Odbornik SDP SO Ulcinj: Više nemaju alibi da ne dignu ruku da Štajnaker postane počasna građanka

SDP u ponedjeljak ponovo podnosi inicijativu da se bivša njemačka ambasadorka proglasi počasnom građankom najjužnije opštine

31918 pregleda 3 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević

Odbornik SDP Naser Resulbegović podnijeće početkom naredne sedmice zvaničnu inicijativu za proglašenje bivše ambasadorke Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker počasnim građaninom Ulcinja.

On je kazao da su nakon nedavnog usvajanja odluke o uslovima, postupku i načinu dodjeljivanja javnih priznanja i nagrada Opštine Ulcinj u lokalnom parlamentu, stvorene sve pravne pretpostavke za taj čin.

“Lani smo usvojili Statut, sada i odluku tako da više nema prepreka da njena ekselencija postane počasni građanin našeg grada“, kazao je Resulbegović “Vijestima”.

Prije dvije godine, inicijativa SDP nije prošla u parlamentu jer je tada skupštinski Odbor za izbor i imenovanja procijenio da je za takav čin neophodna promjena statuta SO.

Gudrun Štajnaker
Gudrun Štajnakerfoto: Luka Zeković

Resulbegović, koji je i šef ulcinjskog odbora SDP, podsjetio je da je Štajnaker problem ulcinjske Solane izdigla na evropski nivo i da je najzaslužnija što je taj prostor danas zaštićen i proglašen parkom prirode. On je naveo da će obrazloženje nove inicijative biti isto kao i obrazloženje predloga usvojene odluke. U tom obrazloženju navodi se da je Štajnaker “od početka svog amabasadorskog mandata u Crnoj Gori pokazala, ne samo veliko interesovanje i poseban odnos prema prirodnim ljepotama i ekonomskim potencijalima Ulcinja, već i veliku spremnost da se aktivno uključi i pomogne u rješavanju mnogobrojnih problema grada”.

“Njeni česti dolasci u Ulcinj, ne samo oni zvanični veći i neformalni, privatne posjete, doprinijeli su da su je Ulcinjani počeli osjećati svojom sugrađankom. Trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Štajnaker zalužuje da postane počasni građanin Ulcinja. Ali za ovu priliku dovoljan je i samo jedan - njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane”, navodi se u obrazloženju. Resulbegović očekuje da će odbornici podržati inicijativu SDP.

„Predlog odluke usvojen je većinom glasova tako da vjerujem da postoji većinsko raspoloženje u parlamnetu da Štajnaker za prvi naredni Dan opštine, prve subote u aprilu sljedeće godine, postane počasna grđanka Ulcinja“, ocijenio je Resulbegović.

U članu pet usvojene odluke piše da se zvanje “Počasni građanin Ulcinja“ može izuzetno dodijeliti državljaninu Crne Gore ili stranom državljaninu koji je svojim radom, naučnim ili političkim djelovanjem, značajno doprinio napretku i unapređenju ugleda Opštine Ulcinj i koji ima izuzetne zasluge u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, položaju i ugledu Ulcinja i njegovog satusa i odnosa sa drugim gradovima u zemlji i inostranstvu. Zvanje se dodjeljuje u vidu povelje.

Postupak za dodjeljivanje zvanja “Počasni građanin Ulcinja“, sprovodi Komisija za dodjelu zvanja koju imenuje SO iz reda istaknutih naučnih, privrednih, kulturnih i javnih radnika i NVO.

Popdršku inicijativi SDP ranije su najavili Forca, Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i URA. Predsjednik Opštine Ljoro Nrekić (DPS), kazao je ranije da će se njegova partija o inicijativi izjasniti kada je zvanično dobije.

Međutim, bivši predsjednik OO SDP Skender Elezagić, koji je prije dvije godine i pokrenuo iniicijativu, kazao je tada da iza odugovlačenja stoje moćni pojedinci iz vrha DPS-a.

“Nama je potpuno jasno, da je gospođa Štajnaker, svojom borbom za Solanu nekim uticajnim pojedincima iz samog vrha DPS-a poremetila namjere da ovaj prostor iskoriste za ostvarivanje višemilionske zarade, bez obzira na ekolške posljedice i da njima, svakako ideja da se ona za to nagradi titulom počasnog građankom Ulcinja, ni najmanje ne odgovara“, kazao je tada Elezagić “Vijestima”.

Iako je parlament odbio inicijativu da Štajnaker postane počasna građanka Ulcinja uz obrazloženje Odbora za izbor i imenovanje da su za to neophodne izmjene statuta, to odbornicima nije smetalo da dvije godine ranije, bez posebnog pravilinika, za počasne građane proglase tadašnje premijere Albanije i Kosova, Edija Ramu i Hašima Tačija.

Posebno se “zamjerila” Gvozdenoviću

Štajnaker je prepoznata kao beskompromisni borac za zaštitu Solane i sa mjesta ambasadora i nakon prestanka funkcije. Ona je jedna od prvih koja je ukazala da Solana nije samo ekološki problem, već i pitanje vladavine prava, otvoreno se zalažući da se Poglavlje 27 ne bi smjelo otvoriti dok se cijeli prostor ne zaštiti. Često je kritikovala Vladu zbog odugovlačenja i kupovine vremena, pozivajući je da hitno zaštiti Solanu i obnovi proizvodnju soli. Nije se ustručavala da govori i o sumnjivoj privatizaciji preduzeća i nekim stvarima koje su tu dogodile a koje, prema njenom mišljenju, predstavljaju čist kriminal. Čelnicima DPS vjerovatno se zamjerila i zbog kritika koje je uputila povodom proglašenja aktuelnog podpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića za “ambasadora obale Mediterana”.

“Pišem vam kako bih izrazila zabrinutost vezano za nominaciju osobe kao što je Branimir Gvozdenović za ambasadora obale, koji je tokom svog ministrovanja, uzevši u obzir sve dato, doprinio destrukciji crnogorske obale koja je još u toku”, napisla je Štajnaker u pismu koordinatoru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Bonus video: