stvari mogu i ubuduće dešavati, odnosno da će partije na vlasti, koje god to bile, nekažnjeno koristiti i zloupotrebljavati državne resurse u partijske svrhe. Na potezu su najodgovorniji u Vladi, a javnost ima pravo da zna, koji je, pored sudskog, i politički odnosno disciplinski epilog afere u kojoj je državna struktura dokazano pomagala, odnosno finansirala jednu od partija na vlasti”, rekao je Aleksandar Damjanović “Vijestima”.

On je MJU pitao da li su Merulić, Becić i Dašić i dalje u državnoj upravi, da li su disciplinski kažnjavane ili eventualno koriste privilegovane kredite za rješavanje stmbenog pitanja.

Bonus video: