Jonica: Brajović da ispravi nepravdu prema svešteniku Janjiću

Ona podsjeća da je Brajović o zahtjevu za produženje ranije odobravanog privremenog boravka Janjića, odlučio negativno, a da je tu odluku oborio Upravni sud

9118 pregleda 341 reakcija 8 komentar(a)
Jonica, Foto: Filip Roganović
Jonica, Foto: Filip Roganović

Socijalisti Crne Gore zatražili su da predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na osnovu zakonskih nadležnosti, predloži ministru unutrašnjih poslova da se svešteniku Saši Janjiću dodijeli crnogorsko državljanstvo.

Predsjednica Socijalista Snežana Jonica podsjeća Brajovića da u vrijeme kada je bio ministar unutrašnjih poslova, Janjić 2011. godine podnio zahtjev za produženje privremenog boravka u Crnoj Gori, kao tada jedini način zakonitog boravka u državi.

„Prije toga, Janjić je boravio u Crnoj Gori od 14. februara 2001. godine, a prijavljen je kao osiguranik penzijsko-invalidskog osiguranja u Crnoj Gori neprekidno od 19. februara 2001. godine, o čemu postaje dokazi“, kaže Jonica u dopisu Brajoviću.

Ona podsjeća da je Brajović o zahtjevu za produženje ranije odobravanog privremenog boravka Janjića, odlučio negativno, a da je tu odluku oborio Upravni sud.

„I tako sve od 2011. do 2014. godine, nakon čega MUP više nije postupao po odluci Upravnog suda i okončavao postupak po zahtjevu Janjića“, kazala je Jonica.

Ona podsjeća da se u istom periodu, tadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić obratio Brajoviću sa predlogom da se monsinjoru Iliji Janjiću, sada umirovljenom biskupu kotorskom, dodijeli crnogorsko državljanstvo, (iako ne ispunjava zakonske uslove), iz razloga što se, kako je naveo, radi o osobi koja je od posebnog značaja za Crnu Goru.

„Ne ulazeći u razloge da li ste to uradili, jer je predlog došao od vašeg bivšeg partijskog šefa ili zbog toga što i Vi, kao i ja, posebno uvažavate Iliju Janjića, podsjećam Vas da ste tada donijelio odluku o dodjeli državljanstva po tom predlogu“, kazala je Jonica.

Ona je naglasila da tu odluku Brajovića podržava.

„Međutim, u isto vrijeme, pod Vašim rukovođenjem, MUP u periodu dok ste donosili odluku o dodjeli crnogorskog državljanstva Iliji Janjiću, odbija da produži privremeni boravak svešteniku Saši Janjiću, radeći to čak i nakon odluka Upravnog suda kojima su osporavane Vaše odluke“, kazala je u dopisu Jonica.

Prema njenim riječima, posledica toga jeste da je Saša Janjić u poziciji da se od njega rješenjem Uprave policije traži da napusti Crnu Goru.

„Ovakav zahtjev Uprava policije zasniva na netačnim podacima o tome da je sveštenik Janjić prvi put ušao u Crnu Goru krajem prošle godine, a jedina je istina da živi u Pljevljima više od 19 godina, gdje živi njegova porodica i da su u tom gradu rođene njegove dvije kćerke“, rekla je Jonica.

Ona navodi da želi da vjeruje da različit tretman nije uzrokovan time što je jedan sveštenik Rimokatoličke crkve, a drugi Srpske pravoslavne crkve.

„Želim da vjerujem da niste imali dovoljno informacija i zato Vam ih sada upućujem. Ni jedan, ni drugi Janjić, po tada važećem zakonu, nisu mogli dobiti državljanstvo. I jedan i drugi Janjić su sveštenci u multinacionalnim i multivjerskim sredinama, gdje značajno doprinose međuvjerskom skladu“, kazala je Jonica.

Ona je podsjetila Brajovića da je ranije kao ministar unutrašnjih poslova, odlučio pozitivno o biskupu Janjiću i negativno o svešteniku Janjiću i da sada ima mogućnost da ispravi nepravdu.

"Kao predsjednik Skupštine imate pravo da ministru unutrašnjih poslova dostavite predlog po Zakona o crnogorskom državljanstvu da, zbog značaja za Crnu Goru, svešteniku Saši Janjiću dodijeli državljanstvo, na isti način na koji je to od Vas tražio Ranko Krivokapić 2010. godine za Iliju Janjića, a Vi prihvatili“, navela je Jonica.

Bonus video: