Vukotić Jelušić: Takozvani predsjednik pokrenuo postupak, partija će uvijek naći način da vam sudi

"Koristim priliku da poručim građanima, pogotovo ovim beznadežnim koji ne vjeruju u promjene, da svi zajedno dijelimo odgovornost ako do promjena ne bude došlo. Mi ćemo se boriti na način koji je nametnuo partitokratski sistem, a vi se borite odgovornim odnosom prema pravu da birate. Iskoristite ga lično, jer će ga umjesto Vas iskoristiti partija. A onda i sami postajete saučesnici", poručila je Vukotić Jelušić

37052 pregleda 75 reakcija 32 komentar(a)
Milijana Vukotić Jelušić govori na pres konferenciji, Foto: Printscreen
Milijana Vukotić Jelušić govori na pres konferenciji, Foto: Printscreen

Nikola Divanović (DPS), koga je nova odbornička većina iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković u subotu imenovala za gradonačelnika Budve, pokrenuo je disciplinski postupak protiv sekretarke za lokalnu samoupravu Opštine Budva Milijane Vukotić Jelušić koja nije dozvolila da se izradi dupli pečati u Opštini i ovjere dokumenta sa paralelne sjednice.

Vukotić Jelušić prva je od opštinskih funkcionera koja se našla na udaru nove vlasti.

"Takozvani predsjednik je pokrenuo disciplinski postupak na osnovu zapisnika Upravne inspekcije sačinjenog 16. i 17. juna prilikom kontrole upotrebe pečata. Na taj zapisnik smo kao Sekretarijat uložili prigovor, na koji naravno nijesmo dobili odgovor, ali je takozvanom predsjedniku poslužio kao izgovor za donošenju rješenja za pokretanje disciplinskog postupka. Ja se okrivljujem da nijesam postupala u skladu sa Odlukom o pečatima, jer nijesam postupila u skladu sa zahtjevom Vladimira Bulatovića za izradu pečata za potrebe takozvanih vd predsjednika Opštine i Skupštine opštine. Podsjećam i javnost da sam podnijela krivične prijave protiv upravnih inspektora", kazala je Vukotić Jelušić na konferenciji za novinare.

Vukotić Jelušić, koja je potpredsjendica budvanskog odbora Građanskog pokreta URA, kazala je da nije prijatno kada se pokreće disciplinski postupak, a znate da ste svoj posao obavljali profesionalno i u skladu sa zakonom.

"Ako je učinjena i neka nenamjerna greška u postupanju, sigurna sam da ona javnom interesu, niti pojedincu nije nanijela nikakvu štetu. U ove dvije godine aktivnog rukovođenja sekretarijatom, urađeno je puno u interesu građana Budve. Otvorila sma vrata Građanskog biroa svim svojim sugrađanima, ista ona koje od raznih malverzacija prethodnog režima nisu mogla biti godinama postavljena, a kamoli otvorena. Uveden je elektronski sistem upravljanja dokumentacijom, pripremljeni i usvojeni brojni normativni akti koji su unijeli proceduralni red u sprovođenju nadležnosti. Pripremlje su i usvojene važne odluke, sprovedene obuke zaposlenih i nevladinih organizacija (NVO), vođene statistike, rađeni kvalitetno napredniji izvještaji",, kazala je između ostalog ona.

Prema njenim riječima "sve to nije dovoljno, jer iza nje ne stoji partija".

"Nije nikad ni stajala, zbog čega je od 1998. moja porodica obilježena kao narodni neprijatelj, a sada i ja lično zbog svojih procrnogorskih, građanskih i profesionalnih stavova. Zaključak je da na kojoj god ste strani, partija će uvijek naći način da vam sudi. Iza mene stoje građanske vrijednosti , profesionalizam i stručnost, za koje vjerujem da će nadjačati partiju i ozdraviti ovo društvo, ali i dokazati moju nevinost pred nadležnim organima. Koristim priliku da poručim građanima, pogotovo ovim beznadežnim koji ne vjeruju u promjene, da svi zajedno dijelimo odgovornost ako do promjena ne bude došlo. Mi ćemo se boriti na način koji je nametnuo partitokratski sistem, a vi se borite odgovornim odnosom prema pravu da birate. Iskoristite ga lično, jer će ga umjesto Vas iskoristiti partija. A onda i sami postajete saučesnici", poručila je Vukotić Jelušić.

Potpredsjendik budvanskog odbora GP URA Blažo Rađenović kazao je da "fascinira brzina sa kojom institucije počinju da djeluju, ali ne da rješavaju problem već da izazivanjem straha raščišćavaju teren od mogućih neistomišljenika režima, a posebno onih koji su imali radne i profesionalne rezultate".

"Ova disciplinska prijava, kao i optužba za OKG u slučaju Dragana Krapovića su ogledni primjeri selektivnog pristupa u maniru "kadija te tuži, kadija ti sudi", dok u isto vrijeme miruju i "Koverta" i čelnici najrazornijih ekonomskih odluka koje su dovele zemlju u dužničko ropstvo. Pošto čak i najjednostavnija hronologija može ozbiljno dovesti u pitanje navode iz obrazloženja pokretanja disciplinskog postupka, jasno je da je on osmišljen sa krajnjim ciljem da udalji sekretarku od sekretarijata koji je u proteklom troipogodišnjem periodu postao neuporedivo bolji i efikasniji servis svih građana. U ovih mjesec dana smo se višestruko osvjedočili u maligno pokretanje "fajlova" i personalnih dosijea čije aktiviranje ljude treba da košta zatvora, posla ili običnog duševnog mira", kazao je Rađenović.

On je dodao da je to "upravo važan element pritiska da se svi koji bi mogli i imali šta da kažu tokom izborne kampanje zabave o svom jadu".

"I da se raščisti teren beskrupuloznim i opasnim sijanjem straha i revanšizmom bez smisla i uporišta. Ni u najmanje ne sumnjamo u maliciozni i društveno štetni konstrukt disciplinske prijave sa kojom jedva čekamo da se suočimo, ali zato smatramo svojom moralnom i političkom obavezom, kao građanska partija koja se zalaže za demokratsku, nezavisnu i sekularnu Crnu Goru, da se ogradimo od hiperpartijske polarizacije koja se demonstrira sa više strana, ali za koju prva u nizu odgovornost snosi vladajuća partija koja bi trebalo da stvori preduslove za fer i poštene izbore. Pa da idemo na takve izbore umjesto „u Kinšasu“ iz filma Živka Nikolića“, istakao je Rađenović.

Prema riječima odbornice GP URA u Skupštini Opštine (SO) Budva Božene Jelušić "inicijalno, razlog je disciplinska prijava protiv sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu, a suštinski to je opasna pojava po demokratiju u Crnoj Gori".

"U pitanju je demonstracije sile i zastrašivanja, selektivnog pristupa društvenim problemima i neskrivenog kontaminiranja i ugrožavanja izbornog procesa u državi. Slikovito govoreći, Budvu je potrebno dovesti u atmosferu poznatu iz Nikolićevog filma "U ime naroda", kada milicija i udbaši kruže na motoru opustjelim i zastrašenim naseljima, kada vlast svakoga snima i o svakom ima neki "fajl" za pokretanje odstrela. Najzad, u kojem jedan od tih udbaša kaže da bi i sam narod trebalo ukinuti, pa da ostanu samo oni. Na ovaj način se u jednoj zemlji ne uspostavlja vladavina prava već vladavina terora, koja se po pravilu okreće protiv onih koji ga uspostavljaju. Tako ni pokretanje ovog disciplinskog postupka nije izraz brige o građanima i njihovim potrebama, već još jedan detalj u konstruisanju "lokalnog državnog udara" u čijem svjetlu treba održati navodno fer i poštene izbore", naglasila je Jelušić.

Bonus video: