URA: Vlast ogrezla u kriminalu i korupciji ne može uvesti zemlju u EU

“Dok lični interesi i partijska mašinerija upravljaju pravosuđem i policijom, Crna Gora će ostati sigurna kuća mafije i siromašni dom uplašenih i obespravljenih građana”, istakli su iz pokreta URA
65 pregleda 7 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 06.02.2018. 07:45h

Dokument "Strategija o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana” usvojen na juče održanom sastanku šefova kabineta u Evropskoj komisiji, samo je potvrdio ono što već znaju građani Crne Gore; da je u zemlji urađeno malo ili bolje rečeno gotovo ništa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, istakli su danas u Građanskom pokretu URA.

Podsjećaju da je najznačajni procesuirani slučaj organizivanog kriminala na visokom nivou u Budvi završen sporazumnim priznanjem krivice, sramno niskim kaznama i bjekstvom vođe kriminalne grupe na bezbjednu destinaciju u Beogradu.

“Razlog za ovakvo ismijavanje i brukanje pravnog sistema i države je partijsko-klanovsko djelovanje tužilaštva, MUP-a, ANB-a i svih drugih organa koji su nadležni za borbu protiv kriminala. Povremena žrtvovanja ponekog funkcionera ne predstavljaju borbu za pravnu državu već bacanje prašine u oči domaćoj javnosti, a prije svega zapadnim partnerima, kako bi se stvorio privid posvećenosti reformama”, ocijenjuju u Građanskom pokretu URA.

Kažu da su takve i paradne akcije policije u kojima se pretresaju kuće i hapse sitne ribe, "dok glavni mafijaški šefovi uzivaju u toplom zagrljaju vlasti."

“Dok lični interesi i partijska mašinerija upravljaju pravosuđem i policijom, Crna Gora će ostati sigurna kuća mafije i siromašni dom uplašenih i obespravljenih građana”, istakli su iz pokreta URA.

Napominju da je jedanaest godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizicaji i pridruživanju i šest godina od početka pregovaračkog procesa Crna Gora uspjela da otvori 30 od 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorila svega tri.

“Nijedna zemlja koja je u prošlosti pristupala EU nije toliko dugo čekala na zatvaranje poglavlja. Slikovito, Crna Gora je u pregovaračkom procesu đak koji ima prelazne iz tri najlakša predmeta a drugo su i dalje jedinice”, preciziraju u pokretu URA.

Kažu i da o spremnosti aktuelne vlasti da radi na istinskom ispunjavanju uslova neophodnih za pristupanje EU dovoljno govori osnovana sumnja da je osoba koja je u Vladi najodgovornija za sprovođenje evropskih integracija (ministar evropskih poslova i glavni pregovarač) u sukobu interesa.

“Aktuelna vlast nema ni kapaciteta a ni političke volje da radi na ovom procesu. Samo smjena vlasti garantuje ispunjenje uslova za članstvo u EU, stvaranjem profesionalnih institucija, kakve postoje u zemljama članicama EU”, zaključili su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: