Pribilović: E-uprava može smanjiti korupciju kroz poboljšanje kvaliteta odnosa s građanima

„Jer samo sa unapređenjem digitalizacije možemo govoriti o dobrom upravljanju, transparentnosti i integritetu“, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović

4609 pregleda 6 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević

Crna Gora kontinuirano unapređuje sisteme koji su direktno vezani za praćenje procesa antikorupcije, poručila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović, navodeći da se samo sa unapređenjem digitalizacije može govoriti o dobrom upravljanju, transparentnosti i integritetu.

Ona je govorila na panelu u okviru dvodnevne konferencije „Dobro upravljanje i borba protiv korupcije u digitalnom vremenu: jačanje principa transparentnosti, integriteta i pouzdanosti“, koju je u online formi organizovala Vlada Albanije u okviru predsjedavanja OEBS-om.

Pribilović je kazala da je trenutna situacija sa koronavirusom otvorila novi pogled na javnu upravu, ali i podstakla digitalizaciju.

„Jer samo sa unapređenjem digitalizacije možemo govoriti o dobrom upravljanju, transparentnosti i integritetu“, kazala je Pribilović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, rekla da različita istraživanja povezuju ulogu procesa digitalizacije u javnom sektoru sa procesima u borbi protiv korupcije.

„Konkretno, e-uprava može smanjiti koruptivno ponašanje kroz poboljšanje kvaliteta odnosa s građanima, sa jedne strane strane, odnosno efikasnijom kontrolom i kontrolom ponašanja zaposlenih, sa druge“, precizirala je Pribilović.

Prema njenim riječima, rezultati takvih istraživanja pokazuju u najvećoj mjeri uticaj e-uprave i pozitivne efekte na sprovođenje zakona i smanjenje birokratskog ponašanja.

„Crna Gora kontinuirano radi ne samo na kvalitetu pružanja digitalnih usluga, već i na unapređenju sistema koji su direktno vezani za praćenje procesa antikorupcije, poput digitalizacije rada Agencije za sprječavanje korupcije kao i razvoja digitalnog procesa javnih nabavki“, navela je Pribilović.

Kako je kazala, procesi digitalizacije u dijelu kontrole imovinskih kartona javnih funkcionera kroz obezbjeđivanje elektronske razmjene podataka sa drugim državnim organima postoji u realnom vremenu, što je i u regionu prepoznato kao primjer dobre prakse.

Pribilović je podsjetila da je EK TAIEX peer-review misija Evropske komisije u najnovijem izvještaju o sistemu javnih nabavki Crne Gore, ocijenila je da je crnogorski sistem javnih nabavki jedan od najstabilnijih sistema u regionu.

"Što je sa sigurnošću zasluga i korišćenja informacionog sistema koji se stalno razvija i unapređuje“, dodala je Pribilović.

Ona je kazala da, u normativnom dijelu, MJU kroz unapređenje velikog broja zakonskih rješenja doprinosi prepoznavanju digitalizacije kao važnog preduslova za sveobuhvatnu borbu protiv korupcije.

„Set zakona iz oblasti e-uprave, poput Zakona o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, omogućava korišćenje alata za nedvosmislenu identifikaciju korisnika e-usluga, i onemogućava krivotvorenje identiteta, u slučaju da se želi "zametnuti trag" nekim koruptivnim radnjama“, zaključila je Pribilović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj konferencije je podsticanje političkog dijaloga među državama učesnicama, kao i identifikacija i primjena antikorupcijskih pristupa koji jačaju demokratiju, vladavinu zakona, ekonomski razvoj, stabilnost i bezbjednost.

Bonus video: