Stanić: Smanjiti PDV za ugostiteljske objekte

"Na ovaj način bi se pomoglo preko 3.500 kompanija na način na koji su prije pet godina poslanici DPS-SD-Pozitivne pomogli samo 4 vlasnika luksuznih hotela kojima je PDV za ugostiteljske usluge smanjen na nižu stopu" kaže se u saopštenju

4111 pregleda 9 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija je, kao mjeru podrške privredi zbog korona krize, predložila smanjenje stope PDV za ugostiteljske usluge sa sadašnjih 21% na 7%, saopštio je član Predsjedništva i portparol SDP Mirko Stanić.

"Na ovaj način bi se pomoglo preko 3.500 kompanija na način na koji su prije pet godina poslanici DPS-SD-Pozitivne pomogli samo 4 vlasnika luksuznih hotela kojima je PDV za ugostiteljske usluge smanjen na nižu stopu" kaže se u saopštenju.

On je kazao da je ovo praksa i u drugim evropskim državama, te da su dokaz odluke nacionalnih parlamenata Austrije i Njemačke u kojima je PDV u posljednjim danima juna značajno smanjen za restorane, ugostiteljske objekte i hotele.

"Tako je parlament Austrije usvojio odluku kojom je smanjen iznos PDV za sve usluge u restoranima i hotelima sa 20% na samo 5%, u okviru mjera za pomoć dijelu svoje ekonomije čiji je udio u BDP-u značajno niži od crnogorskih 22%. Već ranije su u okviru prvog paketa pomoći svim građanima podjeljeni vaučeri u iznosu od 100 eura za potrošnju u ugostiteljskim objektima, čime je ta zemlja na djelu pokazala koliko joj je stalo do očuvanja svakog radnog mjesta u ovom sektoru", kaže se u saopštenju.

Parlament Njemačke je, kako tvrdi, prije par dana, takođe, usvojio smanjenje opšte stope PDV sa 19% na 16% u jasnoj želji da ekonomija, posebno sektor usluga, turizma i ugostiteljstva, preživi krizu uzazvanu korona virusom sa što manje gubitka radnih mjesta ili gašenja kompanija.

"S druge strane vlast u Crnoj Gori ne želi da prihvati naš predlog Zakona o dopuni zakona o PDV kojim bi se sigurno olakšalo poslovanje za sve privrednike u ovoj oblasti, ali i sačuvale hiljade radnih mjesta koja su ovih mjeseci ugrožena. SDP će i dalje insistirati na ovom rješenju, koje bi uz usvajanje garantne šeme za povoljne kredite, sigurno spasilo najveći dio od 3.500 kompanija u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva", kaže se u saopštenju.

On je kazao i da su zbog toga juče i podnijeli amandman na Predlog zakona o dopunama Zakona o turizmu kojim smo tražili smanjenje PDV poreske stope na 7%, a kako se slični modeli usvajaju i u ekonomski najjačim državama EU, smatramo da bi i Vlada Crne Gore trebala prihvatiti ovaj predlog zakona, ne zbog toga što ga je predložila SDP, već zbog hiljada radnih mjesta koje bi kroz to smanjenje bile spašene.

Bonus video: