"u uvjerenju da će njihova sto puta ponovljena laž postati istina"

DPS: Episkopski savjet nastavlja pogubu igru podjela

"U nastojanju da održe na okupu i dodatno homogenizuju jedan broj vjernika, vrh srpske crkve u Crnoj Gori ne libi se najgorih manipulacija i zamjena teza, ubjeđujuci svoje pristalice da izaberu “sopstveno stradanje” pa će ih crkva slaviti kao mučenike

12359 pregleda 73 reakcija 62 komentar(a)
Logo DPS, Foto: DPS
Logo DPS, Foto: DPS

Episkopski savjet SPC nastavlja svoju pogubnu igru na podjele u Crnoj Gori, u uvjerenju da će njihova sto puta ponovljena laž postati istina, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"U nastojanju da održe na okupu i dodatno homogenizuju jedan broj vjernika, vrh srpske crkve u Crnoj Gori ne libi se najgorih manipulacija i zamjena teza, ubjeđujuci svoje pristalice da izaberu “sopstveno stradanje” pa će ih crkva slaviti kao mučenike", navodi se u saopštenju DPS.

Ova partija je reagovala na tvrdnje Episkopskog savjeta da "rukovodeći se propagandnom maksimom da "stoput ponovljena laž postaje istina", vrh crnogorskog režima i svi njegovi poklisari uporno siju neistinu o tome kako molebani, litije i svo crkveno-narodno pregnuće posljednjih mjeseci imaju skrivene ciljeve".

Dodaju da je besmislena tvrdanje da je u Crnoj Gori hrišćanska vjera početak stradanja.

"U 21. vijeku, u srcu moderne Evrope, nema primjera za ovakav povratak u srednjevjekovno mračnjaštvo i za ovakav atak na ljudski razum. Tvrdnja da je u savremenoj Crnoj Gori ispovijedanje hrišćanske vjere za mnoge početak stradanja – toliko je besmislena da nije vrijedna ni komentara. Preko 75 posto vjernika u našoj zemlji ispovijeda hrišćanstvo, tako da ispada da hrišćani u Crnoj Gori sami sebe ugrožavaju i tjeraju u stradanje. Jedino ako Episkopski savjet SPC ne smatra da hrišćanin može biti samo onaj kome oni izdaju sertifikat da može da se osjeća pripadnikom ove vjere…", saopštili su iz DPS.

Ističu da "podržavajući organizovanu akciju javnog objavljivanja imena onih koji veličaju litije i ovakav odnos crkve prema državi, dovode zapravo te ljude u nezavidan položaj da na njih upiru prstom najbliži rođaci, komšije i kolege sa radnog mjesta".

"Za razliku od istorijskih ličnosti, vladika crnogorskih koje pominju u svom saopštenju, a koji su nastojali uvijek da pomire i okupe Crnogorce, njihovi aktuelni SPC - nasljednici čine sve da prodube podjele među pravoslavnim hrišćanima. Veličajući njihov gest i obećavajući im status “mučenika”, nastoje da ispred sebe postave “živi zid”, a sa jedinim ciljem – da sačuvaju privilegije koje su SPC i njeno sveštenstvo decenijama uživali u Crnoj Gori. Nimalo nebeski, već suvi zemaljski motivi stoje iza ovih akcija, koje su zapravo samo pokazale da ogromna većina naših građana prepoznaje o čemu se radi i odbija da učestvuje u podrivanju samostalnosti svoje države. Ako se u vojsci Crne Gore našlo svega jedan posto njenih pripadnika koji su podržali SPC, ako je od 15 hiljada građana Cetinja samo njih 60 stavilo potpis podrške litijama – više je nego jasno kakva je sudbina ovakvih akcija", navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a negiraju i tvrdnje da su potpisnici peticija izloženi pritisku.

"Uviđajući besmislenost i malobrojnost podrške kroz potpise, iz Episkopskog savjeta SPC nameću tezu da su potpisnici peticija izloženi nekakvom pritisku, osveti i odmazdi od strane vlasti, što je apsolutna neistina. Svaki građanin naše zemlje je slobodan da se o svemu što se događa kod nas izjašnjava po svojoj volji i savjesti. Da u Crnoj Gori ne postoji najveći mogući stepen sloboda i trpeljivosti za svačije mišljenje, pa čak i ona koja najdirektnije ugrožavaju opstanak države – ne bi se valjda ni moglo događati sve ovo što nam se događa! Problem očito nastaje kada se na udaru zakona nađu i oni koji su se deklarisali kao podržavaoci ataka na crnogorsku državu, zaogrnutog u vjerske mantije. Iz Episkopskog savjeta SPC nam poručuju da bi zakon trebalo da zaobiđe njihove pristalice, poučeni valjda sopstvenim iskustvom privilegovanog položaja u crnogorskom društvu", saopštili su iz DPS.

Dodaju niko u Crnoj Gori ne može biti diskriminisan zbog vjere, mišljenja ili potpisa na bilo kakvoj peticiji.

"Kao što smo već više puta ponovili, niko se u Crnoj Gori neće naći na udaru zakona zbog svoje vjere, zbog svog mišljenja, zbog svog potpisa na bilo kakvu peticiju. Ali, hoće svako onaj ko se ogriješi o zakon, pa makar mu Episkopski savjet SPC velikodušno dodijelio ulogu mučenika u odbrani hrišćanstva. Na kraju, evo i nečega o čemu ćemo se saglasiti sa Episkopskim savjetom SPC: “Bog je čovjeka stvorio slobodnog i nikakva sila zemaljska mu slobodu uzeti ne može i neće. Nikad i nigdje.” Mi vjerujemo da se ta sloboda odnosi i na slobodu da se brani čast, dostojanstvo i suverenitet naše Crne Gore, naše pravo da budemo svoji na svome, naše vjerovanje da nam je Lovćen oltar sveti i - jedini. Uvaženi episkopi, umjesto vaše unaprijed izgubljene igre na podjele u Crnoj Gori, pokušajte za promjenu da se nađemo na onome što nas približava jedne drugima. Jedan mali, skromni korak u tom pravcu je i vaša odluka da obustavite litije i preselite ih na Internet (shvatate i vi da je ovo 21. vijek!) zbog krajnje ozbiljne epidemiološke sitacije sa koronavirusom", zaključuju u DPS-u.