Darmanović: Saveznički odnosi primjer saradnje u evroatlantskom prostoru

„Crna Gora je postigla najveći napredak na Zapadnom Balkanu“, rekla je Morton i dodala da se raduje nastavku zajedničkog rada u promociji vrijednosti koje dvije države dijele

2907 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović na sastanku, Foto: MVP
Darmanović na sastanku, Foto: MVP

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju savezničke, partnerske i prijateljske odnose koji su odličan primjer saradnje u evroatlantskom prostoru i kao takvi bili najbolje potvrđeni tokom prethodnih mjeseci u kontekstu COVID-19 pandemije.

To je zaključeno na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i britanske ministarke za evropsko susjedstvo i Amerike Vendi Morton.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da je zadovoljan sadržajnom i kvalitetnom saradnjom sa Velikom Britanijom.

On je zahvalio na čvrstoj i neupitnoj britanskoj podršci crnogorskim vanjskopolitičkim nastojanjima i unutrašnjim nacionalnim procesima.

Darmanović je dodao da je odlična saveznička saradnja potvrđena i u danima suočavanja sa izazovima bez presedana uzrokovanim globalnom pandemijom.

"Kada su Crna Gora i Velika Britanija nesebično i efikasno pružile potrebnu pomoć, naročito u dijelu repatrijacije građana dviju država", rekao je Darmanović.

Morton je pohvalila primjere odlične saradnje između dvije države u prethodnom periodu, i zahvalila na pomoći prilikom povratka britanskih državljana u matičnu zemlju.

Ona se osvrnula na crnogorski evropski put, navodeći da je otvaranje posljednjeg pogavlja odličan signal za politiku proširenja u cjelosti, i pozdravila učinjeni progres u pogledu vladavine prava.

„Crna Gora je postigla najveći napredak na Zapadnom Balkanu“, rekla je Morton i dodala da se raduje nastavku zajedničkog rada u promociji vrijednosti koje dvije države dijele.

Ona je apostrofirala britansku posvećenost Zapadnom Balkanu i budućem razvoju regiona.

Sagovornici su se osvrnuli i na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Darmanović je podsjetio da je u pitanju veoma liberalan akt, koji je usaglašen sa najvišim evropskim standardima i dobio potvrdu svog kvaliteta u ocjenama Venecijanske komisije.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno obratiti pažnju na forme hibridnog ratovanja i propagande, da će u narednom periodu od najveće važnosti biti brzi ekonomski oporavak od posljedica globalne pandemije i da će obostrana iskustva u tom dijelu biti veoma značajna.

Oni su kazali da su uvjereni da će odnosi između dvije države i u narednom periodu biti na liniji dosadašnjeg pozitivnog trenda partnerske saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa

Bonus video: